makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Πώς το ελληνικό μάρμαρο γίνεται παγκόσμιο brand με πρεσβευτή την Ικτίνος Ελλάς – Η ανάπτυξη με πυρήνα τη Δράμα

Ακούστε το άρθρο 8'
25.07.2025 | 08:00
Από τη Θάσο έως τη Μέκκα και από τη Δράμα έως την Ινδία, το ελληνικό μάρμαρο έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, αισθητικής και πολιτισμού — με έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του να είναι η καθετοποιημένη επιχείρηση Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.

Η εταιρεία, με ιστορία που ξεκινά το 1974 από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Ευάγγελο Χαϊδά και κύρια δραστηριότητα την εξόρυξη μαρμάρων, την κοπή, την επεξεργασία και τις εφαρμογές στην αρχιτεκτονική, έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μαρμάρου διεθνώς, εξάγοντας το 95% της παραγωγής της σε περισσότερες από 90 χώρες με ιδιαίτερη παρουσία στην Κίνα, στις χώρες της ΝΑ Ασίας, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική.

Η εισαγωγή της μάλιστα το 2000 στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε ορόσημο για την πορεία της και ένα κομβικό σημείο στρατηγικής εξωστρέφειας και ανάπτυξης. «Η απόφαση αυτή όχι μόνο ενίσχυσε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εταιρείας, αλλά της έδωσε και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με μεγαλύτερη ευελιξία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος Ιουλία Χαϊδά. 

Η μετάβαση της ΙΚΤΙΝΟΣ βέβαια από μία ελληνική επιχείρηση σε διεθνή ηγέτη του κλάδου, δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα, βασίστηκε σε «μια στρατηγική που συνδύασε όραμα, επενδύσεις και εξωστρέφεια δημιουργώντας ισχυρό δίκτυο εξαγωγών», υπογράμμισε η κα Χαϊδά. Η απόφαση για εξαγωγικό προσανατολισμό από πολύ νωρίς, σε συνδυασμό με την καθετοποίηση της παραγωγής μέσω ιδιόκτητων λατομείων και μονάδων επεξεργασίας, δημιούργησε μια επιχειρηματική υποδομή ικανή να υποστηρίξει τη διεθνή διείσδυση του ελληνικού μαρμάρου.

Στο επίκεντρο της ανάπτυξής της βρίσκεται και η περιοχή της Δράμας, η οποία, όπως ανέφερε η κα Χαϊδά, «δεν είναι απλώς ένας παραγωγικός κόμβος για εμάς. Είναι μια περιοχή στην οποία επενδύουμε μακροπρόθεσμα, υπεύθυνα και με σεβασμό τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τους ανθρώπους της».

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Ικτίνος περιλαμβάνει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο 10 ιδιόκτητων λατομείων με σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και εμβληματικές ποικιλίες όπως τα Volakas White, Golden Spider, Thassos White, Kalliston, Nestos, Erato διασφαλίζοντας τον ποιοτικό έλεγχο και τη συνεχή ροή πρώτης ύλης. Παράλληλα, διαθέτει δύο εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας στην Αθήνα και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας στη Δράμα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα παραγωγής και καινοτομίας της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Δράμα: Η «καρδιά» της παραγωγής και της κοινωνικής παρουσίας

 

Σύμφωνα με την κα Χαϊδά, «η περιοχή της Δράμας συμβάλλει άνω του 50% στην ετήσια παραγωγή μας, που ξεπερνά τους 130.000 τόνους μαρμάρου». Πρόκειται για μία περιοχή με υψηλής ποιότητας κοιτάσματα, που καθιστούν τα λατομεία της κομβικά για τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας.

Ωστόσο, η παρουσία της Ικτίνος στη Δράμα δεν περιορίζεται στην παραγωγή. Η εταιρεία, με βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει ενεργά την τοπική κοινωνία: από την απασχόληση κατοίκων των γύρω περιοχών, έως δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, συντήρησης δρόμων και δενδροφυτεύσεων - με πάνω από 4.000 νέα δενδρύλλια.«Η Ικτίνος δεν είναι απλώς εργοδότης. Είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας», σημείωσε η κα Χαϊδά, υπενθυμίζοντας ότι το 30% του ΑΕΠ της Δράμας προέρχεται από τη λατομική δραστηριότητα.

Επενδύσεις και τεχνολογία αιχμής

 

Η Ικτίνος παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού και της παραγωγικής διαδικασίας. Τα εργοστάσια της εταιρείας είναι εξοπλισμένα με μηχανές CNC, ρομποτικά συστήματα και αυτοματοποιημένες γραμμές που επιτρέπουν υψηλή ακρίβεια, custom παραγωγές και υψηλή αισθητική. Η Δράμα λειτουργεί και εδώ ως πρότυπο μονάδας βιομηχανικής καινοτομίας. «Η χρήση τεχνολογιών αιχμής δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι ουσιαστικό εργαλείο για να ανταποκρινόμαστε στις εξειδικευμένες απαιτήσεις των διεθνών πελατών μας, από αρχιτέκτονες και interior designers μέχρι developers πολυτελών έργων. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να παράγουμε: custom αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και πολυάξονες τρισδιάστατες επεξεργασίες υψηλής αισθητικής», ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα η κα Χαϊδά.

Η συμμετοχή της εταιρείας στην Alcova Milano 2025, στο πλαίσιο του Milan Design Week, με ένα γλυπτικό μαρμάρινο αντικείμενο παραγόμενο αποκλειστικά με CNC τεχνολογία, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της σύνδεσης παράδοσης και καινοτομίας. «Το ελληνικό μάρμαρο δεν είναι μόνο υλικό. Είναι πολιτισμικό προϊόν και δημιουργικό μέσο έκφρασης», πρόσθεσε η κα Χαϊδά.

Εξαγωγικός προσανατολισμός και διεθνή έργα

 

Η εταιρεία εξάγει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της. Όπως σημείωσε η Αναπλ. Διευθύνουσα Σύμβουλος, «το 95% της παραγωγής μας κατευθύνεται στο εξωτερικό με κύριες αγορές τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Μεξικό, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, την Λατινική Αμερική και την Ευρώπη μέσω του οργανωμένου τμήματος πωλήσεων εξωτερικού, με αντιπροσώπους σε όλες σχεδόν τις χώρες, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις ενώ μόλις το 5% αφορά στην εγχώρια ζήτηση. Έχει επίσης ισχυρή θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 10%.

Το μάρμαρο του Βώλακα από το λατομείο της Δράμας κυριαρχεί ως υλικό στο ξενοδοχείο JWMarriot Hotel στην Ινδία, αλλά και στο κτίριο της γαλλικής τηλεόρασης στο Παρίσι. Το Μάρμαρο Χρυσή Αράχνη από το λατομείο στην Καβάλα έχει τοποθετηθεί στο WYNN «ENCORE» ξενοδοχείο και καζίνο στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, ενώ μάρμαρο λευκό Θάσου από το λατομείο στο νησί έχει χρησιμοποιηθεί για το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία. «Σε επίπεδο έργων, θα ήθελα να αναφέρω τη συμμετοχή μας στο συγκρότημα Luzhniki Swimming Complex στην Ρωσία, ένα project ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας στο οποίο προμηθεύσαμε μάρμαρο Νέστου. Αντίστοιχα, έχουμε προμηθεύσει υλικό για πολυτελείς κατοικίες στην Καλιφόρνια, αλλά και για δημόσια έργα σε Μέση Ανατολή και Ασία».

Όσον αφορά τις ανερχόμενες αγορές, η κα Χαϊδά σημείωσε ότι «βλέπουμε μεγάλο δυναμισμό σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, λόγω των τεράστιων κατασκευαστικών projects, όπου αναπτύσσονται luxury τουριστικά συγκροτήματα με αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά υλικά». 

«Αυτά τα έργα είναι η απόδειξη ότι το ελληνικό μάρμαρο έχει παγκόσμια ζήτηση όταν συνοδεύεται από ποιότητα, τεχνογνωσία και συνέπεια», επισήμανε η κα Χαϊδά.

