makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Άρειος Πάγος: Άλλη μία έκδοση Κούρδου στις Τουρκικές Αρχές- Τι συμβαίνει με PKK και HDP

Ακούστε το άρθρο 8'
23.07.2025 | 12:00
Φωτογραφία αρχείου
Δεκτό έγινε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα 23χρονου Κούρδου εκζητούμενου για εφαρμογή του άρθρου 444 ΚΠΔ ώστε να ζητηθούν επεξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές, σχετικά με τα προσκομιζόμενα από τον ίδιο δικαστικά έγγραφα που αφορούν την καταδίκη του για πολιτικά αδικήματα.

Όπως προκύπτει, ο ίδιος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα στην Τουρκία σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και 4 μηνών για το αδίκημα της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση PKK, προσχηματική κατηγορία που ερείδεται στην ενεργή πολιτική του δράση ως επίσημο μέλος του κόμματος HDP, αλλά και της κουρδικής καταγωγής του. 

Ο Άρειος Πάγος με την απόφασή του αυτή ζητά να διευκρινιστεί από τις αρχές της χώρας που ζητά την έκδοση, εάν η Ελλάδα προβεί σε εκτέλεση του εντάλματος, εάν θα εκτελεστεί και η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση που αφορά το αδίκημα πολιτικής φύσης. 

«Η απόφαση του ΑΠ, λοιπόν, ορθά έρχεται να ενισχύσει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του εκζητούμενου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση πριν από την έκδοσή του σε μια χώρα όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η δίωξη και καταδίκη του εδράζονται σε πολιτικά κίνητρα» τόνισε χαρακτηριστικά στα Μακεδονικά Νέα ο συνήγορός του Θοδωρής Καραγιάννης.

«Η προσφυγή στο άρθρο 444 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποδεικνύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές της δίκαιης δίκης με τις αποφάσεις μη έκδοσης σε περιπτώσεις που παραβιάζονται βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και η απαγόρευση έκδοσης για πολιτικά εγκλήματα» συμπλήρωσε.

«Η υπόθεση του 23χρονου Κούρδου φωτίζει για ακόμη μια φορά το ζήτημα της καταχρηστικής αξιοποίησης της ποινικής διαδικασίας από κράτη με ελλείμματα δικαιοκρατίας, όπως ακριβώς η Τουρκία, όπου η πολιτική ταυτότητα και η εθνοτική καταγωγή συχνά αποτελούν τη βάση για καταδιώξεις που βαφτίζονται “τρομοκρατικές”» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την παρούσα απόφαση, διαμηνύει με σαφήνεια πως η έκδοση δεν μπορεί να εξετάζεται ως απλή τυπική διαδικασία, ιδίως όταν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι η απόφαση της αιτούσας χώρας είναι προϊόν παραβίασης θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου»επεσήμανε ο δικηγόρος του.

Παναγιώτης Αχλατλής

Tελευταίες Ειδήσεις