Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του λιμένα, Μποντεβάιν Σίμονς, το Ρότερνταμ συνεργάζεται στενά με το λιμάνι της Αμβέρσας ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί πιθανές αφίξεις στρατιωτικού υλικού από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. «Δεν είναι όλοι οι τερματικοί κατάλληλοι για τέτοιου είδους φορτία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο λιμάνια λειτουργούν πλέον περισσότερο ως σύμμαχοι παρά ως ανταγωνιστές.
Η προετοιμασία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατιωτικής εγρήγορσης της Ευρώπης. Η ΕΕ σχεδιάζει επανεξοπλισμό ύψους έως 800 δισ. ευρώ, ενώ το ΝΑΤΟ ζητά αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Η Ολλανδία έχει δεσμευτεί να διαθέτει το 5% του ΑΕΠ της στην άμυνα και το Ρότερνταμ να φιλοξενεί στρατιωτικά πλοία για ασκήσεις και μεταφορά πυρομαχικών.
Αν και το λιμάνι είχε χειριστεί στρατιωτικό υλικό στο παρελθόν - κυρίως στον Ψυχρό Πόλεμο και τον Πόλεμο του Κόλπου - δεν διέθετε έως σήμερα αποκλειστική στρατιωτική αποβάθρα. Αντίθετα, η Αμβέρσα εξυπηρετεί τακτικά τις ανάγκες των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Το Ρότερνταμ, με ετήσια διακίνηση 436 εκατ. τόνων, έχει ήδη χάσει περίπου 8% του εμπορίου του λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μαζί με την Αμβέρσα, επιδιώκει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και σε πρώτες ύλες και φάρμακα. Η COVID-19 και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν τα κενά στρατηγικής αυτάρκειας της Ε.Ε.
Ο Σίμονς ζητεί τη δημιουργία αποθεμάτων κρίσιμων υλικών, όπως χαλκός, λίθιο και γραφίτης, εκτός από τα υπάρχοντα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. «Πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα της ανθεκτικότητας - από τις πρώτες ύλες έως την υγειονομική ασφάλεια», τόνισε.
Κατά την άποψή του, η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς μια ευρύτερη στρατηγική αυτάρκεια, ενισχύοντας την αλυσίδα εφοδιασμού σε βασικά υλικά, βιομηχανικά μέταλλα και κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία.
Η εμπειρία της πανδημίας και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, λέει, κατέδειξαν την ευαλωτότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι σε εξωτερικές κρίσεις. Η στρατηγική συνεργασία των λιμανιών αποτελεί, κατά τον ίδιο, βασικό εργαλείο αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών.