Ο Δήμος Θεσσαλονίκης -ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης έντονων και μεγάλου αριθμού παραπόνων από επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και φορείς που τους εκπροσωπούν- έχει κινητοποιηθεί, καθώς θεωρεί ότι η κατάσταση στην παραδοσιακή αγορά του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε μέσα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς και του επιχερείν γενικότερα, να κατατεθούν προτάσεις προκεειμένου να διαμορφωθεί ένα τελικό σχέδιο, διάσωσης και αναβάθμισης για το Καπάνι.
Το ιστορικό της υπόθεσης και το «δράμα» της αγοράς
Τα πρώτα πρόσφατα μηνύματα (καθώς η υπόθεση δεν είναι τωρινή) ότι η αγορά διανύει ημέρες άσχημες με το πρόσημο αρνητικό για τους επαγγελματίες, το καταναλωτικό κοινό και τους επισκέπτες, ήρθαν, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της εργολαβίας και του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Καπάνι» (Open Mall).
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δικαιούχος του έργου, ήρθε σε ρήξη με την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Open Mall και απέστειλε τελεσίγραφο στον εργολάβο να επιταχύνει τις εργασίες και να παραδώσει το έργο. Μετά την εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης και με γνώμονα το συμφέρον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν έδρα τους την αγορά, έδωσε τελικά παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, μια απόφαση που ελήφθη απρόθυμα, αλλά ως η μόνη που δεν θα θέσει σε επικινδυνότητα το έργο και δεν θα επιφέρει νέες μεγάλες καθυστερήσεις.
Η φωτιά που «φώτισε» τις ατέλειες
Το γεγονός που έφερε τον Δήμο σε κατάσταση συναγερμού ωστόσο, ήταν η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης και ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα πυρασφάλειας και υποδομών που υπάρχουν σε αυτή την ιστορική αγορά την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες για την εργασία τους και χιλιάδες για τα ψώνια τους. Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς μια επιχείρηση, επέφερε μεγάλες ζημιές σε ακόμη δύο, ενώ οι καπνοί δημιούργησαν προβλήματα και σε σειρά άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξαν τα Μακεδονικά Νέα, ο παράγοντας τύχη έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να μην εξαπλωθεί η φωτιά, να μην καταστρέψει περισσότερες περιουσίες και το πιο σημαντικό, να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Το γεγονός ότι ο πυροσβεστικός κρουνός ένα από τους ελάχιστους στο Καπάνι βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, έδωσε την ευκαιρία στους πυροσβέστες να την ελέγξουν και να την κατασβήσουν. Οι επαγγελματίες της περιοχής μετά το περιστατικό αυτό κατάλαβαν την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι, οι περιουσίες – επιχειρήσεις τους και οι επισκέπτες.
Η πρωτοβουλία του Δήμου
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έχει τονίσει στο παρελθόν τους δεσμούς που έχει με το ιστορικό κέντρο και την αγορά Καπάνι. Έτσι χωρίς να αφήσει να χαθεί πολύτιμος χρόνος ανέλαβε πρωτοβουλία και συγκάλεσε για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου ευρεία σύσκεψη με στόχο την διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της αγοράς, τη λήψη μέτρων για την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων και για την αναβάθμιση της σε επίπεδο επισκεψιμότητας, όπως και για τη συνολική της αναγέννηση, ώστε να καταστεί ένα σημείο έντονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.
Ο Δήμαρχος έχει καλέσει φορείς που έχουν άμεση σχέση με την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταθέσουν προτάσεις πολυεπίπεδες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ένας από τους φορείς που αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένο πλάνο προτάσεων για την αναβάθμιση της αγοράς ως σημείου τουριστικού ενδιαφέροντος, οικονομικής δραστηριότητας και για την ενίσχυση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτή, καθώς η πλειονότητα τους είναι μέλη του, είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Κυριάκος Μερελής από την πρώτη στιγμή έδειξε τον ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της αγοράς, συνομίλησε με επαγγελματίες της περιοχής που του μετέφεραν ολοκληρωμένα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται και οι προτάσεις που θα κατατεθούν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Η σύσκεψη εργασίας στις 14 Ιουλίου είναι μια πρώτη πρωτοβουλία και ένα πρώτο βήμα, ώστε να αποκτήσει βελτιωμένη όψη το Καπάνι, ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας, αναπτυξιακή πορεία, μέσα από την ενίσχυση των επαγγελματιών, αναβάθμιση των υποδομών, πάταξη του παρεμπορίου και αύξηση της επισκεψιμότητας.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα και η έντονη ανησυχία και ταλαιπωρία των επαγγελματιών των πεζοδρόμων Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη και άλλων μικρότερων από τους οποίους αποτελείται η αγορά Καπάνι, που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου, δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Χωρίς την συνεργασία και κινητοποίηση όλων των φορέων που άμεσα ή έμμεσα έχουν αρμοδιότητα ως θεσμικοί φορείς της πολιτείας, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το ΥΜΑΘ (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών), είτε ως σύμβουλοι της πολιτείας σε θέματα αγοράς – επιχειρείν και ως εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως τα Επιμελητήρια, η κατάσταση είναι δύσκολο να διορθωθεί και όσα μέτρα ληφθούν δεν θα είναι επαρκή. Εάν προκύψει όμως ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός μέσα από τη σύγκληση θέσεων – απόψεων και προτάσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τότε μπορεί να επιτευχθεί αναβάθμιση της αγοράς, σε σημείο αναγέννησης.