Πρόκειται για την ενέργεια Β2.1:Θεματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη οινοτουριστικών εμπειριών” του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το σχήμα συνεργασίας «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», αφορά στη συνεργασία μεταξύ 22 ελληνικών Ομάδων Τοπικής Δράσης με βασική επιδίωξη τη διασύνδεση της παραγωγής του οίνου μέσω των επισκέψιμων οινοποιείων, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών που συμμετέχουν στη συνεργασία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα θεματικά εργαστήρια που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – ΑΟΤΑ είναι οι ωφελούμενοι να αποτελούν ιδιοκτήτες/τριες ήστελέχη: οινοποιείων, τουριστικών γραφείων και γενικότερα τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη δράση.
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να είναι έως είκοσι (20) άτομα, που θα επιλεγούν μέσω αξιολόγησης, ενώ απ’ αυτούς θα προκύψουν και οι συμμετέχοντες σε επίσκεψη ανταλλαγής καλών πρακτικών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η επιλογή των συμμετεχόντων, θα γίνει από την ΟΤΔ και με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (όπως ηλικία, εκπαίδευση, επένδυση LEADER, επισκέψιμο οινοποιείο, περιοχή παρέμβασης κλπ).
Στο θεματικό εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν πέραν των ανωτέρω και μέχρι συμπλήρωσης του μέγιστού αριθμού συμμετεχόντων, στελέχη της ΟΤΔ καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων χωρίς υποβολή αίτησης καθώς αποτελούν εμπλεκόμενους φορείς στην οργάνωση και προβολή οινοτουρισμού στην περιοχή παρέμβασης
Η υλοποίηση του θεματικού εργαστηρίου στοχεύει:
·στη στήριξη τόσο του οινοποιητικού κλάδου και γενικότερα της μεταποιητικής δραστηριότητας αγροτικής παραγωγής (π.χ. «φιλοξενία» των τοπικών προϊόντων) και του τουρισμού στην περιοχή (καταλύματα, εστιατόρια, κλπ),
·στη στήριξη της ανάπτυξης ενός κοινού κώδικα συνεργασίας μεταξύ των οινοποιείων και των λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς φιλοξενίας, εστίασης, κλπ, με κοινό προσανατολισμό την παροχή υπηρεσιών ποιότητας και την καλύτερη δυνατή συνεργασία τους,
·στη βελτίωση της δημιουργικής ικανότητας και των γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού που ανήκει στην αλυσίδα της «οινοτουριστικής εμπειρίας» και
·στην αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας και η δημιουργία ιδιαίτερων, υψηλής ποιότητας οινικών εμπειριών.
Το πρόγραμμα του θεματικού εργαστηρίου:
Τρίτη, 29 Ιουλίου2025I10:00 -16:00 IBlévin - Cava/ Winebar, ΓεωργίουΣταύρου14, Θεσσαλονίκη, ΠεζόδρομοςΑγίαςΣοφίας
10:00 Προσέλευση συμμετεχόντων
10:15 Καλωσόρισμα συμμετεχόντων (Θωμάς Βράνος, Πρόεδρος & ΔιευθύνωνΣύμβουλος)
10:20 Συνοπτική παρουσίαση από Στελέχη της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε.–ΑΟΤΑ Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας "Οργάνωση και Προβολή Oινοτουρισμού" (Γεώργιος Πετρίδης, Γενικός Διευθυντής και Ανατολή Σιαμίδου, Διευθύντρια Προγραμμάτων και Προγραμματισμού)
10:30 Εισηγήσεις ομιλητών από τους:
Ελευθέριος Πλακίδας, Δημοσιογράφος–Αρχισυντάκτης οινικού περιοδικού Carpe Vinum “Ψηφιακό Marketing, Social Media και Επικοινωνία στα Οινοποιεία”
Δρ ΚυριακήΟυδατζή, Γενική Διευθύντρια Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης “Η συμβολή του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στην ενίσχυση του Οινοτουρισμού τηςπεριοχής”
Μarco Della Puppa, Γενικός Γραμματέας, Ελληνο Ιταλικό Επιμελητήριο “Καλές πρακτικές οινοτουρισμού στην Ιταλία”
Δρ Μαρία Παρταλίδου, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.,Τμήμα Γεωπονίας, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας. Αγροτική Κοινωνιολογία-Αγροτουρισμός "Αξιολόγηση, βελτίωση και ανάπτυξη διαφοροποιημένης οινοτουριστικής εμπειρίας"
Δρ Θεοδώσης Τσιάκης, Καθηγητής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας “Στρατηγικές Οινοτουρισμού και ο ρόλος των τοπικών | περιφερειακών οργανισμών στη διαχείρισή του”
Γιάννης Καλογιαννίδης, New Product Development/Sustainability Coordinator-Mazi Travel & Events “Οινοτουρισμός & Βιωσιμότητα: Δημιουργώντας Συνδέσεις, Εμπειρίες και Ανάπτυξη”
13:00 Θεματικό εργαστήριο
Βιωματική γευσιγνωσία τοπικού αμπελώνατων περιοχών παρέμβασης CLLD/LEADER του Νομού Θεσσαλονίκης από τον Χρήστο Παπαδόπουλο Sommelier & Owner of Classico και τον Γιώργο Παλησίδη, Σύμβουλο Επιχειρήσεων Εστίασης και Τροφίμων Geogastronomy
Ο sommelier του εργαστηρίου Χρήστος Παπαδόπουλος και ο σύμβουλος Γιώργος Παλησίδης, θα μα ς μυήσουν στον κόσμο της οινικής κουλτούρας μέσα από την ειδική γευσιγνωσία τοπικών οίνων του Νομού Θεσσαλονίκης. Ένα θεματικό εργαστήριο οινοτουρισμού θα αναπτυχθεί στην εκδήλωση μας, με σκοπό να αναδείξει τις δυνατότητες του κρασιού ως μοχλό τουριστικής και τοπικής ανάπτυξης συνδυάζοντας τον πρωτογενή τομέα του Νομού Θεσσαλονίκης με τα εκλεκτά κρασιά του μοναδικού terroir και τοποθετώντας το στο τραπέζι της τουριστικής εμπειρίας. Το εργαστήριο περιλαμβάνει παρουσίαση τεχνικής γευσιγνωσίας καθώς ανάλυση της αξίας της παλαίωσης των τοπικών ποικιλιών του Νομού Θεσσαλονίκης. Η μέθοδος ανάδειξης του κρασιού είναι μια διαδικασία η οποία έχει την ικανότητα να προάγει τη δουλειά του αμπελουργού και να αναδεικνύει την τεχνογνωσία του οινοποιού. Στην παρουσίαση συμμετέχουν οινοποιεία των περιοχών παρέμβασης CLLD/LEADER της Θεσσαλονίκης.
15:00 Food Pairing οίνων με τοπικά τυριά, αλμυρές μαρμελάδες και εδέσματα της Μακεδονικής Κουζίνας των περιοχών παρέμβασης CLLD/LEADER της Θεσσαλονίκης
16:00 Συζήτηση
Οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο θεματικό εργαστήριο, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα στο παρακάτω link: https://forms.gle/kqzmLSuBxSgTc1yx7 μέχρι την Τρίτη 29/7/2025.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά, ημέρεςκαι ώρες γραφείου, στο τηλέφωνο: 2310 801070 και στο e-mail: [email protected]