Ένας δασμός 30% θα ήταν «καταστροφικός» για τη γαλλική βιομηχανία τροφίμων, δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Λουάζο, πρόεδρος της ομάδας λόμπι τροφίμων ANIA, ενώ ο Φρανσουά Ξαβιέ Οάρ, διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοκομικής ένωσης FNIL, είπε: «Είναι ένα πραγματικό σοκ για τους παραγωγούς γάλακτος και τυριού – αυτή είναι μια σημαντική αγορά για εμάς».
«Είναι ένα νέο περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε – δεν νομίζω ότι είναι προσωρινό», είπε ο Οάρ στο Reuters την Κυριακή, αναφερόμενος στις μεταβαλλόμενες κανόνες και τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις.
Σημείωσε ότι ο κλάδος ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του σχετικά με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.
Ο γαλακτοκομικός τομέας της Γαλλίας εξάγει σχεδόν το μισό της παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που εισάγουν κυρίως τυριά όπως το Brie αλλά και φρέσκα προϊόντα όπως γιαούρτι και βούτυρο.
Κινδυνεύει να χάσει ετήσιες πωλήσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Οάρ, επισημαίνοντας ότι ο τομέας πουλά ετησίως γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 350 εκατ. ευρώ (409 εκατ. δολάρια) στις ΗΠΑ.
Οι Γάλλοι εξαγωγείς τροφίμων ανησυχούν ότι οι επιπλέον φόροι εισαγωγής θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους πέρα από τις δυνατότητες των καταναλωτών στις ΗΠΑ που πιέζονται από τον πληθωρισμό.
«Προϊόντα όπως το κρασί, ειδικά, καταναλώνονται για ευχαρίστηση – αν έχεις λιγότερα χρήματα να ξοδέψεις, μπορεί να αποφύγεις την αγορά», είπε ο Γιανίκ Φιαλίπ, επικεφαλής της ένωσης CNPA, που προωθεί τις γαλλικές εξαγωγές τροφίμων.
«Θα γίνουμε λιγότερο ανταγωνιστικοί», πρόσθεσε ο Φιαλίπ, σημειώνοντας ότι το ασθενέστερο δολάριο έχει ήδη ασκήσει πίεση στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Κυριακή ότι προτιμά μια διαπραγματευτική λύση στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να λέει ότι η Ένωση θα παρατείνει την αναστολή των αντίμετρων κατά των αμερικανικών δασμών μέχρι τις αρχές Αυγούστου.