makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Θεσσαλονίκη: Όταν η μετακίνηση δεν είναι πολυτέλεια - Οι δωρεάν διαδρομές που «ανοίγουν» την πόλη στα ΑμεΑ

Ακούστε το άρθρο 8'
29.06.2025 | 08:00
Κάθε πρωί, λίγο πριν τις 07:00, οι οδηγοί των ειδικά διαμορφωμένων βαν του ΟΑΣΘ και του δήμου Θεσσαλονίκης βγαίνουν στους δρόμους της πόλης για τα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Εν αντιθέσει με πολλούς συναδέλφους τους, εκείνοι γνωρίζουν ποιον θα παραλάβουν, από πού και γιατί. Ένας πηγαίνει στη δουλειά του, κάποια άλλη στη σχολή της, για εξετάσεις ή απλώς για έναν καφέ στην παραλία.

Πρόκειται για καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες όμως για κάποιους επί σειρά ετών έμοιαζαν εξαιρετικά δύσκολο να διεκπεραιωθούν.

Ο ΟΑΣΘ και ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργούν παράλληλα προγράμματα που επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρία να κινούνται στην πόλη δωρεάν, με ασφάλεια και σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

ΟΑΣΘ: Είκοσι χρόνια, περισσότερες από 150.000 διαδρομές και μια σχέση που μοιάζει με οικογένεια

 

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Ειδικών Συγκοινωνιακών Υπηρεσιών του ΟΑΣΘ, Γαβριήλ Θυμιούδης, δουλεύει στο τμήμα από το 2008. Όπως δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα, θυμάται με ονόματα ανθρώπους που εξυπηρετεί εδώ και χρόνια. «Ξέρω τα οικογενειακά τους και άλλα πράγματα, αν και η επαφή μου μαζί τους γίνεται μόνο τηλεφωνικά. Οι οδηγοί και οι συνοδοί ξέρουν και τα προσωπικά τους. Είμαστε οι άνθρωποί τους. Τους πάμε στη δουλειά και όπου αλλού επιθυμούν. Θεωρούμαστε μια οικογένεια όλοι μαζί, όσο κι αν φαίνεται παράξενο».

Η υπηρεσία του ΟΑΣΘ λειτουργεί ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο, με τρία οχήματα καθημερινά και δύο τα Σαββατοκύριακα. Οι διαδρομές ξεκινούν, τις καθημερινές, από τις 06:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ. Κάθε ωφελούμενος έχει δικαίωμα σε δύο μετακινήσεις ημερησίως, πήγαινε-έλα.

Οι ενταγμένοι στο μητρώο της υπηρεσίας αριθμούν περί τους 900. Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι απλή: στέλνεις email με την απόφαση ΚΕΠΑ (άνω του 67% αναπηρία) και -κυρίως- κινητική δυσκολία. Την επόμενη μέρα, μπορείς να κλείσεις ραντεβού. Οι διαδρομές δεν έχουν περιορισμό σε προορισμούς και κινούνται σε όλη την εμβέλεια του χώρου ευθύνης του ΟΑΣΘ.

«Τα αιτήματα αφορούν πολλά. Νοσοκομεία, γιατρούς, διασκέδαση, και τώρα που τοποθετήθηκε και το SeaTrac στους Νέους Επιβάτες, θα πηγαίνουμε και εκεί από εδώ και πέρα. Σίγουρα θα έχουμε δύο με τρεις ωφελούμενους που θα μας ζητάνε να πηγαίνουν για μπάνιο και μάλιστα ως επί το πλείστον τις καθημερινές. Και τους πηγαίνουμε εννοείται γιατί αυτή είναι η δουλειά μας», εξηγεί ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θυμιούδης.

Και δεν είναι μόνο οι ατομικές μετακινήσεις. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί και ομάδες, μαθητές σε ωδεία, αθλητές του boccia, δράσεις της Ομοσπονδίας Παραπληγικών, αλλά και μαραθώνιους ή πρωταθλήματα στίβου που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη. Πάντα δωρεάν.

