Το υλικό δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο των Χούθι, Yahya Sare'e, και καταγράφει καρέ-καρέ την εκρηκτική επίθεση στο πλοίο. Στη λεζάντα του βίντεο αναφέρεται:
«Σκηνές στοχοποίησης και βύθισης του πλοίου (MAGIC SEAS), το οποίο ανήκει σε εταιρεία που παραβίασε την απόφαση απαγόρευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, στέλνοντας τα πλοία της σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».
Δείτε το βίντεο: https://twitter.com/i/status/1942622243156082860
Υπενθυμίζεται ότι, οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης χθες κατά του ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου Magic Seas, υπό σημαία Λιβερίας, που έπλεε στα ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, κατηγορώντας ότι το πλοίο είχε αγκυροβολήσει σε ισραηλινό λιμάνι.
Παράλληλα, τα 19 μέλη του πληρώματος του ελληνικού φορτηγού πλοίου που υπέστη σοβαρές ζημιές στην Ερυθρά Θάλασσα από επανειλημμένες επιθέσεις, πιθανότατα από τους Χούθι, είναι ασφαλή και θα φτάσουν στο Τζιμπουτί αργότερα τη Δευτέρα, ανέφερε ο διαχειριστής του πλοίου.
Σημειώνεται ότι, η επίθεση της Κυριακής στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Υεμένης ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό που αναφέρθηκε στον ζωτικό ναυτιλιακό διάδρομο από τα μέσα Απριλίου. Σε μια επιδρομή που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, το Magic Seas δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και ρουκέτες από σκάφη, καθώς και από θαλάσσια drones και πυραύλους.
Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Αναθεωρεί την εκτίμηση κινδύνου στην Ερυθρά Θάλασσα - Τρεις βαθμίδες απειλής
Σε νέα ενημέρωση προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, με έδρα τη Λάρισα, επισημαίνει πως η φύση της απειλής στη θαλάσσια ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας έχει πλέον μεταβληθεί.
Όπως σημειώνεται, η εκτίμηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων, καθώς και στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε λιμάνια που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι στην Υεμένη.
Η επιχείρηση καθορίζει τρία επίπεδα επικινδυνότητας για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή:
- «Κρίσιμο» για πλοία που έχουν σύνδεση με το Ισραήλ, τα οποία διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, το Στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ και τον Κόλπο του Άντεν.
- «Μέτριο» για πλοία που σχετίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κινούνται στην ίδια θαλάσσια ζώνη.
- «Χαμηλό» για πλοία που δεν έχουν σύνδεση με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, αν και επισημαίνεται πως η απειλή δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ακόμη και γι’ αυτά.
Η επιστολή της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ περιλαμβάνει ισχυρές συστάσεις προς τα πλοία να αποφεύγουν την είσοδο στα χωρικά ύδατα της Υεμένης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών.
Παράλληλα, ενθαρρύνεται η επιλογή πορείας πλησιέστερα στις αφρικανικές ακτές, καθώς και η αυστηρή τήρηση των επίσημων οδηγιών, συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών που εκδίδονται από διεθνείς αρχές.
Προτείνεται ακόμη η διενέργεια αξιόπιστης αξιολόγησης κινδύνου πριν από κάθε διέλευση της περιοχής, που χαρακτηρίζεται πλέον ρητά ως «Περιοχή Υψηλής Απειλής».
Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της απειλής και τον αντίκτυπό της στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ενώ υπενθυμίζει πως παραμένει προσηλωμένη στην αμυντική της αποστολή, παρέχοντας δωρεάν υποστήριξη σε πλοία που διασχίζουν την περιοχή.
Τέλος, παρατίθενται συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πλοιάρχους για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες της επιχείρησης.
Υπ. Ναυτιλίας: Σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα - Μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Στη λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων για την προστασία των ελληνόκτητων πλοίων και των Ελλήνων ναυτικών προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί, για την αντιμετώπιση προβλημάτων πλοίων Ελληνικής Σημαίας και των ναυτικών τους, αλλά και Ελλήνων ναυτικών σε ελληνόκτητα πλοία, μέσω της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας.
Επισημαίνει, εξάλλου, ότι ως εκ τούτου και δεδομένης της σοβαρής κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Χούθι κατά ελληνόκτητων πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διήμερο, το Υπουργείο έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
1.Παρέμβαση στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ζήτημα τέθηκε στην υπό εξέλιξη σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η χώρα μας ζήτησε συμπόρευση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Σύμβασης για Ασφάλεια στη Θάλασσα (SOLAS).
2. Συνεχής επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε αδιάλειπτη επιχειρησιακή επαφή (24/7) με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES, η οποία μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.
3. Συνεχής ενημέρωση και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα
Έχουν αποσταλεί αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, για τον ασφαλέστερο δυνατό διάπλου της περιοχής, με λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
4. Συστάσεις για την προστασία Ελλήνων ναυτικών
Αποδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών, οι συστάσεις του Υπουργείου επικοινωνούνται - μέσω των ναυτιλιακών φορέων - και στα ελληνόκτητα πλοία με σημαία άλλης χώρας, δεδομένης της πιθανής απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών και σε αυτά.
Το ΥΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή με κύριο γνώμονα την προστασία, με κάθε μέσο, της ποντοπόρου ναυτιλίας μας.