Από την καθιέρωση της περίφημης καριόκας έως την εξάπλωση των προϊόντων του σε όλη την Ελλάδα και σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές, η πορεία του είναι άρρηκτα δεμένη με την επιχειρηματική ιστορία της Θράκης αλλά και με τη διαμόρφωση της Ξάνθης ως «Πόλης των Γλυκών».
Η επιχείρηση λειτουργεί σήμερα υπό την καθοδήγηση της τρίτης γενιάς, ενώ ο Γιώργος Αρσένης, υπεύθυνος παραγωγής και γιος του αρχιμάστορα του ζαχαροπλαστείου, συνεχίζει με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή. «Η φιλοσοφία μας παραμένει ίδια εδώ και έναν αιώνα: ποιότητα πρώτων υλών, σεβασμός στην παράδοση και δημιουργία προϊόντων που κάνουν περήφανη την Ξάνθη», τόνισε ο ίδιος στα Μακεδονικά Νέα
Από τις 40 Εκκλησιές στην Ξάνθη
Η ιστορία ξεκινά το 1922, όταν ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς, γεννημένος το 1905 στις 40 Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης, φτάνει ως πρόσφυγας στην Ξάνθη. Αρχικά εργάζεται στο ζαχαροπλαστείο του Στογιαννίδη και, το 1926, ιδρύει το δικό του εργαστήριο στη συνοικία Δώδεκα Απόστολοι. Το πρώτο προϊόν που λάνσαρε ήταν το σαράκι, ενώ πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε για την πρωτοτυπία και την ποιότητα.
Το 1930 καθιερώνει την καριόκα, ένα γλύκισμα που έμελλε να γίνει το «σήμα κατατεθέν» του ζαχαροπλαστείου και ο καλύτερος πρεσβευτής της Ξάνθης στην Ελλάδα. Το 1935 μεταφέρει το κατάστημα στη σημερινή του θέση, το 1960 το ανακαινίζει, προσθέτει νέο όροφο και σύγχρονα μηχανήματα και συνεχίζει να δημιουργεί μοναδικά γλυκίσματα, όπως το σαραγλί, που επίσης αποτελεί μέχρι σήμερα κορυφαίο προϊόν.
Η καριόκα που έγραψε ιστορία
Η καριόκα Παπαπαρασκευά δεν είναι απλώς ένα γλυκό· είναι μια ιστορία επιτυχίας. Χαρακτηρίζεται από τη μοναδική της σοκολάτα – συνταγή εμπνευσμένη από τον ίδιο τον ιδρυτή, η οποία παράγεται αποκλειστικά για το ζαχαροπλαστείο – και από το χειροποίητο βούτυρο που παρασκευάζεται καθημερινά από αιγοπρόβειο γάλα.
Σήμερα, το εργαστήριο παράγει 70 τόνους καριόκας ετησίως, με δύο μεγέθη και δύο διαφορετικές γεύσεις. Κάθε Δεκέμβριο βγαίνει από τις εγκαταστάσεις του Πετροχωρίου Ξάνθης περίπου ένας τόνος καριόκας, που αποστέλλεται σε κάθε γωνιά της χώρας.
«Η καριόκα είναι για εμάς το πρώτο προϊόν σε πωλήσεις, με δεύτερο τα σοκολατένια πουράκια. Η επιλογή μας να φτιάχνουμε μόνοι μας τα βασικά συστατικά, όπως η σοκολάτα και το βούτυρο, εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα και ξεχωριστή γεύση», υπογράμμισε ο κ. Αρσένης.
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις
Η παραγωγή έχει μεταφερθεί πλέον σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης, σε έκταση 5 στρεμμάτων, με κτιριακές υποδομές 1.200 τ.μ. και τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιχείρηση απασχολεί 52 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 30 εργάζονται στο εργαστήριο όπου χειρίζονται συνολικά 60 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων – από παραδοσιακά σιροπιαστά (μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ κανταΐφι) και σαραγλί, μέχρι σοκολατένιες λιχουδιές όπως νουγκάς, ανώμαλο, κουραμπιές, σοκολατίνα, κορμός με κρέμα βουτύρου.
Η παραγωγή της καριόκας γίνεται σε δύο στάδια, με αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και με τα ίδια υλικά που καθιέρωσαν τη φήμη του γλυκού πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Από την Ξάνθη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ευρώπη
Το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά έχει παρουσία με καταστήματα στην Ξάνθη, στη Γλυφάδα και σε επιλεγμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τα προϊόντα του έχουν ανοίξει δρόμο και στο εξωτερικό. Στις Βρυξέλλες, εδώ και χρόνια, επιλεγμένα ελληνικά καταστήματα διαθέτουν καριόκα, ενώ στο Λουξεμβούργο, στο κατάστημα «Το Γλυκό», από το 2025 διατίθενται καριόκες και τσουρέκια.
Παρά την επιτυχία, η επιχείρηση δεν εξετάζει μεγάλες κινήσεις επέκτασης. «Έχουμε δεχθεί προτάσεις για περαιτέρω άνοιγμα, όμως προτιμούμε να παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην ποιότητα. Θέλουμε να γνωρίζουμε προσωπικά κάθε παρτίδα που φεύγει από το εργαστήριο», εξήγησε ο κ. Αρσένης.
Η Ξάνθη, η «Πόλη των Γλυκών»
Η συμβολή του Παπαπαρασκευά δεν περιορίζεται μόνο στην επιχειρηματική του επιτυχία. Από τη δεκαετία του ’30 συνέβαλε στη φήμη της Ξάνθης ως «Πόλης των Γλυκών», τίτλο που η πόλη κρατά μέχρι σήμερα. Χιλιάδες επισκέπτες σταματούν στην Ξάνθη για να γευτούν την καριόκα και το σαραγλί, ενώ η επιχείρηση έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για άλλους ζαχαροπλάστες που ακολούθησαν το παράδειγμα.
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή το 1974, η σύζυγός του Χρυσούλα κράτησε ζωντανή την επιχείρηση με τη βοήθεια άξιων συνεργατών. Στη συνέχεια, η δεύτερη γενιά, με τον αρχιτεχνίτη Στέλιο Αρσένη και τον υπεύθυνο διοίκησης και πωλήσεων Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο, συνέχισε την ανάπτυξη.
Σήμερα, η τρίτη γενιά αξιοποιεί την εμπειρία δεκαετιών και τις σύγχρονες υποδομές, διατηρώντας αμετάβλητη τη δέσμευση στην ποιότητα.
Στον δρόμο προς τα 100 χρόνια
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2026, όταν θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά προετοιμάζεται να γιορτάσει το σημαντικό αυτό ορόσημο.
Η καριόκα, το σαραγλί και δεκάδες ακόμη δημιουργίες συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία, ταξιδεύοντας από την Ξάνθη σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με την επιχείρηση να παραμένει πιστή στις αξίες που την καθιέρωσαν – την ποιότητα και την παράδοση.