makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

DW

Διχάζει την Ιταλία το Παλαιστινιακό

Ακούστε το άρθρο 8'
27.07.2025 | 18:45
Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, η Ιταλία είναι διχασμένη. Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να αναγνωρίσει άμεσα το κράτος της Παλαιστίνης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, όμως, απαντά ότι «σε μια τέτοια φάση, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους -χωρίς αυτό να υπάρχει-θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και επιζήμια». O δε υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, είναι της άποψης ότι το συγκεκριμένο βήμα «μπορεί να γίνει μόνον αν, την ίδια στιγμή, η Παλαιστίνη αναγνωρίσει το Ισραήλ».

Υποχείριο του Τραμπ λέει η αντιπολίτευση


Πρόκειται για κύριο θέμα πολιτικής σύγκρουσης, λίγο πριν τις θερινές διακοπές των πολιτικών. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί την πρωθυπουργό και πρόεδρο των «Αδελφών της Ιταλίας» ότι «κάνει το παιχνίδι του Τραμπ» και ότι «είναι πλήρως εξαρτημένη από την Ουάσιγκτον». Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, προσθέτει ότι «μετά από 60.000 νεκρούς, εκ των οποίων 20.000 είναι παιδιά, η κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζει να στέκεται εμπόδιο στην ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

Μέρος του Τύπου, από την μεριά του, υπενθυμίζει πως όταν η Μελόνι και το κόμμα της ήταν στην αντιπολίτευση, είχαν διαφορετική άποψη και είχαν καταθέσει, μάλιστα, πρόταση στο κοινοβούλιο της Ρώμης, με στόχο την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Τώρα, η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί, ουσιαστικά, ότι ο τελικός στόχος παραμένει η λύση «δυο κράτη για δυο λαούς», αλλά ότι είναι κάτι που θα  πρέπει να γίνει πραγματικότητα, μέσα από μια σταδιακή, ειρηνευτική διαδικασία.

Νέες εκκλήσεις από το Βατικανό

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει η σημαντικότατη παράμετρος του Βατικανού, η οποία επηρεάζει και την ιταλική πολιτική πραγματικότητα.

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ’ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και μια «μόνιμη επανασυμφιλίωση στους Αγίους Τόπους».

Σχολιαστές, στην Ρώμη, υπογραμμίζουν ότι  είναι ίσως η πρώτη φορά που, ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και θέσεις του Λατίνου Πατριάρχη και του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου (με πρωτοβουλίες για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και δηλώσεις στους δημοσιογράφους) αποκτούν  έναν τόσο ξεκάθαρα κοινό χαρακτήρα.

Πηγή: DW

Tελευταίες Ειδήσεις