makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company: 100 χρόνια παράδοσης και καινοτομίας στην παραγωγή και επεξεργασία κρέατος με ισχυρό αποτύπωμα στην Ξάνθη

Ακούστε το άρθρο 8'
18.09.2025 | 08:00
Μια οικογένεια, τρεις γενιές, ένας αιώνας ιστορίας και μια εταιρεία που κατάφερε να εξελιχθεί σε κάθετα ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, υπηρεσιών και προϊόντων με ισχυρό αποτύπωμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, με έδρα την Ξάνθη, γιορτάζει φέτος 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, συνεχίζοντας να επενδύει στην ποιότητα, την ασφάλεια και την ελληνικότητα του κρέατος, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για περαιτέρω ανάπτυξη.

«Για εμάς η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια αναγέννηση. Μηδενίζουμε το κοντέρ, έχοντας ως όπλο όσα χτίσαμε μέχρι σήμερα και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα με προοπτική ανάπτυξης», τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Απόστολος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης.

Από την πλατεία Ελευθερίας στην καθετοποιημένη παραγωγή

 

Η ιστορία ξεκινά το 1925, όταν ο παππούς Απόστολος Παπαδόπουλος και η οικογένειά του, πρόσφυγες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εγκαθίστανται στην Ξάνθη και ανοίγουν το πρώτο οικογενειακό κρεοπωλείο στην πλατεία Ελευθερίας. Το 1939, με την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, το κρεοπωλείο μεταφέρεται εκεί όπου παραμένει αδιάλειπτα έως σήμερα.

Τη σκυτάλη αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά, τα έξι παιδιά του ιδρυτή, και από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο η τρίτη γενιά: έξι ξαδέλφια, πέντε εκ των οποίων φέρουν το όνομα Απόστολος και ένας το όνομα Θωμάς. Αυτοί ήταν που ανέπτυξαν την εταιρεία σε μια σύγχρονη κάθετη μονάδα παραγωγής, δημιουργώντας το Πάρκο Παραγωγής στο Λαμπρινό Ξάνθης, μια ιδιόκτητη έκταση 55 στρεμμάτων όπου στεγάζονται όλες οι δραστηριότητες.

Οι επιχειρησιακές μονάδες

 

Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί μέσα από πέντε βασικές επιχειρησιακές μονάδες, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος:

1. Εκτροφή

Η φάρμα της εταιρείας φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή 230 βοοειδή (με δυναμική 400-500) και παλαιότερα αιγοπρόβατα, τα οποία σταμάτησαν λόγω ασθενειών και επιδημιών. Τα ζώα προέρχονται σε ηλικία 10-15 ημερών από συνεργαζόμενους παραγωγούς της περιοχής και εκτρέφονται μέχρι τους 12 μήνες.

«Η φιλοσοφία μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τους κτηνοτρόφους αλλά και με γεωργούς και ειδικούς σε θέματα εκτροφής για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών εκτροφής, ώστε να αναδεικνύουμε επώνυμο και ποιοτικό ελληνικό κρέας απαλλαγμένο από διατροφικά σκάνδαλα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

2. Σφαγείο

Το σφαγείο διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής, μία για βοοειδή και μία για χοίρους και αιγοπρόβατα. Εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες της εταιρείας όσο και συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, παρέχοντας υπηρεσίες σφαγής και πιστοποιημένης επεξεργασίας. Οι σφαγές γίνονται υπό την εποπτεία κτηνιάτρου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ξάνθης, ενώ η μονάδα είναι πιστοποιημένη και για βιολογικό κρέας.

3. Εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος

Εδώ πραγματοποιείται η αποστέωση, κοπή, μεριδοποίηση και συσκευασία. Τα προϊόντα εξυπηρετούν πελάτες λιανικής, HoReCa και μικρά σημεία λιανικής σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Αθήνα και σε επιλεγμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη.

4. Αλλαντοποιείο

Η γκάμα περιλαμβάνει περίπου 25 κωδικούς αλλαντικών από βοδινό, μοσχαρίσιο, χοιρινό, αιγοπρόβειο και πουλερικά. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα προϊόντα «καθαρής ετικέτας», χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, με διάρκεια ζωής 90-120 ημερών.

«Επιλέγουμε στρατηγικά μικρότερη διάρκεια ζωής για τα αλλαντικά μας, ώστε να διατηρούμε καθαρότερη σύνθεση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πιο περιορισμένες ποσότητες», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

5. Κρεατοσκευάσματα

Σουβλάκια, μπιφτέκια και άλλα παρασκευάσματα κρέατος διατίθενται νωπά ή κατεψυγμένα σε λιανική και HoReCa, προσφέροντας λύσεις για γρήγορη προετοιμασία.

