Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας και Πολυγύρου στα Μακεδονικά Νέα, οι «εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκείνο όμως που θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις και η χρηματοδότηση των έργων που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα έτσι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες».
Κασσάνδρα: Δεν είναι τόσο άσχημη η εικόνα όσο πέρυσι
Κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον φέρεται να αντιμετωπίζει ο νέος δήμαρχος Κασσάνδρας, Ηρακλής Λειβαδιώτης, ο οποίος πάντως στα Μακεδονικά Νέα δεν περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, όπου τουρίστες αναχωρούν από την περιοχή εξαιτίας των προβλημάτων ύδρευσης.
«Κοιτάξτε προβλήματα με το νερό αντιμετωπίζουμε σαφέστατα, αλλά η εικόνα τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χρονιές δεν είναι τόσο άσχημη. Ο κόσμος διαβάζει για τη Χανιώτη και νομίζει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ο οικισμός, ενώ μιλάμε για μια μικρή περιοχή που ονομάζεται Παναγούδα. Σαφώς και είχαμε θέματα και στο Πευκοχώρι, όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Φανταστείτε πόσους οικισμούς διαθέτει ο δήμος Κασσάνδρας. Ακούσατε κάτι για προβλήματα εκτός από τη Χανιώτη και την περιοχή του Παλιουρίου.Δεν συζητάμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε αυτά, οι άνθρωποι δεν έχουν νερό. Αν είναι δυνατόν. Αλλά μιλάμε για μία συγκεκριμένη περιοχή, το πρόβλημα της οποίας θα λυθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο».
Σε ερώτηση για την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού με την οποία είναι αυτή την πρίοδο αντιμέτωπη η συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκιδικής, ο κ. Λειβαδιώτης τόνισε ότι «προς το παρόν δεν έχω άμεση απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όμως έχω ζητήσει ακριβή νούμερα σχετικά με το πόσους επισκέπτες και κατοίκους έχουμε αυτή τη στιγμή στην Κασσάνδρα, αλλά και για το μέγεθος της αύξησης του πληθυσμού. Εκείνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι πως κανένας τουρίστας δεν έχει φύγει από την περιοχή εξαιτίας του προβλήματος με το νερό. Ξέρετε δε, ότι στην περιοχή μας έχουμε διαρκώς καινούργια κτίσματα, χωρίς τη δική μας υπαιτιότητα. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να εκδίδουμε άδειες δόμησης. Γι' αυτό και όλα τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές εκτός βασικών οικισμών. Σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο. Το Παλιούρι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα γι' αυτό που σας αναφέρω. Εκεί έχει γίνει ένα πολύ σοβαρό έργο με την τοποθέτηση αγωγού μεγάλης διατομής, το οποίο έχει μεν αποκαταστήσει σε τεράστιο βαθμό το πρόβλημα που είχαμε, ωστόσο όταν υπάρχει υπερκατανάλωση και πρέπει να ποτιστούν για παράδειγμα μεγάλες εκτάσεις γκαζόν το νερό δεν φτάνει».
Αναφερόμενος επίσης στο αν έχει γίνει προετοιμασία από τον δήμο κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε και το δίκτυο δεν επιβαρύνεται σε τέτοιο βαθμό από τουρίστες και παραθεριστές ο δήμαρχος Κασσάνδρας σημειώνει ότι «έργα γίνονται συνεχώς. Ωστόσο, κάποια από αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα - δύο χρόνια. Κάποια έργα απαιτούν περισσότερα έτη. Κάθε χρόνο όμως, κάτι κάνουμε. Και παράλληλα έχουμε κι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την ολιστική διαχείριση και του νερού και της αποχέτευσης και των βιολογικών. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα χρηματοδοτηθούμε με ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα που θα λύσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν υπεύθυνες μελέτες από τις τεχνικές μας υπηρεσίες και από τους συνεργάτες μας. Σε καμία περίπτωση δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Παράλληλα, περιμένουμε να δούμε και τις θετικές εξελίξεις που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, για το θέμα της λειψυδρίας το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα».
