Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον Ζακ Μπέργκερσον, έναν 36χρονο έφεδρο του ισραηλινού στρατού ο οποίος ανέπτυξε μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων για να προειδοποιεί τα στρατεύματα για αεροπορικές απειλές.
Νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ, όπως αυτή του Μπέργκερσον, προσελκύουν επενδύσεις από αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά για τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.
Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των νεοσύστατων επιχειρήσεων αμυντικής τεχνολογίας που είναι εγγεγραμμένες στο Startup Nation Central, έναν οργανισμό που παρακολουθεί την καινοτομία στο Ισραήλ, δημιουργήθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Τον Ιούνιο, ενώ το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικούς πυρηνικούς και βαλλιστικούς στόχους, ο 12ήμερος αεροπορικός πόλεμος ανέδειξε την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ. Το Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει το 86% των βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Η μεταβαλλόμενη φύση του πολέμου έχει οδηγήσει σε αλλαγές στις προμήθειες άμυνας σε όλο τον κόσμο. Οι δυτικοί στρατοί απαιτούν νέα τεχνολογία δοκιμασμένη σε μάχη, που έχει τελειοποιηθεί από στρατιώτες σε μάχες.
Περίπου το 20% των Ισραηλινών εφέδρων εργάζονται στον ισχυρό τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Οι νεοσύστατες εταιρείες άμυνας του Ισραήλ έχουν προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που προηγουμένως απέφευγαν τον τομέα, καθώς θεωρούταν πιο επικίνδυνος και βυθισμένος σε ρυθμίσεις. Έχουν επίσης εμφανιστεί ισραηλινές εταιρείες Venture Capital που επενδύουν στον αμυντικό κλάδο.
Η ζήτηση από την Ευρώπη
Οι ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις ελπίζουν να επωφεληθούν από το αίτημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του βάρους της άμυνας της ηπείρου από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο δαπανών του ΝΑΤΟ, οι χώρες θα δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ τους -από 2% που ήταν μέχρι τώρα- για την άμυνα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το 3,5% του ΑΕΠ για «βασική άμυνα», όπως όπλα και στρατεύματα, και το 1,5% για επενδύσεις σχετικές με την ασφάλεια.
Η αύξηση αυτή, που θα εφαρμοστεί σταδιακά σε διάστημα 10 ετών, θα σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον δαπάνες για την άμυνα.
Οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού του Ισραήλ έφτασαν το ρεκόρ των 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, ενώ οι εξαγωγές προς την Ευρώπη αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% αυτών των πωλήσεων, από 35% το 2023.
Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για μποϊκοτάζ των ισραηλινών όπλων, «όταν η μία πλευρά αγοράζει, τελικά θέλει να αγοράσει το καλύτερο δυνατό προϊόν», δήλωσε ο Γιαίρ Κούλας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Κούλας, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες αναβαθμίζουν τους στρατούς τους, στέλνοντας παλαιότερο εξοπλισμό στην Ουκρανία και αντικαθιστώντας τον με νέα προϊόντα, πολλά από τα οποία προέρχονται από το Ισραήλ.
Ο Κούλας δήλωσε ότι το «αφήγημα» των εξαγωγών ισραηλινών όπλων είναι επίσης μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης.
Πρόσθεσε πως η καινοτομία του Ισραήλ είναι πρωτοποριακή και παγκόσμιας κλάσης, αλλά από την άλλη, υπάρχει μια «απονομιμοποίηση του Ισραήλ»
Ο Αβί Χασόν από το Startup Nation Central δήλωσε ότι η έκρηξη των νέων νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της άμυνας που δημιουργήθηκαν από εφέδρους θυμίζει την τεχνολογική επανάσταση πριν από 20 χρόνια, η οποία αργότερα εξελίχθηκε στα smartphone.
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ενδέχεται να ωθήσουν μεγαλύτερες ισραηλινές εταιρείες άμυνας, όπως η Elbit, η Rafael και η Israel Aerospace Industries, είτε να προσπαθήσουν να εξαγοράσουν περισσότερες ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις και να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν, είτε να αναπτύξουν τη δική τους τεχνολογία με ταχύτερους ρυθμούς.