Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, τα κράτη του ΝΑΤΟ παρείχαν στήριξη στη στρατιωτική προσπάθεια του Κιέβου εξαντλώντας σε μεγάλο βαθμό τα δικά τους αποθέματα και η Ουκρανία εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές αμυντικές εταιρείες.
Η στρατιωτική βοήθεια σήμερα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του Κιέβου, δήλωσε στο Reuters ο υποστράτηγος Μάικ Κέλερ, αναπληρωτής διοικητής της Βοήθειας Ασφάλειας και Εκπαίδευσης για την Ουκρανία (NSATU) του ΝΑΤΟ, στην έδρα της αποστολής στο Βισμπάντεν.
«Τώρα, πρέπει να αλλάξουμε την εστίασή μας», δήλωσε ο Κέλερ σε συνέντευξή του στους στρατώνες Κλέι.
Είπε ότι η Ουκρανία επέδειξε δημιουργικότητα και επαίνεσε την ταχύτητα των διαδικασιών καινοτομίας, παραγωγής και πιστοποίησης. Η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν ένας τομέας όπου τα κράτη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να μάθουν και ακόμη και να αγοράσουν τελικά όπλα από το Κίεβο, είπε.
«Οι αμυντικές προμήθειες δεν είναι μονόδρομος. Εξετάζοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπάρχουν σίγουρα πολλά που θα θέλαμε να αγοράσουμε από την Ουκρανία, αν και, προς το παρόν, πιστεύω ότι χρειάζονται ολόκληρη την παραγωγή τους μόνοι τους», δήλωσε ο Κέλερ.
Ο αναπληρωτής Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Κιθ Μπλούντ, λέει επίσης ότι οι δυτικοί σύμμαχοι μπορούν να μάθουν πολλά από την Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τα αυτόνομα όπλα, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Μαθαίνουμε για τη δύναμη της αυτονομίας με έναν τρόπο που πάντα φανταζόμασταν ότι ήταν το μέλλον, αλλά το βλέπουμε να επιταχύνεται ίσως ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ο καθένας μας», δήλωσε ο Βλουντ στο Reuters επισκεπτόμενος την έδρα της NSATU.
Αναφερόταν στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και στο έδαφος καθώς και στον αέρα.
«Αυτό ήταν πραγματικά λογαριθμικό, όσον αφορά τον ρυθμό υιοθέτησης και στην πραγματικότητα την ικανότητα της Ουκρανίας όχι μόνο να μάθει πώς να τα χρησιμοποιεί, αλλά και να μάθει πώς να τα κατασκευάζει, κάτι που ήταν συναρπαστικό», είπε.
Επείγουσες ανάγκες
Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εξελίσσεται καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ετοιμάζονται να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες εν μέσω ανησυχιών για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας και μετά από απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εταιρείες που παράγουν όπλα για χρήση από την Ουκρανία θα χρειαστούν επίσης από τα μέλη του ΝΑΤΟ για να αυξήσουν τα δικά τους αποθέματα όπλων, δήλωσε ο Κέλερ.
Ο Κέλερ τόνισε επίσης ότι οι πιο πιεστικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά και αντιαρματικές νάρκες για να κρατήσει εδάφη χωρίς να δεσμεύσει πολλά στρατεύματα στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η NSATU ιδρύθηκε εν μέρει για να καταστήσει τη δυτική στρατιωτική βοήθεια λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, των οποίων η δέσμευση προς την Ουκρανία υπό τον Τραμπ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Κίεβο υπογράμμισε αυτές τις ανησυχίες, προκαλώντας την Τετάρτη νέες ανησυχίες στην Ουκρανία για την ικανότητά της να αμυνθεί.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, παρέχουν τον διοικητή της NSATU και περίπου το 9% του προσωπικού της στο Βισμπάντεν.
Οι περισσότερες προμήθειες αποστέλλονται στην Ουκρανία μέσω ενός κόμβου NSATU στην Πολωνία, ο οποίος, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στέλνει 18.000 τόνους κάθε μήνα, ενώ ένας δεύτερος κόμβος δημιουργείται στη Ρουμανία.
Ο Κέλερ δήλωσε ότι αναμένει ότι η στρατιωτική βοήθεια που διοχετεύεται από την NSATU θα παραμείνει τουλάχιστον σταθερή προς το παρόν, αλλά αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν.
Ερωτηθείς εάν η NSATU θα είναι σε θέση να στηρίξει την αντίσταση της Ουκρανίας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, είπε: «Ναι».
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι «η Ευρώπη και ο Καναδάς θα είναι δύσκολο» να αντικαταστήσουν κάποιες κρίσιμες δυνατότητες, όπως η δορυφορική επιτήρηση, αν και ξεκαθάρισε ότι η ίδια η NSATU δεν κάνει χρήση δορυφορικών εικόνων.