Νέα Προποντίδα: Σε οριακό σημείο τα δίκτυά μας
Ένας από τους δήμους που αντιμετώπισαν και πέρσι προβλήματα λειψυδρίας ανάλογα με τον δήμο Κασσάνδρας είναι και αυτός της Νέας Προποντίδας. Μάλιστα όπως αναφέρει στα Μακεδονικά Νέα ο δήμαρχος, Μανώλης Καρράς, τα δίκτυα της περιοχής βρίσκονται και πάλι σε οριακό σημείο.
«Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα έχοντας κάνει νέες γεωτρήσεις, συντηρούμε τα αντλιοστάσιά μας με εργολάβους, το ίδιο και για τις βλάβες, αλλά παρόλα αυτά είμαστε σε οριακό σημείο. Και όταν λέω οριακό σημείο, εννοώ ότι οι διακοπές στις οποίες προχωρούμε δεν οφείλονται στη μη επάρκεια νερού, αλλά εξαιτίας βλαβών που αντιμετωπίζουμε είτε στα αντλιοστάσια, είτε στα δίκτυά μας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά απαιτούν χρόνο έτσι ώστε και να αντιμετωπίσουμε τη βλάβη και να μην χάνουμε νερό. Έχουμε μελέτες οι οποίες θα έδιναν λύση στο πρόβλημα, όπως η μελέτη αφαλάτωσης που έχουμε για τα Ν. Μουδανιά από την οποία θα εξοικονομούσαμε 2.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, αλλά δυστυχώς μέχρι δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί από αντίστοιχα προγράμματα».
Σε ερώτηση για το αν η κατάσταση στην περιοχή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε ακριβώς στα ίδια επίπεδα. Είναι θετικές οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με την λειψυδρία που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά περιμένουμε να προχωρήσουμε στην πράξη. Είναι ανάγκη να υλοποιήσουμε αυτές τις μελέτες που έχουμε κάνει για να μπορέσουμε να έχουμε και ποιοτικό και επαρκές νερό. Μέχρι στιγμής έχουμε προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα από τη Γερμανία τα οποία προχωρούν σε μια δεύτερη επεξεργασία του ήδη επεξεργασμένου νερού εξαιτίας του αρσενικού που έχει εντοπιστεί στην περιοχή της Ν. Τρίγλιας. Έχουμε κάνει καινούργιες γεωτρήσεις, αλλά αυτά δεν φτάνουν. Και δεν φτάνουν εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες».
Πολύγυρος: Αγωνία και ενδιαφέρον για τις προτάσεις του πρωθυπουργού
«Εμείς πέρα από το μεγάλο παραλιακό μέτωπο 22 χιλιομέτρων στο οποίο υπάρχουν μεγάλες μονάδες ξενοδοχειακές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραθεριστικές κατοικίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παράλληλα και μεγάλες αρδευτικές ανάγκες στον αγροτικό τομέα με την καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς που είναι ιδιαίτερα υδροβόρα» σημειώνει από την πλευρά του στα Μακεδονικά Νεά ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ.
