Τα σημαντικότερα γεγονότα από την αρχή του Φεβρουαρίου έως και την 8η Ιουλίου έχουν ως εξής:
1 Φεβρουαρίου - Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και 10% στα προϊόντα από την Κίνα, απαιτώντας να περιορίσουν τη ροή φαιντανύλης και παράνομων μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
3 Φεβρουαρίου - Ο Τραμπ αναστέλλει την απειλή επιβολής δασμών στο Μεξικό και τον Καναδά, συμφωνώντας σε 30ήμερη αναστολή σε αντάλλαγμα για παραχωρήσεις σε θέματα συνόρων και καταπολέμησης του εγκλήματος. Οι ΗΠΑ δεν καταλήγουν σε αντίστοιχη συμφωνία με την Κίνα.
7 Φεβρουαρίου - Ο Τραμπ αναβάλλει τους δασμούς σε πακέτα ελάχιστης αξίας ή χαμηλού κόστους από την Κίνα έως ότου το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαιώσει ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή διαδικασίες και συστήματα για την επεξεργασία τους και τη συλλογή των δασμολογικών εσόδων.
10 Φεβρουαρίου - Ο Τραμπ αυξάνει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο σε 25% «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές».
3 Μαρτίου - Ο Τραμπ ανακοινώνει ότι οι δασμοί 25% στα προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά θα τεθούν σε ισχύ από τις 4 Μαρτίου και διπλασιάζει τους δασμούς που σχετίζονται με τη φαιντανύλη σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές στο 20%.
5 Μαρτίου - Συμφωνεί να αναβάλει για ένα μήνα τους δασμούς σε ορισμένα οχήματα που κατασκευάζονται στον Καναδά και το Μεξικό, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τους διευθύνοντες συμβούλους της General Motors και της Ford και τον πρόεδρο της Stellantis.
6 Μαρτίου - Ο Τραμπ εξαιρεί τα προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό στο πλαίσιο μιας βορειοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας για ένα μήνα από τους δασμούς 25%.
26 Μαρτίου - Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά.
2 Απριλίου - Ανακοινώνει παγκόσμιους δασμούς με βάση το 10% σε όλες τις εισαγωγές και σημαντικά υψηλότερους δασμούς σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
9 Απριλίου - Ο Τραμπ αναστέλλει για 90 ημέρες τους περισσότερους από τους δασμούς που επέβαλε σε συγκεκριμένες χώρες, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα, μετά από αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές που σάρωσαν τρισεκατομμύρια δολάρια από τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.
Ο γενικός δασμός 10% σε σχεδόν όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ παραμένει σε ισχύ.
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα από 104% σε 125%, από το επίπεδο που είχε τεθεί σε ισχύ την προηγούμενη ημέρα. Αυτό αυξάνει τους επιπλέον δασμούς στα κινεζικά προϊόντα σε 145%, συμπεριλαμβανομένων των δασμών που επιβλήθηκαν νωρίτερα σε προϊόντα που σχετίζονται με τη φαιντανύλη.
13 Απριλίου - Η αμερικανική κυβέρνηση χορηγεί εξαιρέσεις από τους υψηλούς δασμούς σε smartphone, υπολογιστές και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά είδη που εισάγονται κυρίως από την Κίνα.
22 Απριλίου - Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά έρευνες εθνικής ασφάλειας για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και ημιαγωγών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβάλει δασμούς και στους δύο τομείς.
4 Μαΐου - Ο Τραμπ επιβάλλει 100% δασμούς σε όλες τις ταινίες που παράγονται εκτός των ΗΠΑ.
9 Μαΐου - Ο Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοινώνουν μια περιορισμένη διμερή εμπορική συμφωνία που διατηρεί τους δασμούς 10% στις βρετανικές εξαγωγές, επεκτείνει ελαφρώς την πρόσβαση των δύο χωρών στην αγορά γεωργικών προϊόντων και μειώνει τους απαγορευτικούς δασμούς των ΗΠΑ στις βρετανικές εξαγωγές αυτοκινήτων.
12 Μαΐου - Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφωνούν να μειώσουν προσωρινά τους αμοιβαίους δασμούς. Στο πλαίσιο της 90ήμερης εκεχειρίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στις κινεζικές εισαγωγές από 145% σε 30%, ενώ οι δασμοί της Κίνας στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα μειωθούν από 125% σε 10%.
13 Μαΐου - Οι ΗΠΑ μειώνουν τον δασμό χαμηλής αξίας «de minimis» στις αποστολές προς την Κίνα, μειώνοντας τους δασμούς για είδη αξίας έως 800 δολαρίων από 120% σε 54%.
23 Μαΐου - Ο Τραμπ δηλώνει ότι προτείνει την επιβολή δασμού 50% επί των εμπορευμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου.
Προειδοποιεί επίσης την Apple ότι θα αντιμετωπίσει δασμό 25% εάν τα τηλέφωνα που πωλεί στις ΗΠΑ κατασκευάζονται εκτός της χώρας.
25 Μαΐου - Ο Τραμπ κάνει πίσω στην απειλή του να επιβάλει δασμούς 50% στις εισαγωγές από την ΕΕ, συμφωνώντας να παρατείνει την προθεσμία για τις συνομιλίες έως τις 9 Ιουλίου.
28 Μαΐου - Ένα αμερικανικό εμπορικό δικαστήριο εμποδίζει την εφαρμογή των δασμών του Τραμπ με μια ριζοσπαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος υπερέβη την εξουσία του επιβάλλοντας καθολικούς δασμούς στις εισαγωγές από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Τραμπ δηλώνει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.
29 Μαΐου - Ομοσπονδιακό εφετείο αναστέλλει προσωρινά τους πιο δραστικούς δασμούς του Τραμπ, αναστέλλοντας την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου για να εξετάσει την έφεση της κυβέρνησης, και διατάζει τους ενάγοντες στις υποθέσεις να απαντήσουν έως τις 5 Ιουνίου και την κυβέρνηση έως τις 9 Ιουνίου.
3 Ιουνίου - Ο Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που ενεργοποιεί την αύξηση των δασμών επί των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου από 25% σε 50%.
12 Ιουνίου - Ο Τραμπ προειδοποιεί σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο ότι ενδέχεται να αυξήσει σύντομα τους δασμούς στα αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.
3 Ιουλίου - Ο Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 20% σε πολλές εξαγωγές του Βιετνάμ, ενώ οι μεταφορτώσεις από τρίτες χώρες μέσω του Βιετνάμ θα υπόκεινται σε φόρο 40%.
6 Ιουλίου - Δηλώνει στο Truth Social ότι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται με τις «αντιαμερικανικές πολιτικές» των BRICS θα επιβαρύνονται με επιπλέον δασμούς 10%.
7 Ιουλίου - Ο Τραμπ δηλώνει ότι οι πρόσθετοι υψηλότεροι δασμοί που ανακοινώθηκαν τους προηγούμενους μήνες θα τεθούν σε ισχύ με καθυστέρηση την 1η Αυγούστου, καθώς οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν τη σύναψη αρκετών εμπορικών συμφωνιών.
Σε επιστολές που έστειλε σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σερβία, δηλώνει ότι θα επιβάλει δασμούς μεταξύ 25% και 40% από την 1η Αυγούστου.