makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Η Ουκρανία προς νέο δάνειο από το ΔΝΤ - Χρειάζεται 75 δισ. δολάρια μέχρι το 2027

Ακούστε το άρθρο 8'
22.07.2025 | 09:45
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Η Ουκρανία είναι πιθανό να αιτηθεί ένα νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε την Τρίτη η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Σβιρίντενκο, στο Bloomberg.

Οι δηλώσεις έρχονται καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει κλείσει 3,5 χρόνια και καθώς δεν φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η 39χρονη Σβιρίντενκο -που ανέλαβε την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα- δήλωσε πως η Ουκρανία χρειάζεται 75 δισ. δολάρια για τον προϋπολογισμό της τα επόμενα 2 χρόνια ενώ έχει «μαζέψει» τα μισά από αυτά από εξωτερική βοήθεια.

Με το πρόγραμμα δανείων του ΔΝΤ ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων να λήγει το 2027, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου είναι πιθανό να οδηγήσει σε συζητήσεις για ένα νέο σχέδιο κατά την επανεξέταση του δανειστή τον επόμενο μήνα, ανέφερε η πρωθυπουργός.

«Εάν το βασικό σενάριο υποθέτει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ», δήλωσε η Σβιρίντενκο.

Τα οικονομικά και στρατιωτικά σενάρια θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Αυγούστου, «προκειμένου να καθοριστεί εάν ένα νέο πρόγραμμα θα ήταν λογικό και ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πιθανοί παράμετροί του», ανέφερε η ίδια.

Ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, εν μέσω εντατικών επιθέσεων με πυραύλους και drones και μιας επίπονης προέλασης σε ένα μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων.  

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αλλαγή της διάθεσης στην Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στρέφεται εναντίον του Ρώσου ηγέτη με μια νέα δέσμευση να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

Η νέα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να συνομιλήσει τηλεφωνικά τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, με τον οποίο συνεργάστηκε εντατικά για τη συμφωνία σχετικά με τα ορυκτά, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αγορά όπλων και την κοινή παραγωγή drones.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε ο Σβιρίντενκο.

Tελευταίες Ειδήσεις