Ο τελευταίος αναφερόμενος στην αύξηση του πληθυσμού κατά τους μήνες του καλοκαιριού, σημειώνει ότι αυτός «τουλάχιστον στο παραλιακό μέτωπο ο πληθυσμός σχεδόν δεκαπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι. Γι' αυτό έχουμε κι εμείς τα προβλήματά μας. Πρόβληματα που εντοπίζονται κυρίως σε κάποια τμήματα των οικισμών Καλυβιών και Γερακινής, στα οποία κατά την διάρκεια της ημέρας υπάρχουν κάποιες ώρες που το νερό δεν επαρκεί. Προσπαθούμε με γεωτρήσεις να καλύψουμε αυτά τα προβλήματα, όμως την ίδια στιγμή καταγράφεται και μείωση της στάθμης από την υπεράντληση, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και μια αύξηση του ποσοστού των απωλειών λόγω της παλαιότητας των δικτύων μας, τα οποία ειδικά στο παραλιακό μέτωπο είναι δίκτυα αμιάντου κατασκευασμένα τη δεκαετία του '70 με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «φως στο τούνελ» της επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας ο κ. Εμμανουήλ επισημαίνει ότι για να συμβεί αυτό «απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση και σοβαρή χρηματοδότηση. Χθες, είχαμε κάποιες σημαντικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό, περιμένουμε κι εμείς με πολύ μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον να δούμε τις προτάσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο πακέτο χρηματοδοτήσεων που θα αντιστοιχεί σε αντικαταστάσεις των παλαιών μας δικτύων ούτως ώστε να μειώσουμε τις απώλειες που σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte, φτάνουν μέχρι και το 50% -ενώ μπορώ να σας πω ότι στον δήμο Πολυγύρου υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι απώλειες φτάνουν μέχρι και το 60%- λόγω της παλαιότητας του δικτύου. Το δεύτερο κομμάτι θα πρέπει να περιλαμβάνει μικρά έργα φραγμάτων που θα συγκρατούν το νερό που πέφτει από τις βροχοπτώσεις, καθώς επίσης και έργα που αφορούν την άρδευση από το νερό που συγκεντρώνεται στις Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων».
Σιθωνία: Είμαστε πολύ καλύτερα από πέρσι αλλά με έργα που αποτελούν ενέσεις
Αντίθετα με όλους τους υπόλοιπους μεγάλους δήμους της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία τα πράγματα φέτος δείχνουν να κυλούν ομαλά στο θέμα της λειψυδρίας, όπως τουλάχιστον αναφέρει στα Μακεδονικά Νέα ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Μαλλίνης.
«Σε σχέση με τους υπόλοιπους όμορους δήμους της Χαλκιδικής, εμείς μπορώ να πω ότι είμαστε πάρα πολύ καλά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα ήταν πριν από ένα δεκαήμερο περίπου σε περιοχή της Νικήτης η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όμως δώσαμε προς χρήση μια καινούργια γεώτρηση που βγάζει επιπλέον 50 κυβικά και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι προετοιμαστήκαμε πάρα πολύ καλά, κάναμε πολλές γεωτρήσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια και αν σκεφτεί κανείς ότι το 2023 ο Ν. Μαρμαράς έμεινε για ένα δεκαήμερο χωρίς νερό, τώρα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν» υπογράμμισε αρχικά ο δήμαρχος Σιθωνίας.
Πρόσθεσε δε ότι ίσως το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι «όλα αυτά τα ζητήματα επιλύονται με κινήσεις που αποτελούν ενέσεις. Είναι σημαντικές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Πρέπει να βγούνε άμεσα προσκλήσεις για έργα. Έργα που αφορούν αφαλατώσεις και μικροφράγματα, ενώ παράλληλα θα δίδεται και μεγαλύτερη ευελιξία στους δήμους προκειμένου να αποφύγουμε την γραφειοκρατία. Χθες μάλιστα στο Μαξίμου εκτός από τη λειψυδρία, συζητήθηκε κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα. Να επιστρέψει το Τέλος Ανθεκτικότητας στους δήμους. Αυτά τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση εάν έρθει στους δήμους και ειδικά στους τουριστικούς μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1 δισ. Εάν δοθούν αυτά τα χρήματα οι δήμοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και θέματα Πολιτικής Προστασίας και κυρίως ζητήματα που αφορούν τη λειψυδρία. Εγώ είμαι και γενικός γραμματέας στο δίκτυο πόλεων. Έχουμε κάνει εισήγηση και στην ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και το έχει δει θετικά. Νομίζω ότι είναι το πιο σοβαρό μέτρο που πρέπει να δει η κεντρική εξουσία».