makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo
Πλατεία ΕλευθερίαςΠλατεία Ελευθερίας
article image
ΕλλάδαΕλλάδα
Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας: Απορρίφθηκε η προδικαστική προσφυγή - Πιο κοντά στην κατακύρωση το έργοΈνα ακόμη εμπόδιο φαίνεται να ξεπερνιέται για την πολυαναμενόμενη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).
article image04.07.2025 | 18:08
article image01.04.2025 | 20:40
article image
Π. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Πλατεία Ελευθερίας: Πότε «ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση – Πώς θα είναι το νέο τοπόσημο της ΘεσσαλονίκηςΣε Πάρκο Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος πρόκειται να αναβαθμιστεί η πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Η αρχιτεκτονική μελέτη, που εκπονήθηκε το 2013, προβλέπει μια βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου, με ανάδειξη ιστορικών στοιχείων όπως το βυζαντινό τείχος και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6,8 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο που προσέφερε έκπτωση 25,58%. Παρ’ ότι οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει λόγω νομικών προσφυγών, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται μετά την απόφαση του Εφετείου, πιθανότατα ως το Φεβρουάριο του 2025. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για το 2026, προσφέροντας έναν ελκυστικό δημόσιο χώρο που συνδυάζει ιστορία και αισθητική.
article image
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Η Θεσσαλονίκη ξανακερδίζει τις ιστορικές πλατείες τηςΓια τις τέσσερις πλατείες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν νέα πνοή μιλά στα Μακεδονικά Νέα ο  Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης. Πρόκειται για τις πλατείες Αριστοτέλους, Ελευθερίας, Διοικητηρίου και Δημοκρατίας οι οποίες, χάρη στα έργα ανάπλασης που προγραμματίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφετηρία το 2025, θα ανανεώσουν το αποτύπωμά τους στο σώμα της πόλης όπου «παντού σε βρίσκει η Ιστορία». Ειδικά για την Αριστοτέλους και το τμήμα μεταξύ Ερμού και Εγνατίας, ο κ. Νικηφορίδης τονίζει: «Αυτό που είναι τώρα ένα μεγάλο παρτέρι θα μετατραπεί σε μία μεγάλη, εμβληματική πλατεία», προτείνοντας μάλιστα να δοθεί ένα άλλο όνομα σε αυτή τη δεύτερη πλατεία: «Γιατί όχι, λοιπόν, Ερνέστου Εμπράρ;».