makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Θεσσαλονίκη: Από home port… εκτός χάρτη κρουαζιέρας για τη Celestyal - Οι οικονομικές επιπτώσεις και οι νέοι παίκτες

Ακούστε το άρθρο 8'
02.07.2025 | 08:00
Σε μια συγκυρία που η Θεσσαλονίκη επενδύει δυναμικά στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η απόφαση της Celestyal Cruises να αφαιρέσει την πόλη από τα δρομολόγιά της για το 2026 και ενδεχομένως το 2027, όχι μόνο ως λιμάνι προσέγγισης αλλά και ως home port, προκαλεί εύλογη ανησυχία στον τοπικό τουριστικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Το πλήγμα, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, δεν αφορά μόνο την απώλεια άμεσων εσόδων για τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν την κρουαζιέρα, αλλά στερεί και από την πόλη μια σημαντική αφορμή τουριστικής κινητικότητας και εξωστρέφειας, ιδιαίτερα προς τη βαλκανική αγορά που στηρίζει σημαντικά αυτό το προϊόν.

Ο Λουκάς Τσακιρίδης, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Tsakiridis Travel με εμπειρία άνω των 30 χρόνων στην κρουαζιέρα, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, χαρακτήρισε «κακό για τη Θεσσαλονίκη» το γεγονός ότι η Celestyal Cruises αποφάσισε να αφαιρέσει την πόλη από το πρόγραμμα των δρομολογίων της, αντικαθιστώντας την με τη Ρόδο. Όπως εξήγησε, «οι επιπτώσεις είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η πόλη χάνει έσοδα, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν πλέον δρομολόγια και home port. Όσοι επιβιβάζονταν από τον Πειραιά με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, έβγαιναν από το πλοίο για ξενάγηση, για σύντομη διασκέδαση, ψώνια, ξεναγήσεις. Αυτά είναι χαμένα έσοδα για τους κλάδους που σχετίζονται με την κρουαζιέρα».

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Τσακιρίδη, αφορά τους τουρίστες οι οποίοι επιβιβάζονταν από τη Θεσσαλονίκη. «Ήταν κυρίως Βαλκάνιοι τουρίστες αλλά και Έλληνες από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η Θεσσαλονίκη λειτουργούσε ως λιμάνι επιβίβασης/αποβίβασης (home port). Αν θέλουν να κάνουν την κρουαζιέρα της Celestyal θα πρέπει να πηγαίνουν στον Πειραιά», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «όταν έχεις μια κρουαζιέρα που αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργείται μια επιπλέον κινητικότητα για ταξίδια και ενδιαφέρον από πλευράς τουριστών».

Γιατί αφαιρέθηκε η Θεσσαλονίκη;

 

Αν και τέτοια περιστατικά συνηθίζονται στις εταιρείες κρουαζιέρας, καθώς κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη με τα κρουαζιερόπλοια Stella Solaris και Olympia Voyager, όπως σημείωσε ο κ. Τσακιρίδης, η κίνηση αυτή της εταιρείας προκαλεί απορίες, καθώς το home port της Celestyal στη Θεσσαλονίκη «ήταν πετυχημένο». Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβατών ήταν Βαλκάνιοι, αλλά και αρκετοί Έλληνες επέλεγαν να κάνουν την κρουαζιέρα. Μάλιστα, κατά την υψηλή περίοδο για την ελληνική και βαλκανική αγορά, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, «όσες καμπίνες είχε προς διάθεση η εταιρεία, τις πουλούσαμε», υπολογίζοντας ότι «ήταν στο 30-40% των συνολικών επιβατών της κρουαζιέρας, ποσοστό υψηλό για την περιοχή». 

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Τσακιρίδης, η Ρόδος αντικατέστησε τη Θεσσαλονίκη επειδή από πλευράς δρομολογίων «είναι πιο πλήρης λόγω της κρουαζιέρας που κάνει η εταιρεία στα ελληνικά νησιά». Όπως είπε, «είναι αλήθεια ότι οι υπερατλαντικοί πελάτες της εταιρείας είναι λογικό να προτιμούν τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι αντί για πόλεις. Η χώρα μας είναι διάσημη για τα νησιά της, όχι τόσο για την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση ίσως την Αθήνα λόγω του Παρθενώνα». Από εμπορικής σκοπιάς λοιπόν, η απόφαση «δεν είναι άστοχη», αν και «παραμένει απορίας άξιο γιατί να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή εφόσον το δρομολόγιο με home port από τη Θεσσαλονίκη ήταν πετυχημένο».

Σύμφωνα μάλιστα και με έρευνα που έχει γίνει για το αποτύπωμα της κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι προσφέρει έως και 10,82 εκατ. ευρώ ετησίως στην πόλη, με τις δαπάνες ανά επιβάτη να ανέρχονται σε 54,5 ευρώ. Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν η ικανοποίηση των επιβατών κρουαζιέρας, καθώς το 90,1% των επιβατών δήλωσαν ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν είναι εξαιρετικά έως αρκετά πιθανό να συστήσουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό τουριστικής επίσκεψης. 

