Από 1 Ιουλίου 2025, άνοιξαν τρία Καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου.
1. Μεταποίηση - Logistcs
2. Μεγάλες Επενδύσεις
3. Καθεστώτα Ειδικών Περιοχών
Με την Προκήρυξή τους, η Αγορά αμέσως ανταποκρίθηκε, καθώς ανέμενε αυτή την κίνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά και τη σχετική διαβούλευση.
Είναι γνωστό πλέον, ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό στόχο ξένων και εγχώριων Κεφαλαίων. Ετσι οι επιχειρηματίες περίμεναν τις Προκηρύξεις αυτές για να υποβάλλουν τους φακέλους τους.
Παράλληλα, οι προμηθευτές γαι τις επενδύσεις αυτές προετοιμάζονταν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πελατών τους.
Ο Τραπεζικός Κλάδος, επίσης με τα στελέχη του μελετούσαν τα πελατολόγια τους για να ανταποκριθούν στα αιτήματα χρηματοδότησης και συμπλήρωσης της ίδιας συμμετοχής για τις υποβαλλόμενες προτάσεις.
Όμως, είδαν όλοι, ότι η διορία για την υποβολή των φακέλων έληγε στις 10 Σεπτεμβρίου 2025.
Και τότε όλοι πάγωσαν.
Ως γνωστό, ο Αύγουστος («τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» κατά τον Ουμπέρτο Έκο…), είναι ένας «νεκρός» μήνας. Μήνας αδειών για τα στελέχη των εταιριών, των συνεργατών των εταιριών, των λογιστηρίων, ειδικά μετά τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων.
Φυσικά και για τους οίκους του εξωτερικού όπου αρκετές εταιρείες θα απευθυνόντουσαν για προσφορές μηχανημάτων και γενικότερα εξοπλισμού.
Για τον «συμπαθή» Κλάδο των Συμβούλων, ούτε λόγος βέβαια. Αυτοί πρέπει να είναι, είμαστε, με το δάκτυλο στην σκανδάλη για να υποβάλουμε πάσης φύσεως προτάσεις.
Ο Τραπεζικός Κλάδος, τέλος, σχεδόν, υπολειτουργεί, καθώς όταν λείπει ο Προϊστάμενος μένει ο Διευθυντής και αντίστροφα, όπως επίσης και για τα Κλιμάκια Αξιολόγησης και Έγκρισης πιστωτικών γραμμών.
Εκείνη τη στιγμή, ο αρμόδιος Υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, δέχτηκε εισηγήσεις από τους παράγοντες της Αγοράς για αλλαγή της λήξης των υποβολών.
Σύνδεσμοι Βιομηχανιών από όλη τη Χώρα, Επιμελητήρια, το Οικονομικό Επιμελητήριο, όλοι ζήτησαν αλλαγή της ημερομηνίας, για εύλογους λόγους.
Και τότε ο Υπουργός ανταποκρίθηκε και έδωσε παράταση στ τρία καθεστώτα έως τις 10 Οκτωβρίου 2025.
Αφουγκράστηκε, ανέλυσε, κατανόησε -επιχειρηματίας, χρόνια ο ίδιος με αρκετά ένσημα στον Ιδιωτικό Τομέα- τα αιτήματα της αγοράς.
Μαζί με τη Γενική Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων Στελλίνα Σιαράπη, μετά από τις σχετικές συσκέψεις και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφάσισαν και έδωσαν την, αυτονόητη για πολλούς, παράταση στα πρώτα τρία καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Έτσι ώστε οι προτάσεις και κατ επέκταση οι παράγοντες της Αγοράς· να έχουν το εύλογο χρονικό περιθώριο για την ορθή προετοιμασία τους.
Διότι όταν η Πολιτεία αφουγκράζεται την Αγορά, μόνο καλά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν.
*Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος.