Την ίδια στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται σε εμπορικές συζητήσεις με έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες στον κλάδο του αλουμινίου για το χυτήριό της προκειμένου να επενδύσει σε αυτό. Όπως τόνισε στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Μυλωνάς, «προτεραιότητά μας είναι οι μέτοχοι της εταιρείας», ενώ χαρακτήρισε «ατελείωτο επενδυτικό μαραθώνιο» το πλάνο διεθνούς επέκτασης της Alumil, που ήδη αποφέρει καρπούς, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 80% του κύκλου εργασιών της.
Οικονομικά μεγέθη που «μιλούν» από μόνα τους
Το 2024 ο Όμιλος Alumil σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,9%, στα 455,1 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ το 2023. Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η άνοδος του μικτού κέρδους κατά 32,6%, στα 120,1 εκατ. ευρώ έναντι 90,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτοξεύθηκαν κατά 58% φτάνοντας τα 50,3 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 256,7%, στα 21,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων παρουσίασαν θεαματική ενίσχυση κατά 393,5%, στα 18,8 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ το 2023.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2025 η Alumil εμφανίζει ήδη αύξηση πωλήσεων κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με την κερδοφορία σε EBITDA να εκτιμάται επίσης αυξημένη, χάρη κυρίως στις διεθνείς αγορές. «Περιμένουμε να πιάσουμε τα 9 εκατ. καθαρά κέρδη που είχαμε στο α’ εξάμηνο πέρσι», επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι «οι πωλήσεις σε αξία και όγκο θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες αν η μητρική μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τις θυγατρικές και τους πελάτες της, κάτι που προσβλέπουμε να βελτιώσουμε στο δεύτερο εξάμηνο».
Με βλέμμα στο 2029: Τζίρος 715 εκατ. ευρώ και EBITDA 90 εκατ.
Η διοίκηση της Alumil έχει θέσει ως στόχο έως το 2029 να φτάσει σε τζίρο 715 εκατ. ευρώ και EBITDA περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Όσο ενισχύουμε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, την ομάδα μηχανικών και τις πωλήσεις, δεν υπάρχει όριο στην ανάπτυξή μας, ακόμη και χωρίς επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς. «Στην Ινδία αυτή τη στιγμή μας ζητούν προσφορές για 1.000 έργα και μπορούμε να δώσουμε μόνο για 2. Φάγαμε ξύλο για να μπούμε στις Φιλιππίνες, στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, αλλά τώρα είμαστε εκεί».
Η Alumil εφαρμόζει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 55 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028, που περιλαμβάνει νέες μονάδες και αυτοματοποιήσεις στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και τριπλασιασμό της παραγωγής στο εργοστάσιο της Ξάνθης (επένδυση 10 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωση μετά το 2027), ενώ εκτός Ελλάδας επενδύει σε Ινδία, Αίγυπτο και Κένυα.
Στρατηγικά σχέδια σε Ινδία, Αίγυπτο και Κένυα
Στην Ινδία, η Alumil ετοιμάζει επένδυση 10 εκατ. ευρώ στη Μουμπάι για αποθήκες, βαφείο και ακαδημία εκπαίδευσης, με χρηματοδότηση υπό διαπραγμάτευση από μεγάλη διεθνή τράπεζα. Σχεδιάζεται και δεύτερη επένδυση σε άλλη περιοχή για νέα γραμμή διέλασης. «Η Ινδία άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προεδρος της Alumil.
Στην Αίγυπτο, όπου ο Όμιλος έχει ήδη παρουσία 27 ετών, υλοποιείται επένδυση περίπου 7 εκατ. ευρώ στη βιομηχανική ζώνη του Καΐρου για εγκατάσταση πρέσας διέλασης και παραγωγή προφίλ αλουμινίου. «Η Αίγυπτος αυξάνει τον πληθυσμό της κατά 2 εκατ. το χρόνο, η ενέργεια εκεί είναι πολύ φθηνή», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι «είναι το πιο σημαντικό κράτος της Αφρικής για εμάς, έχουμε μεγάλα σχέδια».
Στην Κένυα, η Alumil επενδύει 4 εκατ. ευρώ για αποθήκες και βαφείο, με στόχο να αποτελέσει μεγάλο hub για την ευρύτερη περιοχή. «Η Κένυα είναι μία από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες χώρες, είναι το κέντρο της Αφρικής. Εκεί θα είναι το κέντρο μας στην ήπειρο, ακόμη κι αν επανασυστήσουμε εταιρεία στη Νότια Αφρική», επισήμανε.
Μέχρι το 2027 οι συνολικές επενδύσεις σε Αίγυπτο, Κένυα και Ινδία θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η Alumil εξετάζει και συνεργασίες με μεγάλα funds για κοινά projects στο εξωτερικό.
