makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ αποκαλεί «εχθρό» την ΕΕ και απειλεί για την ένταξη της Ουκρανίας

Ακούστε το άρθρο 8'
25.06.2025 | 14:38
Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε την Τετάρτη (25/06) ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας την αντίθεση της Μόσχας στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Εν μέσω του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανία που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, το Reuters σημειώνε πως η Μόσχα μόλις τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει  η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει λίγους μήνες μετά από την εισβολή της Μόσχας ότι η Ρωσία δεν είχε «καμία αντίρρηση» στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.

Όμως, ο Μεντβέντεφ, που είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί από οικονομικό μπλοκ αφιερωμένο στην πρόληψη του πολέμου σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτικοποιημένη αντιρωσική οργάνωση που μετατρέπεται σταδιακά σε στρατιωτικό μπλοκ.

«Οι Βρυξέλλες είναι σήμερα πραγματικός εχθρός της Ρωσίας. Στην τρέχουσα διαστρεβλωμένη μορφή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μικρότερη απειλή για εμάς από το NATO» ανέφερε με ανάρτηση του στο Telegram.

Είπε ότι είναι επομένως λάθος να λέγεται τώρα ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη να «ενταχθεί σε ό,τι θέλει», εκτός από το ΝΑΤΟ.

«Η ΕΕ, γεμάτη όπλα... αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία. Έτσι ακριβώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει την προσέγγισή της απέναντί μας», πρόσθεσε. «Επομένως, η λεγόμενη (ιδέα της) ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας».

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το 2022 και της χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και ορισμένων μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχιστεί.

Δεν ανέφερε συγκεκριμένες χώρες, αλλά οι γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσουν εγκάρδιες σχέσεις με τον Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.

Tελευταίες Ειδήσεις