makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Πληθωρισμός στη Γερμανία: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα αυξήσεων τιμών;

Ακούστε το άρθρο 8'
06.07.2025 | 18:45
Η Γερμανία έχει εξέλθει από ένα από τα πιο έντονα πληθωριστικά σοκ των τελευταίων χρόνων, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ταχεία και γενικευμένη άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank, η κορύφωση αυτού του πληθωριστικού κύματος έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, ιδιαίτερα για το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Ο γενικός δείκτης πληθωρισμού βρίσκεται πλέον ελαφρώς πάνω από τον συμβολικό στόχο του 2%, ένα επίπεδο που συχνά συνδέεται με σταθερότητα τιμών.

Ωστόσο, η ανάλυση της τράπεζας επισημαίνει συνεχιζόμενες πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός παραμένει «σημαντικά αυξημένος».

Αυτή η ανισορροπία δείχνει ότι, παρότι ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, οι υποκείμενες τάσεις στις τιμές δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί πλήρως.

Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Η Deutsche Bank επισημαίνει την αυξανόμενη γεωπολιτική και εμπορική αβεβαιότητα ως βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πληθωριστικές τάσεις.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αναφέρονται ως σημαντικός ανοδικός κίνδυνος για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι αγορές ενέργειας παραμένουν ευμετάβλητες και οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε γρήγορα να αντιστρέψει τη πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών.

Ταυτόχρονα, η έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές ενέργειας ενδέχεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το ενδεχόμενο συνδέεται με τις προσδοκίες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ίσως εφαρμόσει σημαντική μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στις αρχές του 2026.

Μια τέτοια απόφαση πιθανότατα θα μείωνε την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αναμένεται επίσης να μειωθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.

Αυτή η τάση αποδίδεται στην επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και στη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες προσφέρουν μόνο μερική ανακούφιση, καθώς ευρύτεροι κίνδυνοι παραμένουν ενσωματωμένοι στο οικονομικό περιβάλλον.

Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι είναι απίθανο ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την πρόσφατη κρίση, όταν συχνά υποχωρούσε κάτω από το 2%.

Μια σειρά από μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς παράγοντες ενδέχεται να συνεχίσουν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια, το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση προς την αποπαγκοσμιοποίηση.

Σε εσωτερικό επίπεδο, η Γερμανία αντιμετωπίζει τις δικές της πληθωριστικές πιέσεις. Η ενεργειακή μετάβαση και οι προσπάθειες απανθρακοποίησης, οι αυξανόμενες διοικητικά καθοριζόμενες τιμές, η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η διευρυμένη κρατική δαπάνη για υποδομές και άμυνα αποτελούν πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους. Οποιαδήποτε από αυτές τις εξελίξεις θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το όριο του 2% τα επόμενα χρόνια.

Η ανάλυση της τράπεζας δεν προβλέπει νέα έξαρση του πληθωρισμού, αλλά ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα περίοδος αποκλιμάκωσης δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στη δυναμική τιμών προ κρίσης.

Αντιθέτως, η Γερμανία ενδέχεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, στην οποία ο πληθωρισμός σταθεροποιείται σε υψηλότερο βασικό επίπεδο από αυτό που είχε συνηθίσει στο παρελθόν. 
 

Tελευταίες Ειδήσεις