Στόχος, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η δημιουργία σύγχρονων πόλων ανάπτυξης, συνδυασμένων χρήσεων και αναβαθμισμένων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.
Σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των Σιδηροδρομικών Σταθμών με νέες κατασκευές, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, θα συμβάλει ουσιωδώς στην αναβάθμιση της εμπειρίας επιβατών και επισκεπτών, σε συνδυασμό με τον εξωραϊσμό των υπαρχόντων κτιρίων. Επίσης, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης.
Οι Προσκλήσεις αποτελoύν το πρόδρομο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας και αποσκοπούν στη συλλογή προτάσεων και στην εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση και μακροχρόνια εκμετάλλευση των δύο Σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται στα κεντρικότερα σημεία των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και αποτελούν νευραλγικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου και του ευρύτερου συστήματος μεταφορών, όπως και τοπόσημα της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.
Ο Επιβατικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης (ΝΕΣΘ)
Περιγράφοντας το ακίνητο του Νέου Επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, η ΓΑΙΑΟΣΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για ακίνητο 83.000 τ.μ., σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με κύριους οδικούς άξονες, το λιμάνι και το ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για αμαξοστοιχίες εθνικού και προαστιακού δικτύου, Μετρό αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ, μετά την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, είναι η εφαρμογή πολλαπλών δυνητικών εμπορικών χρήσεων για τη μετατροπή του ΝΕΣΘ σε Σύνθετο Πολυλειτουργικό Συγκοινωνιακό Κόμβο, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και την τοπική ανάπτυξη.
Η παρούσα Πρόσκληση (αναλυτικά ΕΔΩ) αφορά την υποβολή εκδήλωσης μη δεσμευτικού Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Σκοπός της είναι η εκτίμηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση και μακροχρόνια εκμετάλλευση του ακινήτου, η συλλογή προτάσεων για τις ανάγκες ωρίμανσης του ακινήτου, τη σύνδεση της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης με το υπάρχον κτίριο, καθώς και το προτεινόμενο μείγμα χρήσεων.
Απώτερος στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ για το ακίνητο είναι η ανάπτυξη ενός κέντρου μεικτών χρήσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν πρωτίστως
το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά επίσης, τη διαρκή κίνηση στην πόλη, καθώς και τις ανάγκες της
επιχειρηματικότητας της περιοχής.
Περιορισμοί δόμησης και χρήσεις γης
Σύμφωνα με την Ειδική Πολεοδομική Μελέτη και ΣΜΠΕ που έχει εκπονήσει ήδη η ΓΑΙΑΟΣΕ, προτάθηκαν οι ακόλουθοι όροι και περιορισμοί
δόμησης και χρήσεις γης:
Όροι δόμησης
• Συντελεστής Δόμησης: 2,4
• Επιτρεπόμενη κάλυψη: 60%.
• Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 100.000 τ.μ.
• Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος : Κατά ΝΟΚ, σε κάθε περίπτωση ισχύουν και τα όσα ορίζει το άρθρο 6Α (παρ.3.α.iii) του Νόμου 3891/2010 όπως τροποποιήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΒ του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85/Α)
• Υποχρεωτική στάθμευση σύμφωνα με όσα ορίζει το Π.Δ. 230 ΦΕΚ 194A/93
Χρήσεις γης
Εντός του ακινήτου:
Τομέας χρήσεων Α: Χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου (άρθρο 4 του ΠΔ 59/2018)
Τομέας χρήσεων Β: Χώροι πρασίνου – πλατείας, υπέργειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης
Τομέας χρήσεων Γ: Χώροι πρασίνου – πλατείας και χώροι στάθμευσης
Σημείωση: Στην περίπτωση κατασκευής κτιρίου ανωδομής υπάρχει η δυνατότητα χαρακτηρισμού του ως «κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης» – ΦΕΚ 4185Β/2022
Προτεινόμενες χρήσεις
Ως προτεινόμενες χρήσεις παραθέτονται οι εξής:
1. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
2. Διοίκηση
3. Χώροι συνάθροισης κοινού/Συνεδριακά Κέντρα
4. Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών.
5. Γραφεία
6. Εστίαση
7. Αναψυκτήρια
8. Αναψυχή - Κέντρα διασκέδασης
9. Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις
10. Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
11. Εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών
12. Γωνιές ανακύκλωσης
13. Χώροι διεξαγωγής τεχνικών-ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων
Τομέας χρήσεων Β: Χώροι πρασίνου – πλατείας, υπέργειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης
Τομέας χρήσεων Γ: Χώροι πρασίνου – πλατείας και χώροι στάθμευσης
Στόχοι της πρόσκλησης είναι:
• Η λήψη και αξιολόγηση των προτάσεων των ενδιαφερομένων ώστε να προκριθεί η πιο βιώσιμη επιχειρηματικά λύση εντός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη του ακινήτου.
• Ανάδειξη και περαιτέρω ανάπτυξη ενός ισχυρού συγκοινωνιακού κόμβου, μέσω εισαγωγής σύγχρονων λειτουργιών και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα πρέπει να συνδυάζουν την ικανοποίηση των καθημερινών ροών προς το κέντρο της πόλης ταυτόχρονα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναβαθμισμένη δραστηριότητα της γύρω επιχειρηματικής και οικιστικής ζώνης.
• Αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής στην οποία εντάσσεται το ακίνητο, αξιοποίηση της υπάρχουσας συγκοινωνιακής και λοιπής αστικής υποδομής και εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΓΑΙΑΟΣΕ.
• Σχεδιασμός της διαδικασίας μακροχρόνιας εκμετάλλευσης της χρήσης του ακινήτου με παράλληλη πραγματοποίηση επενδύσεων στο ακίνητο που θα του προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία, πέραν των ετήσιων μισθωμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις ιδέες, προτάσεις και απόψεις τους έως και την 17η Οκτωβρίου 2025, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά
Ανάλογη Πρόσκληση Εκδήλωσης Μη Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε και για την αξιοποίηση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά. Το ακίνητο των 13.000 τ.μ. βρίσκεται σε κομβικό σημείο του Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι και στους σταθμούς ΗΣΑΠ και Μετρό, και προσφέρεται για εφαρμογή πολλαπλών δυνητικών χρήσεων όπως εμπορικά καταστήματα, τουριστικές εγκαταστάσεις, γραφεία, πολιτιστικές υποδομές και υπέργειοι ή υπόγειοι χώροι στάθμευσης.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ, έχοντας ήδη εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, δρομολογεί την αξιοποίηση του ακινήτου ως σύγχρονου αστικού κόμβου υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενσωματωμένου στη λειτουργία του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου.
Το πλήρες πληροφοριακό υλικό, καθώς και οι επίσημες προσκλήσεις, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ:
https://www.gaiaose.com/wp-content/uploads/2025/07/Call-for-ΝΕΣΘ.pdf
https://www.gaiaose.com/wp-content/uploads/2025/07/Call-for-Piraeus.pdf
Τεχνικός Σύμβουλος της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει αναλάβει η κοινοπραξία των SALFO και MAKEDONIKI (MTC).