Συνολικά, 84 φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής συμμετέχουν στη δράση στηρίζοντας όλες τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, κάνοντάς τες να νιώθουν άνετα στους χώρους τους.
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ», του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και αφορά στην Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού.
Η πρώτη εξόρμηση έγινε στις 17 Ιουνίου και η δεύτερη στις 11 Ιουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
«Βρήκαμε ένθερμη ανταπόκριση»
Τόσο οι εκπρόσωποι των φορέων όσο και οι επιχειρηματίες που δέχτηκαν να συμμετέχουν στην καμπάνια, έπρεπε πρώτα να συμπληρώσουν ένα σχετικό έγγραφο και έπειτα τους δινόταν το ειδικό αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφεται: «ΝΑΙ. Επιλέγω Θηλασμό. Χώρος φιλικός προς τις μητέρες που θηλάζουν». Υπεύθυνες των δράσεων είναι οι δύο μαίες του Κέντρου Υγείας Νέας Καλλικράτειας, Παναγιώτα Σαλμά και Ελένη Καράμπαλη.
«Πήγαμε στις επιχειρήσεις, μιλήσαμε για αυτό το πρόγραμμα και βρήκαμε ένθερμη ανταπόκριση από τους ιδιώτες. Κάναμε και δεύτερη δράση, στην οποία εντάξαμε και τις δημοτικές ενότητες και το επεκτείναμε. Βρήκαμε θερμή υποδοχή. Βάλαμε αυτοκόλλητο, πρώτα παίρναμε συγκατάθεση και μετά το κολλούσαμε», δήλωσε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, η κ. Σαλμά.
Όπως εξήγησε η ίδια, μαζί με τη συνάδελφό της, κ. Καράμπαλη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε έρθει ενημερωτικό σημείωμα από την 4η ΥΠΕ, στο πλαίσιο της Ημέρας για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού. Οι δύο μαίες βρήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αποφάσισαν να το υλοποιήσουν στην περιοχή τους.
Η δράση ξεκίνησε αρχικά από τη Νέα Καλλικράτεια και έπειτα επεκτάθηκε στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται υπό την υγειονομική ευθύνη του Κέντρου Υγείας Νέας Καλλικράτειας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές: Άγιος Παύλος, Λάκκωμα και Νέα Ηράκλεια.
Ανάμεσα στους 84 φορείς και στις επιχειρήσεις που λένε «ναι» στον μητρικό θηλασμό είναι καφετέριες, beach bars, μεγάλα ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, πολιτιστικοί σύλλογοι, Κοινότητες, αθλητικοί σύλλογοι, Περιφερειακά Ιατρεία, παιδότοπος, εμπορικά καταστήματα, οδοντιατρείο και φυσικά το Δημαρχείο Νέας Προποντίδας.
«Βασικός μας στόχος να προάγουμε τον μητρικό θηλασμό»
Η κ. Σαλμά τόνισε ότι με τη συμμετοχή του Κέντρου Υγείας Νέας Καλλικράτειας στο πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ», βασικός στόχος είναι η προαγωγή του μητρικού θηλασμό καθώς και να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας και φιλικότητας στις γυναίκες οι οποίες θηλάζουν τα παιδάκια τους.
«Ο βασικός μας στόχος ήταν να προάγουμε τον μητρικό θηλασμό. Κάθε γυναίκα να αισθανθεί άνετα και εκεί που πηγαίνει να μπορεί να θηλάσει χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εμείς είμαστε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν υπήρξε καμία αντίρρηση να συμμετέχουν στις δράσεις, από γυναίκες ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων. Σε λίγες επιχειρήσεις διαπιστώσαμε κάποια δυσκολία. Κάποιοι δεν δέχτηκαν καθόλου, δεν το θεώρησαν κάτι ουσιώδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ένα Κέντρο Υγείας που ξεχωρίζει
Εκτός από τις δράσεις γύρω από τον μητρικό θηλασμό, το Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας πραγματοποιεί καθημερινά ενημερώσεις που επικεντρώνονται σε βασικά ζητήματα υγείας των ανθρώπων διαφόρων ηλικιών.
«Καθημερινά κάνουμε εξορμήσεις και για άλλα αντικείμενα όπως για τη θερμοπληξία και για την προστασία από μέδουσες και αχινούς στη θάλασσα. Επίσης, κάνουμε ενημερώσεις για διάφορα θέματα, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γίνονται λήψεις για ΠΑΠ test, καθώς επίσης και ενημερώσεις για ψηλάφηση μαστού και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Έχουμε μία μεγάλη γκάμα δράσεων που υλοποιούμε και η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Νέας Καλλικράτειας, Νίκος Καραμίτσιος.
Το Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας έχει καταφέρει να προσεγγίσει τον τοπικό πληθυσμό και σίγουρα αξίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες δημόσιες δομές υγείας του ΕΣΥ στην Ελλάδα.
*Φωτογραφίες: Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας