Το θέμα αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή (23/7) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη 30 Ιουλίου.
Για να εγκριθεί, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 29 θετικές ψήφοι. Η διοίκηση, που αριθμεί 26 δημοτικούς συμβούλους, καλείται να εξασφαλίσει στήριξη από τουλάχιστον τρεις συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην ημέρα αναμένεται και επίσημη τοποθέτηση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη για το θέμα.
Ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις»
Η προτεινόμενη δανειακή σύμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στην Αποστολή της ΕΕ «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις».
Ο δήμος υπέβαλε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 πλήρες Σχέδιο Δράσης και Επενδυτικό Πλάνο, τα οποία εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εμπειρογνώμονες του δικτύου NetZeroCities, με αποτέλεσμα την απονομή της επίσημης «Ετικέτας» της Αποστολής. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΤΕπ, ως στρατηγικός συνεργάτης της ΕΕ, ενέκρινε στις 10/7/2025 τους όρους της δανειακής σύμβασης με τον δήμο.
Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε 79 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. προέρχονται από το δάνειο της ΕΤΕπ, 34 εκατ. από εθνικούς πόρους, 9,2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια και 5,8 εκατ. από ίδιους πόρους του δήμου.
Τι προβλέπει η δανειακή σύμβαση
Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ προβλέπεται να εκταμιευθεί σε έως πέντε δόσεις, με ελάχιστο ποσό ανά δόση τα 6 εκατ. ευρώ. Κατά την εκταμίευση κάθε δόσης θα συμφωνείται επιτόκιο (σταθερό ή κυμαινόμενο) με βάση τις τότε χρηματοοικονομικές συνθήκες. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει έξι χρόνια μετά την πρώτη εκταμίευση και θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 25ετίας.
Η καταβολή θα γίνεται σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια διαστήματα, ενώ προβλέπεται δυνατότητα προκαταβολής έως 30% του συνολικού ποσού. Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση αποτελεί η παροχή εγγύησης από την Ελληνική Δημοκρατία.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη συναινέσει στη σύναψη του δανείου, κρίνοντας ευνοϊκούς τους όρους σε σύγκριση με τις τρέχουσες αποδόσεις του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο της ΕΤΕπ (3,524%) είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο του δημοσίου για παρόμοια διάρκεια (4,215%).
Ώριμα έργα, άμεση ανάγκη υλοποίησης
Σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, τα προς χρηματοδότηση έργα έχουν ενταχθεί ήδη από το 2025 και είναι υψηλής προτεραιότητας.
Περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, όπως:
- Ανέγερση εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας στον χώρο των πρώην Στάβλων Παπάφη (σ.σ. έργο σε εξέλιξη)
- Ανακατασκευές πεζοδρομίων για άρση επικινδυνότητας και ασφαλτικών οδοστρωμάτων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες
Καθώς και έργα ώριμα προς άμεση δημοπράτηση, μεταξύ των οποίων:
- Στατική ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση του διατηρητέου σχολικού συγκροτήματος στην οδό Ικτίνου
- Νέος παιδικός σταθμός και κοινωφελείς υποδομές στις 40 Εκκλησιές
- Ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στην Ε' Δημοτική Κοινότητα
- Συγκοινωνιακή μελέτη για την επικαιροποίηση της οδικής σήμανσης σε όλο τον δήμο
Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Μελέτη και κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος (νηπιαγωγείο με 3 αίθουσες και δημοτικό με 6 αίθουσες) στις οδούς Σαπφούς και Βουτυρά. Το έργο συνδέεται με την ανάγκη εκκένωσης του προσωρινού κτιρίου στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο θα μετατραπεί σε συγκοινωνιακό κόμβο.
- Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Θεάτρων Άνετον, Κήπου και Βαφοπούλειου.
- Πιλοτική ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων με εφαρμογές ΑΠΕ.
- Αναβάθμιση της κυκλοφοριακής και πληροφοριακής σήμανσης.
- Ανασχεδιασμός διασταυρώσεων και κόμβων με βάση κριτήρια βιώσιμης κινητικότητας.
- Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικού πρασίνου.
- Δομική ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση διατηρητέου σχολικού συγκροτήματος στη Συγγρού 31.
- Αποκατάσταση του 54ου Δημοτικού Σχολείου στην Ολυμπιάδος 29.
- Βελτίωση της προσβασιμότητας στις στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών.
Δημοσιονομικά δεδομένα και πιστοληπτικό προφίλ
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία:
- Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου στις 31/12/2024 ανέρχεται σε 31.171.800,23 ευρώ.
- Η ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης δημόσιας πίστης είναι 2.315.997,56 ευρώ.
- Το συνολικό χρέος του Δήμου αντιστοιχεί σε ποσοστό 35,57% των συνολικών εσόδων (όριο: 60%).
- Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δημόσιας πίστης αντιστοιχεί σε μέσο όρο 0,50% των τακτικών εσόδων (όριο: 20%).
Η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης των υφιστάμενων δανείων είναι η 31/12/2033. Η νέα σύμβαση με την ΕΤΕπ, λόγω της εξάχρονης περιόδου χάριτος, θα αρχίσει να αποπληρώνεται περί το 2032, όταν δηλαδή θα έχουν λήξει και άλλες δανειακές υποχρεώσεις του δήμου, αποδεσμεύοντας δημοσιονομικό χώρο.
«Κατάλληλη συγκυρία για παρεμβάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης, εκτιμά, μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα», ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για την αξιοποίηση πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης. Όπως εξηγεί, ο δήμος διαθέτει καλή πιστοληπτική εικόνα και δημοσιονομική ευχέρεια να υποστηρίξει το νέο δάνειο, με τρόπο απόλυτα ελεγχόμενο και κλιμακωτό.
Τονίζει ότι τα έργα που προγραμματίζονται είναι είτε ώριμα είτε σε στάδιο ωρίμανσης και αγγίζουν κρίσιμους τομείς όπως το πράσινο, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση των δημόσιων υποδομών και η σχολική στέγη. Υπογραμμίζει ότι η εκταμίευση θα γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, υπό συνεχή παρακολούθηση και θα συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενίσχυση με 30 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ επιτρέπει στον δήμο να πολλαπλασιάσει την αποδοτικότητα των υφιστάμενων πόρων, εστιάζοντας στην έγκαιρη υλοποίηση έργων που δεν μπορούν να περιμένουν. Η αναβολή τέτοιων παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο θα καθυστερούσε τη συμμόρφωση της Θεσσαλονίκης με τις δεσμεύσεις της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, αλλά θα αύξανε υπέρμετρα και το κόστος συντήρησης στο μέλλον.