makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Λιγότερο και πιο αποδοτικό Κράτος: Το ζητούμενο από την Αγορά

Ακούστε το άρθρο 8'
27.07.2025 | 08:00
Λιγότερο και πιο αποδοτικό Κράτος, ζητά η Αγορά
/Shutterstock

Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, θυμήθηκα μια παλιά διαφήμιση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας όπου κατέληγε «σιγά μην κάνουμε μεταρρυθμίσεις…». 

Όλο το... μενού του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής φώναζε: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ!

Σε ότι αφορά τις Επιχειρήσεις, αυτό που ενδιέφερε και ενδιαφέρει πάντα, είναι το λιγότερο Κράτος.

Όχι για λιγότερο έλεγχο. Οι συνεπείς και νόμιμοι επιχειρηματίες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από έλεγχο του Κράτους. Ειδικά τώρα που έχουν γίνει τεράστια βήματα στην ηλεκτρονική υποβολή και παρακολούθηση των οικονομικών -και όχι μόνο- των εταιρειών.

Αυτό που ενδιαφέρει, είναι η ταχύτητα.

Η ταχύτητα πάντα ήταν το ζητούμενο όλα τα χρόνια. Άδειες, Πολεοδομίες, Περιβαλλοντικά, Αρχαιολογίες, Περιφέρειες, Δήμοι, Πυροσβεστική, Εφορίες και άλλα τόσα όσα που προκαλούν απίστευτη καθυστέρηση στην έναρξη και λειτουργία μια επένδυσης.

Εδώ το ίδιο το Κράτος, έχει θεσπίσει στα καθεστώτα του Enterprise Greece την ταχεία αδειοδότηση, όπως και πρόσφατα στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ειδική μνεία λοιπόν έκανε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης που ξεκινά μια σημαντική προσπάθεια, η οποία μαζί με αρκετά συναρμόδια Υπουργεία, με στόχο τη μείωση γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις κατά 25%.

Επίσης εντείνει τους ελέγχους στην αγορά μέσω της ενιαίας αρχής εποπτείας. «Σκοπός είναι το κράτος να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικό», είπε.

Μίλησε για ούτε λίγο ούτε πολύ για 25 (ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ) προτεραιότητες και βασικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να μπει τάξη σε χρόνιες παθογένειες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπηρεσιών, Αυτοδιοίκησης, Υπουργείων. Πράγματα δηλαδή που καθυστερούν τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους, αλλά και κοστίζουν κιόλας. Χρόνο βεβαίως αλλά και χρήμα λόγω της καθυστέρησης.

Για παράδειγμα με τις παρεμβάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα σβήσουν οι «εστίες» τοπικής διαφθοράς (Πολεοδομίες…) που ταλανίζουν χρόνια όλους. Έτσι θα επιταχυνθεί και η έκδοση των νόμιμων οικοδομικών αδειών. 

Παράλληλα, με μια σκληρή καταληκτική ημερομηνία θα ολοκληρωθούν και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Ήδη μην ξεχνάμε, για παράδειγμα στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ, με την καλύτερη οργάνωση των Εφοριών, δεν χρειάζεται να πάει κάποιος εκεί για να «διευθετήσει» τις υποθέσεις του. Τα ψηφιακά εργαλεία, λύνουν τα χέρια όλων.

Για το Υπουργείο Εσωτερικών, με την αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων, γρήγορες διαδικασίες και σοβαρές κυρώσεις σε περιπτώσεις σφαλμάτων εις βάρος πολιτών και επιχειρήσεων θα έχουμε ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, σε μήνες αντί των πολλών ετών.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στο Κτηματολόγιο. Άλλο ένα βασανιστήριο για πολίτες και επιχειρήσεις.

Στο Υπουργείο Υγείας, δρομολογούνται δράσεις όπως τα ψηφιακά έργα που κάνουν τη ζωή ασφαλισμένων και ασθενών πιο εύκολη, μαζί με τις Κινητές Ομάδες Υγείας όπου έτσι οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα φτάσουν παντού στη Χώρα. Χρόνος και χρήμα που γλιτώνουν όλοι και φυσικά ταλαιπωρία.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, έγιναν και γίνονται πράξη, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που η χώρα μας κέρδισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το εφαρμόζει εντός χρονοδιαγράμματος με επιτυχία και σε αναγνώριση όλων των Εταίρων μας.

Αυτά όλα λοιπόν, μεταφράζονται σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Καλύτερη και λιγότερο δύσκολη λειτουργία για τις επιχειρήσεις. Λιγότερο χρόνο ενασχόλησης με το Κράτος. Μεγαλύτερη εξοικονόμηση για όλους.

Είναι όλα τέλεια; Όχι βέβαια. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Αλλά πολλά έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τα θέλουν και τα χρειάζονται.

Γιατί ένα Κράτος πρέπει να είναι κοντά στον Πολίτη και στις Επιχειρήσεις και όχι απέναντι τους.

*Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος.

Ιωάννης Γ. Ρουκάς

Tελευταίες Ειδήσεις