makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

ΒορΟινά 2025: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του ελληνικού κρασιού – Πώς η οινική εμπειρία μετατρέπεται σε επιχειρηματική ευκαιρία

Ακούστε το άρθρο 8'
06.10.2025 | 12:50
ΒορΟινά 2025: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του ελληνικού κρασιού
Τη μεγάλη γιορτή του κρασιού «ΒορΟινά» φιλοξενεί και φέτος η Θεσσαλονίκη, μια εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετέχουν 36 οινοποιεία από τα 38 συνολικά μέλη της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, και περισσότερα από 250 πολυβραβευμένα κρασιά γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική και την ενότητα του κλάδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συμμετοχή του νέου μέλους, «Αμπελώνες Άμοινος» από το Αμύνταιο, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του σε μια από τις σημαντικότερες οινικές εκδηλώσεις της χώρας.

«Φέτος συμμετέχουν στα ΒορΟινά 36 οινοποιεία, από τα 38 συνολικά της Ένωσης, και λίγα περισσότερα από πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των οινοποιείων είναι το νέο μας μέλος οι “Αμπελώνες Άμοινος” από το Αμύνταιον», δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα η πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ, Ελένη Σίντου.

Μια ολοκληρωμένη εμπειρία οινικής γνώσης και γεύσης

 

Τα ΒορΟινά δεν αποτελούν μόνο μια έκθεση γευσιγνωσίας αλλά ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός. Το κοινό έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα, να γνωρίσει νέες ετικέτες και πειραματικά προϊόντα, αλλά και να συμμετάσχει σε ένα παράλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Σίντου: «Εφόσον το κρασί εξελίσσεται, και εμείς οι “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” εξακολουθούμε να δημιουργούμε όλο και υψηλότερης ποιότητας κρασιά, το κοινό σίγουρα θα απολαύσει κάθε γουλιά. Όμως εκτός από οίνο στα ΒορΟινά προσφέρουμε και γνώση! Το παράλληλο πρόγραμμα με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αναμένεται να προσελκύσει το κοινό. Άλλωστε καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος».

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει workshop για τον πωματισμό των φιαλών, συμβουλευτική διάλεξη για τη διαχείριση της λίστας κρασιού στην εστίαση, ημερίδα με τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, masterclass για 10 σπάνιες ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας με παρουσία 10 οινοποιών, θεματικά τραπέζια με βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα από τον διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy», παρουσίαση διαφορετικών στυλ κρασιού, από αφρώδη και γλυκά μέχρι ρετσίνες και αποστάγματα καθώς και σύνδεση με επαγγελματίες και καταναλωτές

Ένα από τα ισχυρά σημεία των ΒορΟινών είναι η διπλή στόχευση της εκδήλωσης, καθώς απευθύνεται εξίσου σε επαγγελματίες του χώρου και σε καταναλωτές. «Η εκδήλωση απευθύνεται σε καταναλωτές και επαγγελματίες και έχει χωρίσει το ωράριο έτσι ώστε να διευκολυνθεί το κοινό από την κάθε κατηγορία», εξηγεί η κ. Σίντου, τονίζοντας ότι ο χώρος είναι κατάλληλος τόσο για επαγγελματικές όσο και για φιλικές συζητήσεις.

Για τους οινοποιούς, η προσωπική επαφή με το κοινό αποτελεί αναντικατάστατη εμπειρία: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Οινοποιούς μας να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να συζητούν με το κοινό, να μοιράζονται μαζί του τις ιστορίες των κρασιών τους και κυρίως να αφουγκράζονται την άποψή τους», πρόσθεσε η κ. Σίντου.

Ο στόχος της γνώσης και των συνεργασιών

 

Η εκδήλωση επιδιώκει όχι μόνο να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, αλλά και να λειτουργήσει ως πλατφόρμα γνώσης και συνεργασίας. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι η προσφορά γνώσης και απόλαυσης για όλους τους επισκέπτες μας. Γνώσεις για το κρασί, τη δημιουργία του, τον αμπελώνα απ’ όπου προέρχεται, το στυλ του, τις ποικιλίες (ΠΟΠ/ΠΓΕ) και φυσικά τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του, αυτά που εν τέλει απολαμβάνει ο καταναλωτής», σημείωσε στα Μακεδονικά Νέα η κ. Σίντου.

Τα ΒορΟινά έχουν διαχρονικά αποτελέσει αφετηρία για επαγγελματικές συνεργασίες, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και στην εμπορική δικτύωση των οινοποιείων. «Τα ΒορΟινά έχουν αποτελέσει σημείο αφορμής για νέες συνεργασίες και πιστεύουμε πως θα συνεχίζουν να αποτελούν. Άλλωστε και τα οινοποιεία μας είναι από τα πλέον δημοφιλή με ιδιαίτερα αξιόλογα κρασιά αλλά και αποστάγματα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ.

Οργάνωση και οινικές διαδρομές

 

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της έκθεσης, τα οινοποιεία παρουσιάζονται οργανωμένα στις 8 οινικές διαδρομές των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν διαφορετικά terroirs, αποκτώντας σφαιρική εικόνα για τον πλούτο και τη διαφορετικότητα των ελληνικών ποικιλιών.

Με το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας που παραλαμβάνουν κατά την είσοδο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις δημιουργίες των οινοποιών: από λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά μέχρι orange, αφρώδη και γλυκά· από νέες κυκλοφορίες μέχρι παλαιωμένες ετικέτες.

Τα ΒορΟινά 2025 έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οινοπαραγωγής και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου πολιτισμού, γεύσης και εξωστρέφειας. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται αποκλειστικά από την ΕΝΟΑΒΕ για τα μέλη της, δεν αποτελεί μόνο μια γιορτή κρασιού, αλλά και μια γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση, την καινοτομία και την αγορά, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία που συνδυάζει γεύση, γνώση και προοπτική.

Ωράριο λειτουργίας:

13:00-16:00 για επαγγελματίες με δωρεάν είσοδο και 16:00-21:00 για το οινόφιλο κοινό με κόστος εισόδου στο Makedonia Palace. 

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις