Ο γνωστός Διεθνολόγος - Οικονομολόγος τονίζει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι δείχνει αργά αντανακλαστικά καθώς συνηθίζει να μπλέκεται σε γραφειοκρατικά γρανάζια, θα βρει τον τρόπο να αντιδράσει και να δώσει απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίδη, επιχειρεί να «εξαφανίσει» το διατλαντικό εμπόριο.
Προσθέτει επίσης ότι αυτή η απάντηση είναι απόλυτα σωστό να δοθεί, καθώς μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ, έχει παραβιάσει όλες τις κοινές λογικές πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το ύψος των δασμών επιφέρει μεγάλα προβλήματα στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Συνέντευξη στον Θωμά Καλέση
-Κύριε Ευτυχίδη τι μπορούμε να περιμένουμε εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του και επιβάλει δασμούς 30% στα προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ;
Κοιτάξτε οι δασμοί είναι ένα μέσο πίεσης που ο Τραμπ το χρησιμοποιεί ευρέως σε όλες τις περιπτώσεις θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκομίσει και πολιτικά οφέλη. Στην ουσία ωστόσο όλη αυτή η συζήτηση, προκαλεί αρρυθμίες στην αγορά και προβλήματα τόσο σε αυτούς που τους επιβάλουν όσο και σε αυτούς που τους δέχονται.
Από τη μία δασμοί ύψους 30% θα μειώσουν το διατλαντικό εμπόριο της Ευρώπης, ενώ από την άλλη η επιβάρυνση του 30% καταλαβαίνουμε ότι θα βαρύνει τους Αμερικανούς εισαγωγείς. Διότι ναι μεν ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοδοξεί να έχει κέρδη, αυτά όμως στο τέλος της ημέρας θα ειπραχθούν από τους Αμερικάνους εισαγωγείς. Από την άλλη φιλοδοξεί να μειώσει το έλλειμμα, που είναι και ο ουσιαστικός στόχος όπως επίσης και η μεταφορά μεγάλων εταιρειών στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι και οι εταιρείες θα γλιτώσουν τους δασμούς και η εμπορική κίνηση θα συνεχιστεί και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Καταλαβαίνουμε όμως, ότι όλα αυτά θα φέρουν μια αντίδραση, διότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να κάνουν τα χατίρια του προέδρου, αν και η ΕΕ αντιμετωπίζει τα γνωστά της γραφειοκρατικά της προβλήματα και αργεί στις αποφάσεις της. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί 30% θα αντιδράσει επιβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της ανάλογους δασμούς και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που ουσιαστικά δεν θα υπάρχει εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική.
-Θεωρείτε ότι σε αυτό το περιθώριο που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις -το οποίο μάλιστα λήγει έπειτα από μια παράταση που δόθηκε την 1η Αυγούστου- η ΕΕ έχει επιδείξει μια ολιγωρία στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας;
Η ΕΕ από ότι ξέρω προσπαθεί να φτάσει σε μια συμφωνία. Προσανατολίζεται σε ένα 10% ποσοστό βέβαια που είναι μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε προτού αρχίσει ο Τραμπ τα περίεργα παιχνίδια με τους δασμούς.
Θα θυμίσω ότι η ΕΕ είχε συνολικά δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 2,7%. Είναι όμως οι παράλογες λογικές του Τραμπ ο οποίος επιβάλει ανεξέλεγκτα ποσοστά, θέλοντας να προστατεύσει πρώτα τη δική του οικονομία και στη συνέχεια να προσελκύσει επενδύσεις στο έδαφος της Αμερικής, διότι όπως είναι γνωστό αγαθό παραγώμενο στο έδαφος των ΗΠΑ, δεν έχει δασμούς.
Όμως με αυτές τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και τις παλινωδίες προξενεί τεράστια προβλήματα στην αγορά. Για παράδειγμα δεν θα ήθελα να είμαι ο διευθύνων σύμβουλος της VW, ο οποίος θα πρέπει να προγραμματίσει παραγωγή, να κλείσει μεταφορικά μέσα, να υπολογίσει τι εργαζόμενους, τι δαπάνες και τι κόστος θα απαιτηθεί και όλα αυτά χωρίς να έχει ακριβώς στη διάθεσή του τα δεδομένα, για το αν υπάρξουν δασμοί, και ποιο θα είναι το ύψος αυτών και τι παραγγελίες θα έχει από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Είναι δύσκολες εξισώσεις αυτές και φυσικά προκαλούν τριγμούς στην αγορά.
-Προς το παρόν ωστόσο έχουμε μια ήπια αντίδραση από την πλευρά των αγορών. Να περιμένουμε κάτι άλλο στη συνέχεια;
Αν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο, φυσικά και θα υπάρξει πρόβλημα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι με 30% δασμούς ουσιαστικά αποδυναμώνεται πλήρως η θέση των ευρωπαϊκών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άσχετα εάν το ποσοστό αυτό μετακινείται τελικά στους αμερικάνους καταναλωτές και εισαγωγείς, σε κάθε περίπτωση δημιουργεί προβλήματα και μειώσεις και στην ΕΕ.
Να θυμίσω ότι ο Τραμπ, με τους δασμούς που είχε επιβάλει στην Κίνα κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του, κατάφερε και μείωσε τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα στο 14%. Ακολούθησαν βέβαια και άλλοι τρόποι. Και αυτό έχω την εντύπωση ότι θα γίνει και τώρα.
Όμως σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει απόλυτα τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν. Για παράδειγμα η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού έχει παραβιαστεί απόλυτα με τους νέους δασμούς Τραμπ, ενώ παράλληλα παραβιάζει όλες τις λογικές πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή, να υπάρξει αντίδραση ώστε να τιμωρηθούν οι ΗΠΑ γι' αυτές τις πολιτικές που ασκούν.
-Παράλληλα έχουμε και τις ανακοινώσεις για δασμούς 50% στον χαλκό και 200% στα φάρμακα. Μπορούμε να ξέρουμε πού θα σταματήσει αυτό το ράλι;
Αυτό ακριβώς περιγράφω. Τον απόλυτο παραλογισμό που διακατέχει όλες αυτές τις ανακοινώσεις. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί τόσο το καλύτερο για όλους μας, αν και προς παρόν δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ακριβώς.
Απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την υποχωρητικότητα των άλλων, όμως κάποια στιγμή θα έρθει η αντίδραση. Αυτό το είδαμε για παράδειγμα στην περίπτωση της Κίνας. Η Κίνα αντιστάθηκε και μάλιστα έπαιξε επί ίσοις όροις όταν ανέβασε και η ίδια τους δασμούς και κάποια στιγμή σταμάτησε λέγοντας πως εμείς δεν θα συνεχίσουμε άλλο καθώς δεν υπάρχει εμπόριο με δασμούς στο 145%.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι θα υπάρξει αντίδραση ακόμη και από αυτή την πολυδιασπασμένη, με τεράστια συμφέροντα ΕΕ.