makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Financial Times: Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα

Ακούστε το άρθρο 8'
15.07.2025 | 13:24
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενθάρρυνε κατ' ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τις επιθέσεις σε βάθος σε ρωσικό έδαφος, ρωτώντας μάλιστα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα εάν οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τα δύο άτομα που επικαλούνται οι Financial Times, ο Τραμπ έδωσε το έναυσμα για την ιδέα, περιγράφοντας τη στρατηγική ως στόχο να «τους κάνει [τους Ρώσους] να νιώσουν τον πόνο» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική επικοινωνία.

H συνομιλία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της 4ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, σηματοδοτεί μια απότομη απόκλιση από την προηγούμενη στάση του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας και την προεκλογική του υπόσχεση να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις.

Ενώ παραμένει ασαφές εάν η Ουάσινγκτον θα παραδώσει τέτοια όπλα, η συζήτηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Τραμπ με την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κάποτε είχε ορκιστεί να λύσει τον πόλεμο σε μια μέρα.

Η συνομιλία με τον Ζελένσκι στις 4 Ιουλίου ήταν επακόλουθο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ με τον Πούτιν η οποία είχε πραγματοποιηθεί μια ημέρα νωρίτερα και την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «κακή».

Ένας δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την κλήση, δήλωσε ότι η συνομιλία αντανακλούσε την αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των δυτικών εταίρων της Ουκρανίας να προμηθεύσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να «φέρουν τον πόλεμο στους κατοίκους της Μόσχας» - ένα συναίσθημα που επανέλαβαν κατ' ιδίαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος και το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό ενώ το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την πληροφορία. 

WP: Ο Τραμπ εξετάζει να δώσει το «πράσινο φως» για επιθέσεις με ATACMS στο ρωσικό έδαφος

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς πυραύλων κρουζ Tomahawk στην Ουκρανία, προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η The Washington Post.

Όπως σημειώνει, επικαλούμενη πηγές, ο Τραμπ διερεύνησε την πιθανότητα αποστολής πυραύλων Tomahawk - των ίδιων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε πλήγματα κατά ιρανικών στόχων τον περασμένο μήνα. Εάν εκτοξεύονταν από το ουκρανικό έδαφος, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Tomahawk δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν στη λίστα παραδόσεων. «Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αργότερα, εφόσον ο Τραμπ επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω την πίεση», ανέφερε το δημοσίευμα.

Παράλληλα, μια καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος να εγκρίνει τη χρήση 18 πυραύλων ATACMS μεγάλης εμβέλειας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, με πλήρες δραστικό βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Αν και αυτοί οι πύραυλοι δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, επιτρέπουν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος - στόχους που μέχρι τώρα βρίσκονταν εκτός εμβέλειας.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει και περισσότερους πυραύλους ATACMS.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου προτρέπουν εδώ και μήνες την κυβέρνηση να επιτρέψει πιο βαθιά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με χρήση των ATACMS.

Η πρόθεση του Τραμπ να εντείνει την πίεση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να κλιμακώσει την κατάσταση για τρεις λόγους:

-Πιστεύει ότι ο Πούτιν τον περιφρονεί, προσποιούμενος ότι επιθυμεί ειρήνη, ενώ αγνοεί την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.
-Εντυπωσιάστηκε από την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χρήση βομβαρδιστικών B-2 και πυραύλων Tomahawk κατά του Ιράν.
-Εκτιμά ότι ο Πούτιν θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μόνο αν αισθανθεί ότι απειλείται με μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ.

Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Συμμαχία συμφώνησε να χορηγήσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tελευταίες Ειδήσεις