Όπως εξήγησε ο κ. Κεσίδης «με βάση αυτά που μας μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, την εορταστική περίοδο θα υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων, διότι αν δεν είναι επαρκής η εγχώρια παραγωγή, το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να πραγματοποιήσει όσες εισαγωγές χρειάζονται από Ρουμανία και Βουλγαρία, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση των καταναλωτών».
Οι συνολικές θανατώσεις και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία
Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ τόνισε ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η ζωονόσος της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα έχει επηρεάσει το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λιγότερα αμνοερίφια προς κατανάλωση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την έναρξη της ζωονόσου στις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2025 και σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού 687/2020 για λήψη των μέτρων βιοασφάλειας, έχουν θανατωθεί 403.925 αιγοπρόβατα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 1.594. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα περισσότερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Σερρών με 146, ενώ στην ΠΕ Θεσσαλονίκης υπήρξαν 37. Συνολικά σε όλη την Περιφέρεια ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 298.
Το ύψος των αποζημιώσεων προς κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την επιζωοτία της ευλογιάς, έχει φτάσει τα 4.150.980 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων πανελλαδικά έχει κατευθυνθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 17.656.738 ευρώ.
Η διακύμανση τιμών και ο «βασιλιάς» του κρέατος στις γιορτές
Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών των αμνοεριφίων, κατά γενικό κανόνα τα εγχώρια πωλούνται κατά ένα με ενάμιση ευρώ ακριβότερα από αυτά της εισαγωγής. Φυσικά όπως αναφέρει ο κ. Κεσίδης «το θέμα είναι όντως να υπάρξει επάρκεια, γιατί αν δεν γίνει αυτό και υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, θα εφαρμοστεί ο νόμος προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές, ειδικά τις εορταστικές ημέρες».
Πιο αναλυτικά, τα αρνιά και κατσίκια γάλακτος αυτή τη στιγμή πωλούνται από 14 έως 18 ευρώ το κιλό.
Σχετικά με το είδος κρέατος που επιλέγει η πλειοψηφία των Ελλήνων για το εορταστικό της τραπέζι ο κ. Κεσίδης ήταν ξεκάθαρος: «Ο ''βασιλιάς'' του κρέατος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι το χοιρινό σε όλες τις μορφές. Είτε είναι από κομμάτι χοιρινού, είτε παρασκευάσματα. Το χοιρινό αποτελεί περίπου το 50% του τζίρου των κρεοπωλείων και μετά ακολουθούν τα πουλερικά».
Επάρκεια χοιρινού υπάρχει στην αγορά, με το 50% να είναι εισαγόμενο. Ωστόσο, αυτό πηγαίνει στις βιοτεχνίες κρέατος, για παρασκευές, γύρο κτλ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, «τα κρεοπωλεία πωλούν κατά 95% ελληνικά χοιρινά κρέατα, πιστοποιημένα και με ελέγχους».
Η τιμή του χοιρινού κρέατος σήμερα κυμαίνεται στα 7 με 8 ευρώ για μέρη με κόκαλο, ενώ χωρίς κόκαλο στα 8,5 με 9,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα κάθε παρασκεύασμα έχει διαφορετική τιμή.
Η γαλοπούλα τα τελευταία χρόνια έχει φθίνουσα πορεία στις πωλήσεις, διότι η τιμή της έχει αυξηθεί. Αντίθετα το αρνί και το κατσίκι έχουν ανέβει στις προτιμήσεις των Ελλήνων κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.