Το χυτήριο, η ανακύκλωση και η μάχη για το σκραπ
Ξεχωριστή θέση στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου έχει το χυτήριο της Alumil. Η δυναμικότητα του φτάνει τους 55.000 τόνους, όταν οι ανάγκες της Alumil είναι περίπου 35.000 τόνοι. «Το μεγάλο παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι στο σκραπ», είπε ο κ. Μυλωνάς, διευκρινίζοντας πως το χυτήριο προς το παρόν δεν αποφέρει σημαντικά κέρδη γιατί «το σκραπ ήταν πολύ ακριβό και οι Αμερικανοί κάνουν σκούπα όλο το σκραπ σε τιμές που δεν μας συμφέρουν». «Ό,τι θέλουμε να κάνουμε στο χυτήριο πλέον δεν χρειάζεται να το εγκρίνει η Cepal, ο servicer που είχε δανειοδοτήσει την Alumil», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι «γίνονται συζητήσεις, είναι συνεργάσιμοι και θεωρώ πως θα καταλήξουμε κάπου». Έτσι η εταιρεία έχει πια μεγαλύτερη ευελιξία να διαπραγματεύεται εμπορικές ή επενδυτικές συμφωνίες για το χυτήριο, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενες εγκρίσεις.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μυλωνά, έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εξετάσουν την επιβολή δασμού 25% στις εξαγωγές σκραπ από την Ευρώπη. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην φέρει οφέλη αργότερα στην εταιρεία η ανακύκλωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι γίνονται συζητήσεις με έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες στον τομέα του αλουμινίου για επενδυτική συνεργασία στο χυτήριο, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα και να παράγεται αλουμίνιο για τις δικές του ανάγκες, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει ποσοστό στην Alumil.
«Χρησιμοποιούμε AI, αυτοματοποιούμε, δεν απολύουμε κανέναν»
Στο εργοστάσιο του Κιλκίς, η Alumil επενδύει περί τα 15 εκατ. ευρώ στην αυτοματοποίηση με ρομποτικά συστήματα που εξοικονομούν ανάγκη για 120 άτομα προσωπικό. «Δε θα απολύσουμε κανέναν, θα πάνε αλλού», διαβεβαίωσε ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να γίνει το Κιλκίς ένα προηγμένο hub υψηλής παραγωγικότητας. «Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη στην πράξη, οι αποδόσεις θα φανούν τα επόμενα χρόνια», είπε ακόμη.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Όμιλος στη μείωση του δανεισμού. «Με όλες τις επενδύσεις που κάνουμε δεν θα αυξήσουμε τον δανεισμό μας, αντίθετα θα μειωθεί, με τον δείκτη δανείων/EBITDA να φτάνει το 1,6», επισήμανε, προσθέτοντας ότι γίνονται συζητήσεις με ελληνικές και ξένες τράπεζες για να βελτιωθούν οι όροι χρηματοδότησης, καθώς «στο εξωτερικό το χρήμα είναι πιο φθηνό».
Ο ΝΟΚ, οι κατασκευές και οι προβλέψεις για την αγορά
Αναφερόμενος στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι «ο ΝΟΚ δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή», διευκρινίζοντας ότι τα μεγάλα έργα υποδομών και τα ξενοδοχεία – που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς – δεν επηρεάζονται. «Αν πάτε στη Θέρμη ούτε το ¼ των κατοικιών δεν έχει Alumil, ενώ στο Ελληνικό που παίζουμε μπάλα είναι όλα υψηλής ποιότητας», τόνισε.
Παρ’ όλα αυτά στο business plan της εταιρείας προβλέπεται κάμψη στον κλάδο κατασκευών το 2027, που θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2026, λόγω και της μείωσης τιμών κατασκευής. «Η Alumil ετοιμάζεται και για αυτό, με προϊόντα που απευθύνονται και σε πιο οικονομικές αγορές», είπε.
Οι διεθνείς αγορές αλουμινίου και οι πολιτικές Τραμπ
Η ευρωπαϊκή αγορά εμφάνισε μείωση 30% στην κατανάλωση αλουμινίου ως τα τέλη του 2024, ωστόσο το 2025 προβλέπεται μικρή ανάκαμψη κατά 1,5% και το 2026 κατά 2,5%. Σημείωσε ότι «η βιομηχανική κατανάλωση αλουμινίου στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι χαμηλά, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία έχει πέσει αρκετά, αλλά προβλέπεται βελτίωση». Αναφορικά με τις πολιτικές Τραμπ, επισήμανε ότι δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας. «Όλοι περιμένουν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια, αλλά στις ΗΠΑ εμείς δεν πουλάμε αλουμίνιο, πουλάμε κατασκευές και κουφώματα, που είναι ακριβά προϊόντα, οπότε δεν μας επηρεάζουν τόσο οι δασμοί».
Μέρισμα από το 2026 και Euronext
Τέλος, ο κ. Μυλωνάς τοποθέτησε το 2026 ως χρονιά που η Alumil θα ξεκινήσει να διανέμει μέρισμα στους μετόχους, σημειώνοντας ότι το ύψος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με τις τράπεζες, αλλά στόχος είναι «κάθε χρόνο να υπάρχει πολιτική διανομής».
Για την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext, σχολίασε ότι θα ενισχύσει τη μετοχή της Alumil καθώς «θα αποκτήσουμε μεγαλύτερο κοινό επενδυτών και περισσότερη εμπορευσιμότητα».
Η Alumil αναδεικνύεται σε ένα διεθνές βιομηχανικό success story με έδρα το Κιλκίς, που παρά τις παγκόσμιες αναταράξεις επενδύει, καινοτομεί, αυτοματοποιεί και διευρύνει το αποτύπωμά της σε όλο τον κόσμο, παραμένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένη στην αξία που δημιουργεί για τους μετόχους της.