Καταρχάς, ο Τραμπ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την έλλειψη δέσμευσης από τον Ρώσο ομόλογό του να συμμετάσχει σε μια σοβαρή ειρηνευτική διαδικασία. «Μας πετάει ένα σωρό ανοησίες ο Πούτιν, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», ξέσπασε ο Αμερικανός πρόεδρο, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.
Ενώ τόνισε πως «είναι πάντα ευγενικός, αλλά τελικά αυτό δεν σημαίνει τίποτα».
Την επόμενη κιόλας ημέρα από τις δηλώσεις αυτές, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones κατά της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, στέλνοντας 728 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 13 πυραύλους, πλήττοντας πόλεις σε όλη τη χώρα.
Ήταν μια «χαρακτηριστική επίθεση», σχολίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδικάζοντας τα πλήγματα ως χρονομετρημένα για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ειρήνευσης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δημόσιο «παράπονο» του Τραμπ ότι δεν σημείωσε «καμία πρόοδο» προς μια εκεχειρία έπειτα από μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη, η Ρωσία εξαπέλυσε ακόμη μια μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Εκτόξευσε 539 drones και 11 πυραύλους, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις του πολέμου σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Θα ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει θυμό, απογοήτευση ή αρνητικά συναισθήματα για τον Πούτιν, η άμεση απάντηση της Ρωσίας είναι να επιτίθεται με ακόμη πιο σκληρό τρόπο προς την Ουκρανία.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, σύμφωνα με το CNN.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία πραγματοποιεί καταστροφικά πλήγματα στην Ουκρανία και σε περιόδους όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει σχετικά σιωπηλός για τη σύγκρουση - μια σύγκρουση που είχε υποσχεθεί ότι θα τερματίσει μέσα σε μία μέρα.
Για παράδειγμα, στις 29 Ιουνίου, η Μόσχα εξαπέλυσε 477 drones και 60 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας - η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του πολέμου μέχρι τότε. Κι όμως, ο Τραμπ δεν είχε κάνει καμία σημαντική δημόσια δήλωση για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες.
Επιπλέον, όταν ο Τραμπ είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της G7 ότι ουσιαστικά μετάνιωσε για την απουσία του Πούτιν από τη σύνοδο και επέκρινε προηγούμενους ηγέτες για την αποπομπή της Ρωσίας από την τότε G8, η Μόσχα προχώρησε σε κλιμάκωση των επιθέσεων στο Κίεβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους μέσα σε ένα μόνο βράδυ με drones και πυραύλους.
Ακόμη και θετικά σχόλια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ - τα οποία εύλογα θα περίμενε κανείς να αμβλύνουν την όποια ρωσική δυσαρέσκεια για το πώς μιλά το Λευκό Οίκο για τη Μόσχα - δεν φαίνεται να λειτουργούν ως φρένο στις υπερβολές του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει υποβαθμίσει κάθε υπόνοια ότι τα πρόσφατα επικριτικά σχόλια του Τραμπ έχουν ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή.
«Το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου, προσθέτοντας ότι «ο Τραμπ, γενικά, έχει την τάση να χρησιμοποιεί αρκετά σκληρό ύφος και εκφράσεις.»
Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές στρατιωτικές τακτικές είναι πολύ πιο πιθανό να καθοδηγούνται από τον αδιάκοπο στόχο της Μόσχας να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, πριν ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία - που πλέον διανύει τον τέταρτο χρόνο του - φτάσει στο τέλος του.
Παρομοίως, η τρομακτική αύξηση στη χρήση ρωσικών drones τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζει ελλείψεις πυραύλων και αυξημένη παραγωγή drones στη Ρωσία, παρά κάποια οργισμένη αντίδραση του Πούτιν σε ένα από τα αυθόρμητα σχόλια του προέδρου Τραμπ.