makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Αυξημένες οι αεροπορικές αφίξεις φέτος - Οι αριθμοί για την Κεντρική Μακεδονία και ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων

Ακούστε το άρθρο 8'
07.07.2025 | 13:24
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Θετικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική επισκεψιμότητα της χώρας μας κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που επηρεάζει ολόκληρη την ελληνική οικονομία και όπως είναι φυσικό τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχει ήδη καταγραφεί αύξηση αφίξεων, ενώ και τα στοιχεία του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, δείχνουν επίσης ανεβασμένα νούμερα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Airdata tracker του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σε επίπεδο χώρας υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στις κρατήσεις που ξεκινά από τον φετινό Μάρτιο, κορυφώνεται τον Αύγουστο και αρχίζει να υποχωρεί Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με αυξημένα ωστόσο ποσοστά στις αεροπορικές κρατήσεις και στους δυο τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τους ίδιους περσινούς.

Αναλυτικά σε επίπεδο χώρας η κατανομή των αεροπορικών θέσεων από προγραμματισμένες εισερχόμενες πτήσεις του εξωτερικού έχουν ως εξής:

  • Μάρτιος: 115.107 (0,4%)
  • Απρίλιος: 2, 2 εκατ. (7,7%)
  • Μάιος: 3,5 εκατ. (12,3%)
  • Ιούνιος: 4,46 εκατ. (15,6%)
  • Ιούλιος: 5,2 εκατ. (18,6%)
  • Αύγουστος: 5,3 εκατ. (18,9%)
  • Σεπτέμβριος: 4,54 εκατ. (15,9%)
  • Οκτώβριος: 3 εκατ. (10,6%)

Οι εθνικότητες που αποτελούν τις κύριες τουριστικές αγορές και επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους με αεροπορική μετακίνηση είναι κυρίως ευρωπαϊκές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ωστόσο, να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε αφίξεις, σε σύγκριση με το 2024.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ από τις έξι κύριες αγορές μόνο μία έχει καταγράψει πτώση στο ετήσιο ποσοστό αεροπορικών αφίξεων προς Ελλάδα και αυτή είναι η Γαλλία.

Τα στοιχεία έχουν ως εξής: 

  • ΗΠΑ: 727.102 και αύξηση 21,6% σε σύγκριση με το 2024
  • Ολλανδία: 1,2 εκατ. +5,3%
  • Γερμανία: 4,8 εκατ. +3,9%
  • Ιταλία: 2,5 εκατ. +3,9%
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 5,6 εκατ. +3,6%
  • Γαλλία: 1,7 εκατ. μείωση της τάξης του -2,9%

Οι θερινές αφίξεις

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν και τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν τέλη Απριλίου για την θερινή περίοδο, η οποία ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και ολοκληρώνεται το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου.

Σε αυτά βλέπουμε την Ιταλία με 12,4% να προηγείται. Ακολουθούν η Γερμανία με 5,4%, το Ην. Βασίλειο με 3,7% ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται ότι επιλέγουν τη χώρα μας για άλλους λόγους και όχι για διακοπές το καλοκαίρι καθώς οι αφίξεις τους βρίσκονται το εξεταζόμενο διάστημα στο -11,1%, με την Ολλανδία επίσης να καταγράφει αρνητικό ποσοστό 3,8%, όπως και η Γαλλία με 0,7%.

Η εικόνα στην Κεντρική Μακεδονία

 

Σε επίπεδο περιφερειών, στην Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με τις αφίξεις -που έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματιστεί- στο διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στις αφίξεις, τα ποσοστά δείχνουν αύξηση. 

Στο σύνολο των μηνών Μάρτιος – Οκτώβριος το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης έχει 2.277.266 αφίξεις, αυξημένες κατά 12,9% σε σχέση με το 2024 όταν μέτρησε 2.017.937.

Όσον αφορά τις εθνικότητες που επισκέπτονται την Κεντρική Μακεδονία και τη μέση διάρκεια παραμονής είναι:

  • Γερμανία με μέση διάρκεια διαμονής 11,4 διανυκτερεύσεις
  • Ρουμανία 6,9
  • Σερβία 2,7
  • Βόρεια Μακεδονία 1,1
  • Κύπρος 8,3
  • Βουλγαρία 1,8
  • Ην. Βασίλειο 7,7
  • Λοιπές 5,1

Ο μέσος όρος διαμονής επί του συνόλου είναι 4,4 διανυκτερεύσεις, αρκετά χαμηλός καθώς σημαίνει ότι ο χρόνος που οι θερινοί επισκέπτες παραθερίζουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο, είναι σημαντικά λιγότερος από μια εβδομάδα.