«Κάθε όχημα έχει χώρο για 2-3 αμαξίδια και 3-9 περιπατητικούς επιβάτες ή 3-9 άτομα με προβλήματα όρασης. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, προτιμώνται τα ηλεκτρικά αμαξίδια που είναι πιο ογκώδη και μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το 90% των αιτημάτων που φθάνουν στην υπηρεσία καλύπτονται. «Θεωρώ πως είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ακούω και τους ανθρώπους, μιλάω με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των ΑμεΑ, με τους ωφελούμενους κλπ, και όλοι λένε τα καλύτερα», συμπληρώνει, ενώ ερωτηθείς για μελλοντικούς στόχους του τμήματος παραδέχεται πως «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα μας είναι περίπου πέντε ετών. Είναι καινούργια, σύγχρονα, με όλο τον σωστό εξοπλισμό. Κάποιες στιγμές θα μπορούσαμε να βγάλουμε και ένα τέταρτο αυτοκίνητο, αλλά ελάχιστες μέρες τον χρόνο».

Τη διαχρονική στήριξη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τονίζει από πλευράς του στα Μακεδονικά Νέα ο Κώστας Ταγγίρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, χαρακτηρίζοντας ως πρότυπο την υπηρεσία δωρεάν μετακίνησης ΑμεΑ.

«Τα μηνύματα που έχουμε από τους ωφελούμενους της υπηρεσίας, οι οποίοι προσεγγίζουν αριθμητικά τους 1.000, είναι εξαιρετικά θετικά. Η προσπάθειά μας για την εξυπηρέτησή τους συνεχίζεται με αμείωτο ζήλο. Δεν υπάρχει Οργανισμός στην Ελλάδα που να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας με αναπηρίες καλύτερα από τον ΟΑΣΘ και αυτό δεν θα αλλάξει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ταγγίρης.

«Αινείας»: Κατάργηση του κομίστρου μετακίνησης 

 

Την ίδια ώρα, ένα διαφορετικό αλλά εξίσου ουσιαστικό πρόγραμμα προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, το δίκτυο μεταφοράς «Αινείας». Από το 1995 εξυπηρετεί πολίτες με αναπηρία που κατοικούν στον δήμο, για κάθε είδους μετακίνηση: εκπαιδευτικούς σκοπούς, ιατρικές επισκέψεις, εργασία, ακόμα και μια απλή βόλτα στο κέντρο.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα μικρό κόμιστρο, 15 ευρώ τον χρόνο και 0,60 ευρώ ανά διαδρομή ή 0,30 ευρώ για φοιτητές και μαθητές. Στην πράξη, όμως, μετά την πανδημία δεν εισπραττόταν ποτέ. Έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (25/6), έπειτα και από την έγκριση της δημοτικής επιτροπής, αποφασίστηκε και επίσημα η πλήρης κατάργησή του.

«Εξυπηρετούνται και μεγαλύτερες αποστάσεις αν έχουν κλειστεί εγκαίρως τα ραντεβού. Χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο. Δηλαδή εάν τώρα ένα από τα βαν θέλει να πάει στα Βασιλικά ή εκτός Θεσσαλονίκης αφήνει κάποια δρομολόγια πιο κοντινά εκτός. Οπότε αυτά είναι καλό -ιδίως όταν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού- να κλείνονται για να μπορούν να κανονίζουν καλύτερα το πρόγραμμα ο οδηγός και ο συνοδός», σημειώνει χαρακτηριστικά στα Μακεδονικά Νέα, η ειδική σύμβουλος του δήμου για θέματα ΑμεΑ, Σοφία Σκαμπαρδώνη.

Το πρόγραμμα «Αινείας» λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, 06:00 το πρωί έως 22:00 το βράδυ. Τα τέσσερα μικρά βαν του δήμου μπορούν να μεταφέρουν δύο αμαξίδια και έξι καθήμενους επιβάτες το καθένα. Εβδομαδιαία πραγματοποιούνται πάνω από 100 διαδρομές για περίπου 50 σταθερούς ωφελούμενους.

Ευφροσύνη Καζεπίδου

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Πρώτο Σαββατοκύριακο με SeaTrac στους Νέους Επιβάτες - «Έρχονται» επιπλέον τρία το επόμενο καλοκαίρι
Ελλάδα22.06.25 | 05:00
Ευφροσύνη ΚαζεπίδουΠρώτο Σαββατοκύριακο με SeaTrac στους Νέους Επιβάτες - «Έρχονται» επιπλέον τρία το επόμενο καλοκαίρι