Με θέμα «Μέλι και Υγεία» η φετινή Γιορτή Μελιού που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο του Ξαρχάκου (έναντι ΧΑΝΘ) με ελεύθερη είσοδο στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου ρόλου του μελιού στη διατροφή και την ευεξία των καταναλωτών.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους μελισσοκόμους του νομού Θεσσαλονίκης, να ανακαλύψουν τα οφέλη του μελιού και να μάθουν για τον ζωτικής σημασίας ρόλο της μέλισσας στη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα.
Η γιορτή γίνεται σε συνδιοργάνωση της Ε' Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο Φίλιππος Παππάς, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 16ης Γιορτής Μελιού θα διεξαχθούν παιδικά εργαστήρια με θέμα τη μέλισσα, συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα, επίδειξη τρύγου και βιωματικές δράσεις και γευστικές δοκιμές από ποικιλία μελιών.
Πάνω από 30 παραγωγοί της Θεσσαλονίκης
«Συμμετέχουν πάνω από 30 παραγωγοί από τον νομό Θεσσαλονίκης, τα προϊόντα των οποίων έχουν περάσει από έλεγχο του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ» ανέφερε ο κ. Παππάς, διευκρινίζοντας ότι τηρούνται κάποια κριτήρια στη συμμετοχή μελισσοκόμων στη γιορτή.
«Για να συμμετάσχει κάποιος παραγωγός στη γιορτή πρέπει να είναι μέλος τους συλλόγου τουλάχιστον δύο χρόνια και να έχει πάνω από 80 μελίσσια» τόνισε.
Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Παππά η επίδειξη τρύγου θα εμπλουτιστεί, με «βιωματικό εργαστήριο» από τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωπονίας του ΑΠΘ Ανδρέα Θρασυβούλου.
«Την ώρα της επίδειξης ο καθηγητής θα απαντάει σε ερωτήσεις του κοινού. Θα δείχνουμε οι μελισσοκόμοι πως τρυγιέται το μέλι και παράλληλα θα γίνονται ερωτήσεις. Ο κ. καθηγητής είναι πολύ μεταδοτικός και απαντάει σε παντός τύπου ερωτήσεις. Αυτό το μέλι που τρυγάμε είναι το μέλι που θα κεράσουμε τον κόσμο στη γιορτή. Κάθε μέρα υπάρχει ένα κέρασμα από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο, είτε λουκουμάδες με μέλι είτε γιαούρτι με μέλι» λέει.
Η γιορτή απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό και όχι σε επαγγελματίες μελισσοκόμους σύμφωνα με τον ίδιο.
«Η πλειονότητα, το 99% του κόσμου που έρχεται στη γιορτή δεν είναι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, αλλά απλοί πολίτες που τους ενδιαφέρει η διατροφή τους και έχουν αγάπη για τη μέλισσα» γνωστοποιεί.
Ο στόχος της Γιορτής
«Ο στόχος της γιορτής είναι διττός, πρώτον να υπάρχει μια προσωπική επαφή των καταναλωτών με τους παραγωγούς και δεύτερον η ενημέρωση των καταναλωτών για την αξία των προϊόντων της μέλισσας και της ίδιας της μέλισσα στη φύση» επισημαίνει.
«Να μάθει ο κόσμος ότι εκτός από τα μέλια που ξέρει (ανθόμελο, πευκόμελο) υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες και προϊόντα και είναι μεγάλη η ωφελιμότητα στην υγεία του ανθρώπου από αυτά τα προϊόντα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Παππάς τέλος εκτιμά ότι σε συνδυασμό με τις εορταστικές μέρες για την πόλη η Γιορτή θα προσελκύσει αρκετές χιλιάδες πολίτες.