Να όμως που τώρα η πρόταση μομφής προέρχεται από την ίδια την ομάδα ECR και συγκεκριμένα τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Γκέοργκε Πιπέρεα.
«Δεν περνάει» η πρόταση μομφής, αλλά…
Το ζήτημα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το βράδυ της Δευτέρας, ενώ κυριάρχησε στις συνεντεύξεις Τύπου των πολιτικών ομάδων την επόμενη μέρα. Την Πέμπτη αναμένεται η ψηφοφορία. Στη θεωρητική περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί, η Κομισιόν οφείλει να παραιτηθεί σύσσωμη, καθώς δεν προβλέπεται μομφή εναντίον μεμονωμένου μέλους της Επιτροπής. Με βάση τους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων η πρόταση μομφής θεωρείται μάλλον απίθανο να περάσει από την Ολομέλεια.
Ωστόσο, η ψηφοφορία κρύβει μία άλλη «παγίδα» για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν σενάρια ότι πολλοί ευρωβουλευτές- ιδιαίτερα από την σοσιαλιστική ομάδα- θα επιλέξουν την αποχή για να στείλουν στην πρόεδρο της Κομισιόν ένα έντονο μήνυμα δυσαρέσκειας, χωρίς να προκαλέσουν την παραίτησή της.
Απαντώντας στα πολλά και επίμονα δημοσιογραφικά ερωτήματα που δέχθηκε γι αυτό το ενδεχόμενο το πρωί της Τρίτης στο Στρασβούργο η επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, απάντησε ότι η ομάδα της «δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση μομφής», για να διευκρινίσει όμως παράλληλα ότι αυτό δεν αποκλείει μία στάση αποχής από πολλούς ευρωβουλευτές.
Το απευκταίο σενάριο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι λοιπόν ένα αποτέλεσμα που θα απορρίπτει μεν την πρόταση μομφής, αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν συγκεντρώνει πλέον λιγότερη στήριξη από τις 370 ψήφους που είχε λάβει κατά την έγκριση της νέας Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του 2024.
Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις, ιδιαίτερα αν εδραιωθεί η εντύπωση που επικρατεί τελευταία ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηρεί αποστάσεις από την άλλοτε εμβληματική «Πράσινη Συμφωνία», η υλοποίηση της οποίας αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την στήριξή της από σοσιαλιστές και «Πράσινους».
Για πρώτη φορά μετά το 2014
Σπάνια κατατίθεται πρόταση μομφής εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία φορά ήταν το 2014, όταν οι ευρωσκεπτικιστές ήθελαν να ανατρέψουν την Επιτροπή Γιούνκερ εν μέσω διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μόλις 101 ευρωβουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, 461 την καταψήφισαν, ενώ 88 απείχαν από την ψηφοφορία.
Αιτιολογώντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε αυτή τη φορά, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής της ομάδας ECR Γκέοργκε Πιπέρεα κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «αδιαφάνεια» στην υπόθεση Pfizergate, ιδιαίτερα μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Μάιο.
Οι δικαστές του Λουξεμβούργου έκριναν ότι δεν συνάδει με τους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ η απόφαση της Κομισιόν να μην δημοσιοποιήσει τα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον επικεφαλής της Pfizer Άντονι Μπουρλά το 2021, πριν υπογράψει τα συμβόλαια για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Πηγή: DW