Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος επιχειρηματικότητας και εξυπηρέτησης πολιτών, Παντελής Καζαντζίδης προχώρησαν στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου για την προώθηση βιώσιμων αλλαγών και τη δημιουργία ενός πιο πράσινου μέλλοντος για την πόλη και τις επιχειρήσεις. Η Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιήσει τις Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες (ΤΠΣ) ως στρατηγική προσέγγιση διακυβέρνησης για την επιτάχυνση δράσεων βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ο κύριος τομεακός προσανατολισμός της εν λόγω συμφωνίας είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη δράση για το κλίμα των τοπικών βιοτεχνιών. Η συμφωνία αποσκοπεί στη συμβολή στους ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας της πόλης, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πράσινες πρακτικές.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συνεργασίας «η ΤΠΣ υποστηρίζει την εφαρμογή της στρατηγικής κλιματικής ουδετερότητας της Θεσσαλονίκης, προωθώντας δράσεις που ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της πόλης να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2030. Εστιάζοντας στον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος συμμετέχει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα, η συμφωνία ενθαρρύνει μια συλλογική στροφή προς πιο πράσινες λειτουργίες, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στην περιβαλλοντική απόδοση. Οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των μελών του επιμελητηρίου, ενθαρρύνοντάς τα να εφαρμόσουν πράσινες τεχνολογίες και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας».
Για τον δήμο, η συμφωνία αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της πόλης σε μια βιώσιμη οικονομία, δημιουργώντας ισχυρές συνεργασίες με τις τοπικές βιοτεχνίες και διασφαλίζοντας ότι τα σχέδια κλιματικής δράσης της πόλης υλοποιούνται αποτελεσματικά μέσω συνεργατικών προσπαθειών.
Η υλοποίηση της ΤΠΣ μεταξύ των δυο μερών θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας σειράς δράσεων που στοχεύουν στη διασφάλιση της προόδου και στην ενίσχυση της πρωτοβουλίας. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, αξιολογήσεις, βραβεύσεις επιχειρήσεων που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος κλπ.
Οι δράσεις της συνεργασίας θα ολοκληρωθούν εντός του 2026.