Απολογισμός του 2024 και οι προσδοκίες του 2025

 

Η χρονιά που πέρασε ήταν, κατά την κα Χαϊδά, «θετικά απαιτητική», καθώς η εταιρεία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες που συνδύαζαν αβεβαιότητα με έντονο ανταγωνισμό, αλλά και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά, κατέγραψε αύξηση 33% στον κύκλο εργασιών της, εδραιώθηκε σε ώριμες αγορές και επένδυσε περαιτέρω στην παραγωγή.

Κομβικές κινήσεις του 2024 περιλάμβαναν την επέκταση 100 στρεμμάτων στο λατομείο Βώλακα, την αύξηση της εξόρυξης σε επιλεγμένες περιοχές της Δράμας, την τεχνολογική αναβάθμιση του εργοστασίου στην ίδια περιοχή, νέες συνεργασίες σε Κεντρική Ασία, Ινδία, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική καθώς και ενίσχυση παρουσίας της εταιρείας σε διεθνείς εκθέσεις. 

Για το 2025 δε, η εικόνα είναι ήδη θετική. «Η χρονιά εξελίσσεται δυναμικά, με αναπτυξιακή προοπτική», υποστήριξε η Χαϊδά, αναφέροντας ότι η στρατηγική επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και την περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου ως παγκόσμιο brand.

Προκλήσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης

 

Ο κλάδος του μαρμάρου βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με την κα Χαϊδά: το υψηλό κόστος εργασίας, την αυξανόμενη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις πιέσεις από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Σε αυτά προστίθεται και το ενεργειακό κόστος, το οποίο αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα και επηρεάζει την τελική ανταγωνιστικότητα.

«Από τον φόρτο λειτουργικών εξόδων έως το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας, η αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, η επιχειρηματική κοινότητα του κλάδου μας έχει αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των αυξημένων κοστών ενέργειας, όπως η εφαρμογή πιο αποδοτικών διαδικασιών παραγωγής και η χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η Ικτίνος έχει ήδη επενδύσει στην πράσινη ενέργεια, διαθέτοντας αιολικό πάρκο, και εξετάζει περαιτέρω λύσεις όπως φωτοβολταϊκά. Οι πράσινες τεχνολογίες είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα και την επιχειρησιακή ευελιξία», εξήγησε η κα Χαϊδά.

Το μέλλον του ελληνικού μαρμάρου στον παγκόσμιο χάρτη

 

Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις όπως οι πόλεμοι, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις πρώτων υλών που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο και ειδικά στον τομέα του μαρμάρου, όπου το κόστος ενέργειας και μεταφοράς είναι υψηλό, η πιεστική διεθνής ανταγωνιστικότητα και οι οικονομικές αβεβαιότητες ενισχύουν το βάρος των επιχειρηματικών αποφάσεων, η Ικτίνος βλέπει τη διεθνή ζήτηση για μαρμάρινα προϊόντα να διατηρείται υψηλή, κυρίως στις αγορές όπου αναπτύσσονται έργα υποδομής, τουριστικές επενδύσεις και πολυτελείς κατοικίες. Η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η ΝΑ Ασία και η Λατινική Αμερική αναδύονται μάλιστα ως αγορές με τεράστιο δυναμικό, ιδίως λόγω των επενδύσεων σε υποδομές, τουρισμό και high-end κατασκευές.

«Το μάρμαρο εξακολουθεί να είναι προϊόν υψηλού συμβολισμού. Πολυτέλεια, φυσικότητα, διάρκεια στον χρόνο — αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι διεθνείς πελάτες μας. Αυτή η διαχρονικότητα βοηθά ώστε το προϊόν μας να είναι λιγότερο ευάλωτο στις τάσεις και τις κρίσεις. Η πρόκληση είναι να διατηρούμε την ανταγωνιστικότητα, και σ’ αυτό το πλαίσιο, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη διεθνή εξωστρέφεια», είπε καταλήγοντας η κα Χαϊδά.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις