makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Financial Times: Η Ν. Κεραμέως ηγείται της προσπάθειας επαναπατρισμού Ελλήνων από Ευρώπη και ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο 8'
21.07.2025 | 13:00
Την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να επαναπατρίσει τους Έλληνες που κατέφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ικανότητές τους στην ανασυγκρότηση της εγχώριας αγοράς εργασίας, αναδεικνύουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times.

Στο άρθρο, υπό τον τίτλο «Ελληνικές επιχειρήσεις περιοδεύουν στην Ευρώπη για να προσελκύσουν πίσω εξειδικευμένους Έλληνες εργαζόμενους», επισημαίνεται ότι «Η Νίκη Κεραμέως ηγείται αντιπροσωπειών ελληνικών επιχειρήσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, μεταφέροντας ένα τολμηρό μήνυμα: η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα που άφησαν πίσω τους».

Παράλληλα, φιλοξενούνται δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, η οποία περιγράφει τις δυσκολίες του εγχειρήματος λόγω της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά αλλά και τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει «Στην αρχή το κλίμα είναι αρνητικό. Οι Έλληνες που έφυγαν μας βλέπουν ως εκπροσώπους της χώρας που τους έδιωξε. Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη: να δείξουμε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2010 ή του 2012».

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times η Ελλάδα υπέστη σοβαρότατη μείωση του εργατικού δυναμικού και σημαντική απώλεια δεξιοτήτων, καθώς πάνω από 600.000 Έλληνες - κυρίως νέοι και υψηλά καταρτισμένοι - εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2010 και 2021 «εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης που γνώρισε ποτέ ανεπτυγμένη οικονομία σε καιρό ειρήνης». 

Τονίζουν ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής του φαινομένου καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank Τάσο Αναστασάτο το 2023, για πρώτη φορά από το 2009, περισσότερα άτομα επέστρεψαν απ’ όσα έφυγαν, με το 60% να ανήκει στην πλέον παραγωγική ηλικία 20–44 ετών.

Μάλιστα, στο άρθρο παρατίθενται τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων απόδημων όπως η μείωση φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια σε όσους έχουν εργαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι από το 2020, περίπου 6.000 Έλληνες αξιοποίησαν αυτό το μέτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το άρθρο, η βελτιωμένη εικόνα της χώρας έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τα προσφερόμενα οικονομικά οφέλη.

Το άρθρο κάνει αναφορά στις εκδηλώσεις «Rebrain Greecee» του υπουργείου, στις οποίες συμμετέχουν μεγάλες ελληνικές εταιρείες και διεθνείς επιχειρήσεις, δίνοντας σε υποψηφίους ευκαιρίες άμεσης πρόσληψης.

«Η Κεραμέως θα μεταφέρει την εκστρατεία της και στη Νέα Υόρκη αργότερα μέσα στη χρονιά. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το 2024. Ελληνικές εταιρείες όπως η Aegean και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, καθώς και ξένες επιχειρήσεις όπως η Deloitte και η Lidl, αναζητούν νέους εργαζόμενους και μερικές φορές προσφέρουν θέσεις εργασίας επί τόπου» τονίζουν οι Financial Times.

Παράλληλα, φιλοξενεί και προσωπικές ιστορίες Ελλήνων που επέστρεψαν στη χώρα μας μέσω αυτών των εκδηλώσεων.

«Ανάμεσα σε αυτούς που πείστηκαν να επιστρέψουν ήταν και η Αυγούστα Στανίτσα, αρχιτέκτονας και ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσω μιας ημερίδας καριέρας που διοργάνωσε το υπουργείο, βρήκε δουλειά στον τομέα δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ήταν πέντε μηνών έγκυος» υπογραμμίζει το άρθρο φιλοξενώντας δηλώσεις της. «Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μου δεν θεωρήθηκε εμπόδιο», είπε. «Ένιωσα ότι οι αντιλήψεις στην Ελλάδα αλλάζουν - όσον αφορά την εργασία, τη μητρότητα και τον πολιτισμό. Ήξερα ότι μπορούσα να φέρω πίσω όσα είχα μάθει στο εξωτερικό», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο και το τίμημα. «Οι μισθοί δεν συγκρίνονται με το Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού στην Ευρώπη. Ωστόσο, χάρη στα φορολογικά οφέλη, κατάφερα να διατηρήσω μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής». 

Στο άρθρο παρατίθενται και στοιχεία σχετικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία το συναισθηματικό κομμάτι παραμένει ισχυρό κίνητρο επιστροφής, με πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες να επικαλούνται οικογενειακούς δεσμούς, ενώ το 32% δηλώνει ότι τους λείπει το ελληνικό κλίμα. 

«Για άλλους, επιστροφή σημαίνει ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης: ο Παναγιώτης Καντιώτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, επέστρεψε μετά από 11 χρόνια από τη Γαλλία για να δουλέψει στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής» καταλήγει το άρθρο.

«Αν η Ελλάδα θέλει να φέρει πίσω τα ταλέντα της, χρειάζεται δομές, όχι μόνο συναίσθημα» αναφέρει ο Παναγιώτης.

Tελευταίες Ειδήσεις