Η άνοδός του συμπίπτει με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τις ΗΠΑ - υπό την κυβέρνηση Τραμπ - να πιέζουν για μια νέα συμφωνία. Η πρόταση προβλέπει 60ήμερη παύση των εχθροπραξιών και παράλληλες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο αλ-Χαντάντ, περίπου 55 ετών, θεωρείται βασικός συντονιστής της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, και παραμένει ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους διοικητές εν ζωή.
Αρχηγικό στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας, γνωστός και ως Αμπού Σουχέιμπ, φέρεται να έχει σκληρή στάση απέναντι σε κάθε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη τερματισμό του πολέμου, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και άρση του αποκλεισμού. Παράλληλα, απαιτεί την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων και την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Παρά τις επανειλημμένες έμμεσες διαπραγματεύσεις, το βασικό εμπόδιο παραμένει η απαίτηση της Χαμάς για οριστικό τέλος του πολέμου. Το Ισραήλ, από την άλλη, επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις μέχρι να διαλυθούν οι στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Χαμάς.
Ο ίδιος ο αλ-Χαντάντ έχει εμφανιστεί δημοσίως σε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, δηλώνοντας πως είτε θα επιτευχθεί «έντιμη συμφωνία» είτε ο πόλεμος θα μετατραπεί σε αγώνα «απελευθέρωσης ή μαρτυρίου».
Ο Ισραηλινός στρατός έχει θέσει ως στόχο την εξουδετέρωσή του, όπως και των στενών συνεργατών του. Αν και δεν έχει εντοπιστεί, ο μεγαλύτερος γιος του σκοτώθηκε στον πόλεμο.
Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ο αλ-Χαντάντ εμπλέκεται επίσης προσωπικά στη φύλαξη ομήρων, καθώς γνωρίζει εβραϊκά και έχει βρεθεί σε επαφή μαζί τους. Το παράδειγμα των Τσετσένων ανταρτών αποτελεί, κατά τον ίδιο, πρότυπο για την αντίσταση της Χαμάς.