Η στάση της Celestyal Cruises

 

Τα Μακεδονικά Νέα επικοινώνησαν με την εταιρεία Celestyal Cruises, η οποία, ερωτηθείσα για το γιατί η Θεσσαλονίκη βρίσκεται εκτός δρομολογίων από το πρόγραμμα του 2026, απάντησε ότι: «Πράγματι, το πρόγραμμα δρομολογίων για το 2026, όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπό μας, δεν περιλαμβάνει προς το παρόν τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί για εμάς έναν ιδιαίτερα σημαντικό προορισμό, τόσο στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη Βόρεια Ελλάδα όσο και για τη συνολική μας παρουσία στον ελληνικό τουρισμό».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η επιλογή των προορισμών κάθε χρονιάς διαμορφώνεται δυναμικά, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων όπως η τουριστική ζήτηση, οι επιχειρησιακές δυνατότητες και οι αναπτυξιακοί της στόχοι. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί για τη Celestyal έναν προορισμό στρατηγικής σημασίας και εργαζόμαστε για την επανένταξή της στο πρόγραμμα δρομολογίων μας, μόλις αυτό καταστεί επιχειρησιακά εφικτό, στο πλαίσιο των νέων δρομολογίων που αναπτύσσουμε καθώς διευρύνουμε το πρόγραμμά μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ακόμη η εταιρεία.

Το βλέμμα στην επόμενη διετία 

 

Ο κ. Τσακιρίδης εκτίμησε πως η Celestyal ίσως εξετάσει ξανά τη Θεσσαλονίκη από το 2028 και μετά. Παράλληλα όμως, θεωρεί βέβαιο ότι «το κενό του home port θα καλυφθεί από άλλες ξένες εταιρείες κρουαζιέρας, που ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, κυρίως λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των Βαλκανίων για την κρουαζιέρα. Οι εταιρείες κρουαζιέρας δεν εξετάζουν τη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά ως ελληνικό προορισμό και ελληνική αγορά αλλά ως βαλκανική και ελληνική αγορά». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ειδικά με τον νέο Σταθμό Κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος» που από το καλοκαίρι του 2023 μπορεί να εξυπηρετεί δύο ταυτόχρονα κρουαζιερόπλοια, περισσότερους από 6.000 επιβάτες και πληρώματα ημερησίως. Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) επένδυσε σε νέες υποδομές συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτικά, η MSC Cruises με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο και ο ηγέτης της αγοράς στην Ευρώπη, φαίνεται να βλέπει σοβαρά τη Θεσσαλονίκη ως home port, καθώς ο Κυριάκος Αναστασιάδης, στρατηγικός σύμβουλος της MSC Cruises, είχε δηλώσει πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ότι «θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να μετατρέψουν την πόλη σε home port», εκφράζοντας την ικανοποίηση της εταιρείας από τις υπηρεσίες και τις υποδομές του ΟΛΘ. Μέχρι στιγμής η Θεσσαλονίκη αποτελεί στάση στο 7ήμερο δρομολόγιο του κρουαζιερόπλοιου Explora I, το οποίο ξεκινά από τον Πειραιά και περιλαμβάνει Βόλο, Καβάλα, Κωνσταντινούπολη, Πάρο και επιστροφή στην Αθήνα. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκτός από τη Celestyal Cruises που αξιοποιεί τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι home port μέσα στο 2025, και η εταιρεία Crystal Cruises, έχει εντάξει την πόλη ως homeport στο δρομολόγιο του “Crystal Symphony” φτάνοντας στο λιμάνι στις 9 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η «Celebrity Cruises» στηρίζει τη Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας για τρεις συνεχόμενες χρονιές την πόλη στα δρομολόγιά της. Το «Celebrity Infinity» επισκέπτεται την πόλη 21 φορές μέσα στο 2025, εκ των οποίων οι οκτώ με προγραμματισμένη διανυκτέρευση, γεγονός που ενισχύει την τοπική οικονομία.

Η απουσία ωστόσο της Celestyal Cruises από τη Θεσσαλονίκη το 2026 και το 2027, με δεδομένο ότι τα προγράμματα της κρουαζιέρας έχουν οριστικοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα εκτός αν προκύψουν πιθανές αλλαγές, στερεί από την πόλη σημαντικά οφέλη – όχι μόνο τα άμεσα οικονομικά για εστίαση, καταστήματα και τουριστικούς οδηγούς, αλλά και τη μακροπρόθεσμη καθιέρωσή της ως κέντρο home port για τη βαλκανική αγορά. Η δυναμική όμως του λιμανιού, οι υποδομές που δημιουργούνται και το ενδιαφέρον άλλων μεγάλων παικτών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να επανέλθει ισχυρότερη στον χάρτη της κρουαζιέρας τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε, μένει να φανεί ποια εταιρεία θα καλύψει πρώτη αυτό το κενό.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας η Θεσσαλονίκη: Η στρατηγική επένδυση της MSC Cruises και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη
Οικονομία25.06.25 | 11:29
Δήμητρα ΤάγκαΣτον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας η Θεσσαλονίκη: Η στρατηγική επένδυση της MSC Cruises και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη