makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Σταθερή αξία για τον παραγωγό το βυνοποιήσιμο κριθάρι της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης – Χωρίς πλαφόν στα κιλά

Ακούστε το άρθρο 8'
06.07.2025 | 08:00
Shutterstock
Στηρίζει έμπρακτα την ελληνική γεωργία και τους παραγωγούς, προσφέροντας την καλύτερη τιμή της αγοράς, χωρίς πλαφόν στα παραδοτέα κιλά, το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ΑΕ, της βορειοελλαδίτικης εταιρείας πίσω από τη γνωστή ελληνική μπύρα «Βεργίνα».

Η εταιρεία απορροφά φέτος το σύνολο της παραγωγής βυνοποιήσιμου κριθαριού των συνεργαζόμενων αγροτών στην προσυμφωνημένη τιμή των 21 λεπτών ανά κιλό, η οποία αποτελεί την υψηλότερη στην αγορά, εξασφαλίζοντας σταθερό εισόδημα και αίσθημα ασφάλειας στους παραγωγούς.

Ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγροτική παραγωγή

 

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Κομοτηνή  καταγράφει διαχρονικά υψηλές επιδόσεις στην παραγωγή βυνοποιήσιμου κριθαριού, χάρη στο ολοκληρωμένο μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει από το 2006. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προμήθεια πιστοποιημένου σπόρου, συνεχή τεχνική υποστήριξη από γεωπόνους, συστηματική παρακολούθηση της καλλιέργειας και διασφάλιση της άμεσης απορρόφησης όλης της παραγωγής.

Η μέση στρεμματική απόδοση της φετινής χρονιάς ανήλθε στα 470 κιλά ανά στρέμμα, με τον διευθυντή Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Ζυθοποιίας Νικόλαο Μπήλιο να χαρακτηρίζει στα Μακεδονικά Νέα την επίδοση «σημαντική». Συνολικά, η εταιρεία παρέλαβε περίπου 12.700 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού από περιοχές όπως η Ροδόπη, ο Έβρος και η Λήμνος, διατηρώντας υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά παρά τις κατά τόπους διακυμάνσεις στην παραγωγικότητα.

Σταθερά βήματα προς την αειφορία και την ποιότητα

 

Με προσήλωση στην αειφορία, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης εφαρμόζει επίσης πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης (Agro 2.1 & 2.2), πιστοποιώντας όλη τη διαδικασία παραγωγής και καλλιέργειας. Η εταιρεία επιλέγει ανθεκτικές ποικιλίες που προσαρμόζονται στο μικροκλίμα της Θράκης, πετυχαίνοντας σταθερή βελτίωση των αποδόσεων. Από τα 300 κιλά ανά στρέμμα το 2006, έχει καταφέρει να αγγίζει πια τα 500 κιλά, χάρη σε καινοτόμες πρακτικές και συνεργασία με τους παραγωγούς.

Παράλληλα, η εξαιρετική βλαστική και φυτρωτική ικανότητα του σπόρου, σε συνδυασμό με τη στενή συνεργασία γεωπόνων-παραγωγών, εγγυώνται την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Οι πρώτες δοκιμές της φετινής σοδειάς καταγράφουν μέσο ποσοστό πρωτεΐνης στο ιδανικό 10%, που αποτελεί προϋπόθεση για βύνη κορυφαίων προδιαγραφών.

Οικονομική ασφάλεια για τον παραγωγό

 

Η συνεργασία με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης εξασφαλίζει στους παραγωγούς όχι μόνο την καλύτερη τιμή της αγοράς, αλλά και προκαθορισμένο εισόδημα. Η ελάχιστη εγγυημένη τιμή του συμβολαίου, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παράδοσης όλης της παραγωγής – χωρίς πλαφόν στα κιλά – δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις δραστηριότητές τους και να επενδύσουν περαιτέρω στις καλλιέργειες τους. «Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο το χωρίς πλαφόν σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό», πρόσθεσε ο κ. Μπήλιος. 

Πρόσθετο όφελος αποτελεί η φοροαπαλλαγή 50% που ισχύει για τους παραγωγούς κανονικού καθεστώτος, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Επιπλέον, η ένταξη του κριθαριού στη συνδεδεμένη ενίσχυση από το 2023, στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά η διαμεσολάβηση της εταιρείας, παρέχει μια επιπλέον χρηματοδοτική ανάσα.

Εξαγωγές και στήριξη της μικροζυθοποιίας

 

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, με την πρότυπη μονάδα παραγωγής βύνης στην Κομοτηνή, στηρίζει σταθερά και την ελληνική μικροζυθοποιία, διασφαλίζοντας ποιοτική πρώτη ύλη για τις τοπικές μπύρες. Παράλληλα, έχει επεκτείνει τις εξαγωγές της βύνης σε αγορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, συνεισφέροντας στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού ισοζυγίου της χώρας.

Η πολιτική της εταιρείας παραμένει σταθερή στη συνεργασία απευθείας με τους παραγωγούς, χωρίς τη διαμεσολάβηση εμπόρων ή μεσαζόντων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η διαφάνεια, η καλύτερη δυνατή τιμή για τον παραγωγό και η σιγουριά ότι όλη η παραγόμενη ποσότητα θα απορροφηθεί, στη συμφωνημένη τιμή.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέσω του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας, υποστηρίζει 500 αγρότες και καλλιεργεί 30.000 στρέμματα ετησίως, ενώ έχει καταβάλει 51,7 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές την τελευταία πενταετία, με αναμενόμενο ποσό 67,5 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2025-2027.

Ταυτόχρονα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή της πορεία, καθώς στο στρατηγικό της πλάνο περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας κυτιοποιίας στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής (ΒΙΠΕ). Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το νέο εργοστάσιο θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας σε υλικά συσκευασίας, θα ενισχύσει την εγχώρια αγορά και θα υποστηρίξει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες σε χώρες των Βαλκανίων. Με προγραμματισμένη δυναμικότητα παραγωγής 500 εκατομμυρίων αλουμινένιων κουτιών ετησίως – με δυνατότητα επέκτασης έως και το 1 δισεκατομμύριο κουτιά – η επένδυση αυτή συνιστά μια καθοριστική κίνηση που καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιομηχανία της χώρας, προσφέροντας λύσεις αιχμής και υψηλής ανταγωνιστικότητας.

Η περίπτωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και πρότυπης συμβολαιακής γεωργίας, που όχι μόνο προσφέρει σταθερό εισόδημα και τεχνική στήριξη στους αγρότες, αλλά ενισχύει και την τοπική οικονομία, διασφαλίζοντας ποιοτικό ελληνικό προϊόν με περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Έτσι, το κριθάρι μετατρέπεται από ένα απλό αγροτικό προϊόν σε έναν μοχλό ανάπτυξης για τις περιοχές της Θράκης και τη χώρα συνολικά.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
 Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στηρίζει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College
Επιχειρήσεις24.06.25 | 05:06
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στηρίζει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College