Η κυρία Λαμπίμπ ξεναγήθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και μετέβη στη βάση των Canadair του εθνικού στόλου και του rescEU στην Ελευσίνα ενώ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).
Η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί φάρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πολιτική προστασία». Ακόμη αναφέρθηκε στα 100 νέα οχήματα που θα παραδοθούν αύριο στο Πυροσβεστικό Σώμα και προσέθεσε ότι χάρη σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας «έχει γίνει μια ισχυρή ασπίδα για τους πολίτες μας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , Γ. Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την επίτροπο επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργαστούν προς τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, κοινά αποδεκτού ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής προστασίας και ετοιμότητας. Ενός πλαισίου που, όπως είπε ο υπουργός, δεν θα περιορίζεται σε αποσπασματικές παρεμβάσεις ή απλώς στην ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες, αλλά θα εδράζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες.
Ο πρώτος, όπως σημείωσε, αφορά μία προληπτική στρατηγική, ο δεύτερος στην τεκμηριωμένη ανάλυση απειλών και τρωτότητας, με χρήση επιστημονικών εργαλείων, και αξιοποίηση της διατομεακής συνεργασίας και ο τρίτος στην ενεργή συμμετοχή όλων των θεσμικών, κοινωνικών και πολιτικών φορέων.
«Η κλιματική κρίση δεν είναι πια θεωρία. Είναι παρούσα, πιεστική, απρόβλεπτη, δεν κάνει διακρίσεις σε κράτη-μέλη, δεν αναγνωρίζει σύνορα και δεν περιμένει διαδικασίες. Γι' αυτό και η πολιτική προστασία δεν μπορεί να είναι το τελευταίο άρθρο του ευρωπαϊκού συμβολαίου - πρέπει να είναι η πρώτη του παράγραφος. Η Ελλάδα, έχοντας βιώσει τα τελευταία χρόνια τις έντονες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ενισχύει συστηματικά τους μηχανισμούς της.
Το κάνει αξιοποιώντας συστηματικά τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του ΑΙΓΙΣ για την ανανέωση του εξοπλισμού και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ προχωρά σε θεσμικές τομές που αποσκοπούν στη μετάβαση από τη διαχείριση καταστροφών με μια κατασταλτική λογική σε μια πολιτική μείωσης των κινδύνων μέσα από την ουσιαστική πρόληψη», σημείωσε ο υπουργός.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, με επιχειρησιακά και θεσμικά εργαλεία που υπερβαίνουν τις εθνικές δυνατότητες ενώ προσέθεσε ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης και το rescEU αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας.
Όπως είπε, η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας πραγματικά λειτουργικής κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας απέναντι στις προκλήσεις του καιρού μας.
«Η πολιτική προστασία δεν είναι πια αποκλειστικά εθνική υπόθεση - είναι συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη, με γεωπολιτική διάσταση», επισήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι με την κυρία Λαμπίμπ συμφωνούν ότι η Ευρώπη της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας δεν είναι μια μακρινή ιδέα, αλλά «ένα συλλογικό στοίχημα που μπορούν να κερδίσουν, με ρεαλισμό, κοινό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα».
Με τη σειρά της η κυρία Λαμπίμπ αναφέρθηκε στον αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιών, μία απειλή που όπως είπε, η Ελλάδα «λαμβάνει υπόψη της πολύ σοβαρά».
«Η Ελλάδα αποτελεί φάρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πολιτική προστασία. Χάρη σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει μια ισχυρή ασπίδα για τους πολίτες μας. Μέσω αυτού του Μηχανισμού, η Ελλάδα έχει προσφέρει βοήθεια πολλές περισσότερες φορές από όσες έχει ζητήσει. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε 3 αιτήματα βοήθειας - μία φορά για την Αλβανία και δύο φορές για τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η αλληλεγγύη λειτουργεί αμφίδρομα. Η ΕΕ στέκεται επίσης στο πλευρό της Ελλάδας σε περιόδους ανάγκης», υπογράμμισε η κυρία Λαμπίμπ.
Παράλληλα σημείωσε ότι από το 2017, η χώρα έχει ζητήσει βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών εννέα φορές, όπως για «την καταπολέμηση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, στην Αλεξανδρούπολη, τον Αύγουστο του 2023» ενώ επισήμανε ότι και φέτος το καλοκαίρι, η ΕΕ είναι και πάλι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα.
Σχετικά με τον σχεδιασμό της ΕΕ για την φετινή αντιπυρική περίοδο η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι 22 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα -που φιλοξενούνται από 10 χώρες της ΕΕ- βρίσκονται σε ετοιμότητα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και προσέθεσε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται 4 αεροπλάνα από την Ελλάδα.
Επιπλέον είπε ότι το Κέντρο Συντονισμού της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης στις Βρυξέλλες είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, παρέχοντας υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο ενώ συνεργάζεται στενά με το εθνικό κέντρο συντονισμού της χώρας μας.
Στη συνέχεια η κυρία Λαμπίμπ αναφέρθηκε στα δύο νέα Canadair «που θα φιλοξενήσει σύντομα η Ελλάδα ως μέρος του μόνιμου στόλου πυρόσβεσης rescEU της ΕΕ» «με τις πρώτες παραδόσεις», όπως είπε, «να αναμένονται μέχρι το 2028». Ακόμη, μίλησε για το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα μας υποδέχεται 350 πυροσβέστες από έξι χώρες, ενώ θα στείλει σχεδόν 30 πυροσβέστες στην Κορσική, στη Γαλλία, τον Σεπτέμβριο.
Η επίτροπος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο παράδειγμα διασυνοριακής αλληλεγγύης και τόνισε ότι η ιδέα αυτού του προγράμματος προήλθε από την Ελλάδα. «Ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη νέα μας προληπτική προσέγγιση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - ενεργώντας πριν συμβούν οι καταστροφές. Αυτό σώζει ζωές», ανέφερε.
Σχετικά με την πρόληψη και την ετοιμότητα η κυρία Λαμπίμπ επισήμανε ότι εργάζονται σκληρά για να προλαμβάνουν τους κινδύνους και να προετοιμάζονται γι' αυτούς.
«Τον Μάρτιο εγκαινιάσαμε τη στρατηγική μας για την ετοιμότητα -την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για αυτήν- και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει την εθνική της ετοιμότητα. Μόλις χθες κατέθεσα μια νέα νομοθετική πρόταση. Στόχος είναι η καλύτερη πρόβλεψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Προτείνουμε να προσαρμόσουμε τους κανόνες πολιτικής προστασίας μας ώστε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε σύνθετες κρίσεις, με επιπτώσεις ντόμινο σε όλους τους τομείς - όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες. Επιπλέον, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε οικονομικά την ετοιμότητα και την αντίδρασή μας σε όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για την υγεία, όπως οι πανδημίες. Ελλάδα και ΕΕ, έτοιμοι μαζί, ασφαλέστεροι μαζί», κατέληξε.