Το κρεοπωλείο – σημείο αναφοράς στην Ξάνθη

 

Από το 1925 έως σήμερα, το οικογενειακό κρεοπωλείο συνεχίζει να λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, αποτελώντας τον πυρήνα της εταιρείας. Εξυπηρετεί κατοίκους, επισκέπτες και συνεργαζόμενα εστιατόρια, διαθέτοντας όλη τη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του βιολογικού κρέατος.

Καινοτομία και περιβαλλοντική ευαισθησία

 

Η Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company έχει αναπτύξει μονάδα Rendering, μοναδική στη Θράκη, για την καύση και αδρανοποίηση υποπροϊόντων, νεκρών ζώων και απορριφθέντων τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέπτυξε καινοτόμα μέθοδο διαχείρισης υγρών αποβλήτων, με δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου και μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια. Αν και τεχνικά εμπόδια δεν επέτρεψαν την ενεργειακή αυτονόμηση, το πρόγραμμα άφησε πίσω του 20 προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες και 2 διδακτορικά, συμβάλλοντας στη γνώση και την καινοτομία της περιοχής.

Για αυτή τη δράση, η εταιρεία έχει βραβευθεί με το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και το Environmental Award.

Επενδύσεις και προσωπικό

 

Η εταιρεία απασχολεί 40 μόνιμους εργαζόμενους και πρόσφατα ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο 800.000 ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του προγράμματος Leader, για αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού και περιβάλλοντος χώρου.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση με φωτοβολταϊκά ισχύος 400 kW, για την οποία εκκρεμεί έγκριση τα τελευταία τρία χρόνια.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε στην ενεργειακή αυτονομία. Περιμένουμε το πράσινο φως για να κάνουμε το επόμενο βήμα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Προϊόντα, πωλήσεις και εξαγωγές

 

Η εταιρεία διαθέτει τρεις κύριες κατηγορίες προϊόντων: κρέας (80% των πωλήσεων – 20 τόνοι ημερησίως), αλλαντικά (2 τόνοι ημερησίως), κρεατοσκευάσματα & συσκευασμένα κατεψυγμένα. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες σφαγείου (10% των εσόδων).

Συνολικά, διαθέτει δίκτυο 100 σημείων πώλησης (κρεοπωλεία, HoReCa, μικρά σημεία λιανικής), ενώ στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα η χονδρική διάθεση γίνεται μέσω της Τυρεμπορικής Μπαταγιάννης.

Στο εξωτερικό, εξάγει επιλεγμένα αλλαντικά στη Μεγάλη Βρετανία και προϊόντα στη Βουλγαρία.

Πιστοποιήσεις και δίκτυα

 

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO 22000, εφαρμόζοντας αυστηρά συστήματα ιχνηλασιμότητας, μέλος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, με πιστοποιημένα προϊόντα 100% ελληνικού κρέατος μέλος του Open Farm, διαθέτοντας επισκέψιμη φάρμα και δυνατότητα διαχείρισης βιολογικού κρέατος.

Συμμετέχει σε προγράμματα διάσωσης και ανάδειξης της βραχυκερατικής φυλής βοοειδών, σε συνεργασία με τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Προκλήσεις και μέλλον

 

Η εταιρεία στηρίζεται κυρίως στο ελληνικό κρέας, ωστόσο οι ανατροπές της τελευταίας διετίας έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση στην πρώτη ύλη.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο οι στάβλοι αδειάζουν και η παραγωγή μειώνεται. Αυτό φέρνει ανατροπή στους σχεδιασμούς μας. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με ελληνικό κρέας, αλλά πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλύψουμε τις ανάγκες του τουρισμού και της αγοράς. Δεν είναι προς όφελος της εταιρείας, είναι λύση ανάγκης», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «στην Ελλάδα κυριαρχεί η λογική της επιδότησης και όχι της παραγωγής. Χρειάζεται πιο ορθολογική παραγωγή κρέατος για να υπάρχει μέλλον».

Η Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company αποτελεί παράδειγμα επιχείρησης που συνδύασε την παράδοση με την καινοτομία, επενδύοντας σε καθετοποίηση, σεβασμό στο περιβάλλον, πιστοποιήσεις και συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα. Με 100 χρόνια ιστορίας και μια νέα σελίδα που ανοίγεται μέσα από την ενεργειακή μετάβαση και τις προκλήσεις της αγοράς, η εταιρεία φιλοδοξεί να παραμείνει πυλώνας ποιοτικού, επώνυμου ελληνικού κρέατος.

«Περιμένουμε και τους επόμενους παραγωγούς που θα είναι open minded για να κάνουμε πραγματικό business. Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να σταθεί ψηλά, αρκεί να στηριχθεί με σχέδιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη γι’ αυτό», είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις