Το Υπουργείο Άμυνας ανέστειλε και αυτή την εβδομάδα μια αποστολή αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, λόγω ανησυχιών, όπως χαρακτήρισαν αξιωματούχοι, για τα χαμηλά αποθέματά της.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC, μια ανάλυση από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς διαπίστωσε ότι το πακέτο βοήθειας δεν θα έθετε σε κίνδυνο τις προμήθειες πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η κίνηση για την αναστολή της αποστολής όπλων άφησε άναυδο το Υπουργείο Εξωτερικών, μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχους στο Κίεβο και Ευρωπαίους συμμάχους, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η αναστολή της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ήταν ένα μονομερές βήμα του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σύμφωνα με τρεις βοηθούς του Κογκρέσου και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζει το θέμα. Ήταν η τρίτη φορά που ο Χέγκσεθ σταμάτησε μόνος του τις αποστολές βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές. Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, οι ενέργειές του ανατράπηκαν λίγες μέρες αργότερα
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο Έλμπριτζ Κόλμπι, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για την πολιτική, έχει υποστηρίξει τις κινήσεις, ανέφεραν οι πηγές. Ο Κόλμπι υποστηρίζει εδώ και καιρό την αποκλιμάκωση της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία και τη μεταφορά όπλων και πόρων στην περιοχή του Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της Κίνας.
Οι νομοθέτες και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων και εξέταζαν εάν η καθυστερημένη αποστολή παραβίαζε τη νομοθεσία που επιβάλλει την παροχή βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία, σύμφωνα με βοηθούς του Κογκρέσου. Αυτοί οι νομοθέτες και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προσπαθούσαν να προσδιορίσουν ακριβώς γιατί το Πεντάγωνο διέταξε την αναστολή και προσπαθούσαν να την αναιρέσουν.
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι αυτή έρχεται μετά από μια συνεχιζόμενη αναθεώρηση από το Υπουργείο Άμυνας της βοήθειας των ΗΠΑ προς συμμάχους και εταίρους στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.
Η αξιολόγηση ξεκίνησε αφότου ο Hegseth εξέδωσε υπόμνημα με το οποίο διέταζε το Κοινό Επιτελείο του Πενταγώνου να εξετάσει τα αποθέματα όλων των πυρομαχικών. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, η αξιολόγηση διαπίστωσε ότι ορισμένα αποθέματα πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας βρίσκονταν σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά όχι ακόμη πέραν των κρίσιμων ελάχιστων ορίων.
Το Κοινό Επιτελείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παροχή συνεχιζόμενης βοήθειας στην Ουκρανία δεν θα μείωνε τις προμήθειες των ΗΠΑ κάτω από το απαιτούμενο όριο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η στρατιωτική ετοιμότητα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
«Δεν μπορούμε να δίνουμε όπλα σε όλους σε όλο τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ την Τετάρτη. «Μέρος της δουλειάς μας είναι να δώσουμε στον πρόεδρο ένα πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αξιολογήσει πόσα πυρομαχικά έχουμε εκεί που τα στέλνουμε. Και αυτή η διαδικασία αναθεώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή».
Η Ουκρανία απηύθυνε επείγουσες εκκλήσεις στην Ουάσινγκτον για περισσότερα συστήματα αεράμυνας, καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων. Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της τριετούς σύγκρουσης, εκτοξεύοντας 60 πυραύλους και 477 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλη τη χώρα.
Η καθυστερημένη αποστολή περιελάμβανε δεκάδες αναχαιτιστικά Patriot, πολυπόθητα όπλα για την Ουκρανία για την εξουδετέρωση εισερχόμενων πυραύλων, καθώς και βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, πυραύλους Hellfire, συστήματα ακριβείας κατευθυνόμενων πυραύλων γνωστά ως GMLRS, εκτοξευτές χειροβομβίδων, πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger και πυραύλους αέρος-αέρος AIM για τον μικρό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ουκρανίας.
Στην Πολωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένα από τα αμερικανικά όπλα είχαν ήδη φορτωθεί σε φορτηγά, έτοιμα να παραδοθούν στο Κίεβο για να βοηθήσουν την κυβέρνησή του να αποκρούσει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και να κρατήσει τη γραμμή απέναντι στις χερσαίες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας. Στη συνέχεια, στρατιωτικοί αξιωματικοί και αξιωματούχοι που χειρίζονταν την αποστολή έμαθαν ότι η παράδοση είχε ακυρωθεί, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Η αποστολή όπλων εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μερικά από τα όπλα αποσύρθηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα, με το Πεντάγωνο να λαμβάνει κεφάλαια για την αναπλήρωσή τους. Άλλα πυρομαχικά εμπίπτουν σε ένα πρόγραμμα που παρέχει χρήματα για την αγορά νέων όπλων για την Ουκρανία από αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αυτά τα όπλα δεν προέρχονται από αμερικανικά αποθέματα.
«Λάθος του πρωτοεμφανιζόμενου»
Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν μεγάλες αποστολές όπλων στο Κίεβο μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, Αμερικανοί αξιωματούχοι και διοικητές έχουν ανησυχήσει για την κατάσταση των αμερικανικών αποθεμάτων πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού.
Η προσπάθεια παροχής βοήθειας έχει αποκαλύψει την ανεπάρκεια της αμυντικής βιομηχανικής βάσης για την αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων όπλων. Αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει θέσει το Πεντάγωνο σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα ορισμένων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους και πρώην στρατιωτικούς.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ , ο βουλευτής Μπράιαν Φιτζπάτρικ, Ρεπουμπλικάνος από την Πενσυλβάνια, ζήτησε έκτακτη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Άμυνας για να επανεξεταστεί η απόφαση «να ανασταλεί η επείγουσα, σωτήρια στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία».
Ο Χέγκεθ έχει αναστείλει δύο φορές στο παρελθόν την βοήθεια προς την Ουκρανία χωρίς εμφανή συντονισμό με τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο ή ακόμα και εντός της κυβέρνησης. Η πρώτη φορά, τον Φεβρουάριο, προκάλεσε μια έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Ρότζερ Γουίκερ, Ρεπουμπλικάνος από τη Μισισιπή, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση «ένα λάθος πρωτάρη».
Η επόμενη φορά ήταν στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με βοηθό της Γερουσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αναστολές της βοήθειας ανακλήθηκαν εντός ημερών.
Ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚόλ, Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας, ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε στη Ρωσία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να επικρατήσει τώρα. Ο Πρόεδρος Τραμπ το γνωρίζει κι αυτός και γι' αυτό υποστηρίζει την ειρήνη», έγραψε ο ΜακΚόλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον Πούτιν ότι το εννοούμε. Και αυτό ξεκινά με τη διασφάλιση ότι η Ουκρανία διαθέτει τα όπλα που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο για να πιέσει τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».