makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ

Σε απόγνωση ροδακινοπαραγωγοί -Πωλούν συμπύρηνα για επιτραπέζια ώστε να σώσουν τη σοδειά τους

Ακούστε το άρθρο 8'
21.07.2025 | 08:00
Ροδάκινα / Φωτογραφία Αρχείου
/Eurokinissi
Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο για τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας όσον αφορά στη φετινή σοδειά η οποία έχει «χτυπηθεί» τόσο από τις καιρικές συνθήκες (παγετός) όσο και από τις παραμορφώσεις καρπών. Την ίδια ώρα στάση αναμονής τηρείται και από τους κονσερβοποιούς, καθώς παραμένει άγνωστο προς το παρόν το ύψος των δασμών Τραμπ, το οποίο μάλιστα δεν αποκλείεται να φτάσει και στο απαγορευτικό 47%.

Αυτή η αβεβαιότητα που κυριαρχεί, τόσο από τις ελλείψεις, όσο και από την μέχρι τώρα απουσία τιμολόγησης από την πλευρά της βιομηχανίας μεταποίησης, είναι που ωθεί πολλούς από τους ροδακινοπαραγωγούς των δύο περιοχών να βγάζουν -έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες- στην αγορά  συμπύρηνα ροδάκινααντί των παραδοσιακών επιτραπέζιων.

«Καταρχάς το συμπύρηνο ροδάκινο αυτή τη στιγμή είναι πρώτο στον κόσμο και ακόμη δεν γνωρίζουμε την τιμή για τη μεταποίηση. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει με εμάς» τονίζει αρχικά στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης. Αναφορικά δε με την επιλογή ορισμένων παραγωγών τονίζει ότι «κάποιοι τοποθετούν έπειτα από διαλογή τα πιο χοντρά σε τελάρα και τα δίνουν στην αγορά για 40 έως 70 λεπτά. Δεν είναι παράδοξο να συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε την τιμή μεταποίησης. Νομίζω ωστόσο ότι αυτή είναι και η τελευταία χρονιά για αρκετούς παραγωγούς που έχουν βάλει συμπύρηνα ροδάκινα γιατί πλέον δεν συμφέρει. Έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά και οι βιομήχανοι δεν μας βλέπουν σαν συνεργάτες. 

Εάν μας έβλεπαν ως τέτοιους θα δικαιολογούσαν ένα ήπιο κέρδος για να μπορέσουμε και εμείς να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν γίνεται να δουλεύουμε κάτω από το κόστος. Κι έτσι επιβαρύνεται ο καταναλωτής, επειδή φέτος υπάρχει μεγάλη ζημιά στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

Είναι βέβαια μικρές οι ποσότητες που έχουν διατθεί στο εμπόριο, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι και το βιομηχανικό συμπύρηνο είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο. Γι' αυτό και είμαστε οι πρώτοι στην κομπόστα. Αυτό το προϊόν μάς έκανε εμάς νοικοκυραίους, αλλά όπως φαίνεται κάθε πράγμα έχει αρχή, κορύφωση και τέλος. Βλέπω εδώ στο δικό μου το χωριό που κάποτε το 80% ήμασταν ''συμπυρηνάδες'', τώρα η πρώτη σκέψη μας είναι να στραφούμε σε άλλα είδη, όπως τα ακτινίδια, τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα νεκταρίνια ή τους λωτούς».

Ερωτηθείς για το αν η στάση αναμονής που τηρείται από τη βιομηχανία μεταποίησης οφείλεται κυρίως στους δασμούς που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμη το ύψος τους ο κ. Χαλκίδης υπογράμμισε πως «αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη και δεν ξέρω κατά πόσο έχει επηρεάσει. Από τον Αύγουστο θα εφαρμοστούν οι δασμοί και θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία αναμφίβολα, καθώς επίσης και το ποσοστό των δασμών που θα αναλογεί στο συγκεκριμένο προϊόν».

Κονσερβοποιοί για δασμούς: Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα πάμε για κατάσταση lost - lost  

 

Την ίδια στιγμή στη μεταποιητική βιομηχανία τηρείται στάση αναμονής κυρίως εξαιτίας των μεγάλων και υψηλών δασμών στις εξαγωγές της κομπόστας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 47%. 

«Από τον Απρίλιο που υπήρξαν οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς είχαμε επιβάρυνση η οποία λίγο αργότερα μετατράπηκε σε ένα 10%. Αυτή την ώρα πληρώνουμε 27% κι εφόσον δεν γίνει κάτι συγκεκριμένο από 1η Αυγούστου θα πληρώνουμε 47% δασμούς. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό το ποσοστό, είναι εξαιρετικά υψηλό, μη αντιμετωπίσιμο και θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των εξαγωγών και την πληρωμή του από τους Αμερικανούς καταναλωτές σε υψηλότερη τιμή. Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση lost - lost και για τις δύο πλευρές» συμπληρώνει από την πλευρά του στα Μακεδονικά Νέα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Αποστόλου. 

Αναφορικά δε με το ενδεχόμενο συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ σε ένα ύψος δασμών που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές, ο κ. Αποστόλου τονίζει:  «Εξαιτίας αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με την αβεβαιότητα και το άγνωστο ποσοστό, δεν ελπίζω πλέον σε τίποτα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Να περιμένουμε το καλύτερο και το χειρότερο και μάλιστα αυτή την ώρα που η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε πως να προγραμματίσουμε τα τελικά μας προϊόντα σαν κλάδος». 

Σε ερώτηση γι' αυτό που συμβαίνει με τα συμπύρηνα ροδάκινα σε Πέλλα και Ημαθία ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια λογική εξέλιξη στην αγορά. «Από τη στιγμή που οι τιμές στο παραδοσιακό επιτραπέζιο είναι πάρα πολύ υψηλές λόγω πολύ μικρής προσφοράς, μετά και τις τεράστιες ζημιές που σημειώθηκαν στην περιοχή, πιο εύκολα οι έμποροι των νωπών χρησιμοποιούν το συμπύρηνο ως επιτραπέζιο. Κάτι βέβαια που στην Ισπανία συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά στην Ελλάδα, για άγνωστο λόγο δεν συμβαίνει. Το συμπύρηνο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για κατανάλωση. 

Φέτος επειδή έχουμε και καλές συνθήκες για τη διατηρησιμότητα του φρούτου, οι παραγωγοί μπόρεσαν και μια μικρή ποσότητα της τάξεως του 2% με 3% τη διαχειρίστηκαν ως επιτραπέζιο. Κατα τ' άλλα ο βασικός όγκος του ροδακίνου αυτή τη στιγμή συγκομίζεται και πηγαίνει στα εργοστάσια για να γίνει ανάλογα με την ποιότητά του, κομπόστα, χυμός ή οτιδήποτε άλλο» κατέληξε ο κ. Αποστόλου.  

Θωμάς Καλέσης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 7,2% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2024
Ελλάδα18.07.25 | 12:15
ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 7,2% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2024