Επίσης, μια μεγάλη για το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας χώρα αγορά, είναι και η Ρωσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία για την μέση διάρκεια παραμονής.

 «Οι αφίξεις να γίνουν διαμονή και χρήμα για την αγορά»

 

Σχολιάζοντας τα παραπάνω νούμερα που καταγράφουν αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού επί δεκαετίες δήλωσαν στα Μακεδονικά Νέα πως «το γεγονός των αυξημένων αφίξεων είναι πολύ θετικό». Ωστόσο, το χαρακτήρισαν ένα πρώτο βήμα για να δουλέψει ο κλάδος στο σύνολό του και οι αφίξεις να σημαίνουν και αύξηση τζίρων και εσόδων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «οι αφίξεις, πρέπει να μετατραπούν σε διανυκτερεύσεις και διαμονή και από εκεί και πέρα σε χρήματα που θα αφήσουν οι επισκέπτες για σίτιση και στα εμπορικά καταστήματα».

Συνεχίστηκε η αύξηση καταλυμάτων και το πρώτο πεντάμηνο φέτος

 

Σχετικά με τις ενοικιάσεις καταλυμάτων, η εξέλιξη του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά το Α’ πεντάμηνο του 2025 δείχνει συνεχιζόμενη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, διατηρώντας τη δυναμική που ξεκίνησε το 2023 και ενισχύθηκε εντός του 2024. 

Το Β’ τρίμηνο ξεκίνησε με άνοδο, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκαν 228 χιλ. καταλύματα, αυξημένα κατά +16 χιλ. σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 (212 χιλ.). Τέλος, τον Μάιο, ο αριθμός των καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 236 χιλ., αυξημένος κατά +18 χιλ. σε σύγκριση με τα 218 χιλ. του Μαΐου 2024. Η αύξηση αυτή ενισχύει περαιτέρω την ανοδική τροχιά που είχε διαμορφωθεί από την αρχή του έτους.

Ο αριθμός των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε εθνικό επίπεδο κατέγραψε σταθερή ανοδική πορεία το Α’ πεντάμηνο του 2025, συνεχίζοντας τη θετική τάση του 2024. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά το 2025 ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ξεπέρασε το 1 εκατ. ήδη από τον Απρίλιο, με την αύξηση να συνεχίζεται τον Μάιο ενώ την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο όριο είχε καταγραφεί μόλις τον Ιούλιο, που αποτελεί και μήνα αιχμής για τον τουρισμό.

Μειώθηκε η διάρκεια διαμονής σε καταλύματα

 

Η μέση διάρκεια διαμονής σε καταλύματα το Α' τρίμηνο του 2025 παρουσίασε γενικευμένη μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Τον Ιανουάριο, η μέση διάρκεια διαμορφώθηκε σε 3,1 διανυκτερεύσεις, μειωμένη κατά -3,1% σε σχέση με τις 3,2 του 2024. Τον Φεβρουάριο, η μέση διάρκεια ανήλθε επίσης σε 3,2 διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας μείωση -11,1% από τις 3,6 του 2024. Τον Μάρτιο, η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε σε 3,4 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση -2,9% σε σύγκριση με τις 3,5 του 2024. Με την έναρξη του Β’ τριμήνου, τον Απρίλιο η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε σε 3,7 διανυκτερεύσεις, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο του 2024. Τον Μάιο, η μέση διάρκεια διαμορφώθηκε σε 3,6 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση για το 2025, κατά +5,9% σε σχέση με τις 3,4 διανυκτερεύσεις του Μαΐου 2024.

Στο γεγονός της μείωσης των ημερών διαμονής αναφέρθηκε με δήλωσή του στα Μακεδονικά Νέα και ο κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας περιοχές που στηρίζονται στον οδικό τουρισμό, ο οποίος τόνισε πως «οι ημέρες διαμονής έχει μειωθεί. Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν τους επιτρέπει διακοπές πολλών ημερών, όπως παλαιότερα. Ωστόσο και οι ξένοι έχουν μειώσει τις ημέρες διαμονής τους σε τριήμερα και τετραήμερα».

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις