Μεταξύ αυτών ήταν και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, υπέγραψε συμφωνητικό με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη.
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μάς παρέχει αυτό το δεδομένο, την τεχνική βοήθεια σε έξι δήμους της Ελλάδας που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυνες πόλεις. Υπογράψαμε τα συμφωνητικά για τη δωρεάν παροχή τεχνικής βοήθειας και ταυτόχρονα υπήρχαν και συζητήσεις με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα σχετικά με την Κλιματική Αποστολή. Ο διευθυντής της απάντησε σε πολλά θέματα που θέσαμε», επισήμανε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Η τεχνική βοήθεια που εξασφαλίστηκε για τον δήμο Θεσσαλονίκης αφορά σε έργα που θα γίνουν στους τομείς της ανάπλασης δημόσιου χώρου, δημιουργίας χώρων πρασίνου, ενέργειας και βιώσιμης κινητικότητας και θα είναι διαθέσιμη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Το θέμα είναι να εξειδικεύσουμε την τεχνική βοήθεια, δηλαδή πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να το πούμε, αυτό θα γίνει μετά από συνεννοήσεις. Θέλουμε αυτή η δωρεάν παροχή τεχνικής βοήθειας να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε κάποια project και να προετοιμάσουμε άλλα που θα μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αφορούν τομείς οι οποίοι είναι σχετικοί με την κλιματική αλλαγή, με την ανάπλαση δημόσιων χώρων, με τη δημιουργία χώρων πρασίνων, με τη βιώσιμη κινητικότητα και την ενέργεια. Είναι θέματα που θα δούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε για να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Νικηφορίδης.
Εκτός από τον δήμο Θεσσαλονίκης, συμφωνητικό για τη δωρεάν παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν οι δήμοι: Αθηναίων, Κοζάνης, Τρικκαίων, Καλαμάτας και Ιωαννίνων.
Το μεγάλο στοίχημα και ο ανεπιτυχής στόχος για το 2030
Παράλληλα, ο κ. Νικηφορίδης έκανε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη, που δεν είναι άλλο από την επίτευξη του στόχου για μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.
Με αφορμή το ειδικό σήμα (mission Label) που παρέλαβε πέρυσι ο ίδιος για λογαριασμό του δήμου Θεσσαλονίκης στις Βρυξέλλες για το Κλιματικό Σύμφωνο, για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, ο κ. Νικηφορίδης δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά στην επίτευξη του κεντρικού στόχου.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Χάρηκα πολύ όταν πέρυσι παρέλαβα στις Βρυξέλλες το ειδικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό μας βάζει μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα, μέχρι το 2030 να πετύχουμε τον στόχο, να είμαστε μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη. Όμως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πιθανόν αυτό να γίνει κάποια χρόνια μετά το 2030. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εργαστούμε εντατικά και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά. Ανάλογα με τα εργαλεία και τις δυνατότητες, θα πλησιάσουμε στον στόχο για να τον πετύχουμε τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, είναι πολλά και μεγάλα τα βήματα που πρέπει να κάνει η Θεσσαλονίκη στη διαδρομή προς μία πόλη έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη.
«Για να το πετύχουμε είναι μεγάλος ο δρόμος, έχουμε πολλές δυσκολίες και απαιτούνται τεράστια ποσά που δεν μπορεί η Πολιτεία να διαθέσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους δήμους να βάλουν στην προσπάθεια αυτή και ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να διαμοιραστεί το κόστος, αλλά στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε.