Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα κυριαρχεί στον εφοδιασμό αντιμονίου, καθώς και γάλλιου και γερμανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, τους ημιαγωγούς και τη στρατιωτική τεχνολογία. Το Πεκίνο απαγόρευσε τις εξαγωγές αυτών των ορυκτών προς τις ΗΠΑ στις 3 Δεκεμβρίου, μετά την καταστολή που επέβαλε η Ουάσινγκτον στον κινεζικό κλάδο των τσιπ.
Η μετατόπιση στις εμπορικές ροές που ακολούθησε υπογραμμίζει τον αγώνα για κρίσιμα ορυκτά και τον αγώνα της Κίνας να επιβάλει τους περιορισμούς της, καθώς ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή.
Συγκεκριμένα, τα εμπορικά δεδομένα απεικονίζουν μια ανακατεύθυνση των αποστολών προς τις ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών – ένα ζήτημα που έχουν αναγνωρίσει και Κινέζοι αξιωματούχοι.
Τρεις ειδικοί του κλάδου επιβεβαίωσαν αυτήν την εκτίμηση, μεταξύ των οποίων δύο στελέχη αμερικανικών εταιρειών, οι οποίοι δήλωσαν στο Reuters ότι έχουν προμηθευτεί περιορισμένα ορυκτά από την Κίνα τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 3.834 μετρικούς τόνους οξειδίων του αντιμονίου από την Ταϊλάνδη και το Μεξικό μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, σύμφωνα με αμερικανικά τελωνειακά στοιχεία.
Αυτός ο όγκος ήταν μεγαλύτερος από το σύνολο σχεδόν των τριών προηγούμενων ετών μαζί.
Η Ταϊλάνδη και το Μεξικό, στο μεταξύ, ανέβηκαν φέτος στις τρεις πρώτες θέσεις των αγορών εξαγωγών κινεζικού αντιμονίου, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων μέχρι τον Μάιο.
Καμία από τις δύο χώρες δεν συγκαταλεγόταν στη δεκάδα το 2023, την τελευταία πλήρη χρονιά πριν την επιβολή περιορισμών από το Πεκίνο.
Επίσης, η Ταϊλάνδη και το Μεξικό διαθέτουν από ένα μόνο χυτήριο αντιμονίου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων RFC Ambrian, ενώ το μοναδικό χυτήριο του Μεξικού άνοιξε ξανά μόλις τον Απρίλιο. Καμία από τις δύο χώρες, λοιπόν, δεν εξορύσσει αξιοσημείωτες ποσότητες του μετάλλου.
Οι εισαγωγές αντιμονίου, γαλλίου και γερμανίου από τις ΗΠΑ φέτος κινούνται σε επίπεδα ίσα ή και υψηλότερα από αυτά πριν από την απαγόρευση, αν και σε υψηλότερες τιμές.
Ο Ραμ Μπεν Τζιόν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής πλατφόρμας ελέγχου φορτίων Publican, δήλωσε ότι παρόλο που υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις μεταφόρτωσης, τα εμπορικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων εταιρειών.
«Είναι ένα μοτίβο που βλέπουμε, και αυτό το μοτίβο είναι συνεπές», είπε στο Reuters. Οι κινεζικές εταιρείες, πρόσθεσε, είναι «εξαιρετικά δημιουργικές στο να παρακάμπτουν κανονισμούς».
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε τον Μάιο ότι απροσδιόριστοι ξένοι φορείς είχαν «συνεργαστεί με εγχώριους παραβάτες» για να παρακάμψουν τους εξαγωγικούς περιορισμούς, και ότι η διακοπή τέτοιων δραστηριοτήτων είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι, ο αμερικανικός νόμος δεν απαγορεύει στους Αμερικανούς αγοραστές να αγοράζουν αντιμόνιο, γάλλιο ή γερμάνιο κινεζικής προέλευσης. Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να εξάγουν τα ορυκτά σε άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.
Ο Λέβι Πάρκερ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της αμερικανικής Gallant Metals, είπε στο Reuters ότι προμηθεύεται περίπου 200 κιλά γαλλίου τον μήνα από την Κίνα, χωρίς να κατονομάζει τους εμπλεκόμενους λόγω πιθανών συνεπειών.
Αρχικά, αντιπρόσωποι αγορών στην Κίνα προμηθεύονται το υλικό από τους παραγωγούς. Έπειτα, μια ναυτιλιακή εταιρεία δρομολογεί τα δέματα, επαναχαρακτηρίζοντάς τα εναλλακτικά ως σίδηρο, ψευδάργυρο ή είδη τέχνης, μέσω άλλης ασιατικής χώρας, είπε.
Οι παρακαμπτήριες οδοί δεν είναι τέλειες ούτε φθηνές, δήλωσε ο Πάρκερ. Είπε ότι θα ήθελε να εισάγει τακτικά 500 κιλά, αλλά οι μεγάλες αποστολές κινδυνεύουν να τραβήξουν την προσοχή, ενώ οι κινεζικές εταιρείες logistics είναι «πολύ προσεκτικές» λόγω των κινδύνων.
Πηγή: Reuters