makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη σχολική στέγη - 8,5 εκατ. ευρώ για τη μεταστέγαση τριών λυόμενων σχολικών μονάδων

Ακούστε το άρθρο 8'
26.06.2025 | 08:00
Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Η μεταστέγαση τριών σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε λυόμενα κτίρια από τον σεισμό του 1978, αλλά και το ευρύτερο πολυετές σχέδιο της δημοτικής αρχής για τη σχολική στέγη, απασχόλησε τη συζήτηση στη χθεσινή (25/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Αφορμή αποτέλεσε το θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αποτελούσε συνέχεια της απόφασης που είχε ληφθεί στις 2 Ιουνίου για τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, προκειμένου να ενταχθεί στο ΤΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών η πράξη «Μεταστέγαση σχολικών κτιρίων προκατασκευής στον Δήμο Θεσσαλονίκης», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ. Κατά την τελευταία συνεδρίαση εγκρίθηκε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την υλοποίηση του έργου.

Η μεταστέγαση αφορά:

  • Το 89ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί σε λυόμενο τύπου Trellement επί της οδού Ν. Μάνου. Το νέο κτίριο προβλέπεται να ανεγερθεί εντός του σχολικού οικοπέδου στις οδούς Δελφών και Ψυχάρη.
  • Το 56ο Πολυδύναμο Νηπιαγωγείο, που στεγάζεται σε προκατασκευή τύπου «ΠΡΟΔΟΜΗ» στην οδό Πυλαίας 1 και θα μεταφερθεί στο οικόπεδο στις οδούς Επιδαύρου και Μητρ. Ευσταθίου.
  • Τα 28ο και 29ο Νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν σήμερα σε ημιυπόγειες αίθουσες με προβλήματα υγρασίας στο συγκρότημα της Ικτίνου. Θα μεταστεγαστούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με κατεδάφιση παλαιού λυόμενου στο οικόπεδο Εθνικής Αμύνης 8 και Τσόπελα.

Αγγελούδης: Τα σχολεία που θα κριθούν ακατάλληλα θα γκρεμιστούν

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού της διοίκησης, χαρακτηρίζοντας τη σχολική στέγη ως βασική προτεραιότητα, τονίζοντας πως «ανακοινώσαμε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συστέγαση σχολείων με στόχο τη συρρίκνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα σχολεία που κρίνονται ακατάλληλα θα κατεδαφιστούν. Η διαγωνιστική διαδικασία που αφορά την τοποθέτηση των τριών σχολείων ξεκινά την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με τη στέγαση του διαπολιτισμικού γυμνασίου και λυκείου, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι πρόκειται για θέμα αρμοδιότητας της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και όχι του δήμου. Όπως είπε, ενώ υπήρχε πρόταση συστέγασής του με το 3ο Γυμνάσιο, αυτή απορρίφθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως και η δεύτερη πρόταση για το συγκρότημα του Ευκλείδη. Τελικά, προκρίθηκε ως προσωρινή λύση η απογευματινή λειτουργία στο κτήριο που λειτουργούν το 13ο γυμνάσιο και το 17ο λύκειο στην οδό Χριστοπούλου για ένα έτος, μέχρι να στεγαστεί στο κτίριο της οδού Εγνατίας, στο οποίο τώρα στεγάζεται το Πειραματικό και μετά τη μεταφορά του σε χώρο στον δήμο Καλαμαριάς, θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε επίσης ότι σήμερα παραδίδεται το τριθέσιο νηπιαγωγείο στην οδό Λαχανά, έργο το οποίο κατασκευάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια με καθυστερήσεις και επτά παρατάσεις. Βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Λαχανά, Ιωαννίνων, Κιλκισίου και Παπάφη και είναι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Ειδική αναφορά στο 89ο Δημοτικό

 

Κατά τη δευτερολογία του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε ειδικά στο 89ο Δημοτικό Σχολείο, σημειώνοντας ότι ο σημερινός χώρος του ήταν χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου και χρησιμοποιήθηκε μόνο προσωρινά λόγω του σεισμού του 1978. Με την απομάκρυνση του σχολείου, ο χώρος θα επανέλθει στη χρήση πρασίνου, ενώ το νέο κτίριο θα ανεγερθεί σε κατάλληλο οικόπεδο σε κοντινή απόσταση.

Αντιδήμαρχοι απαντούν για τις παρεμβάσεις και τις διαδικασίες

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, τόνισε ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες εργασίες σε συνεργασία με τους διευθυντές του 3ου Γυμνασίου για τη στέγαση του διαπολιτισμικού, ωστόσο αυτές τελικά δεν έγιναν αποδεκτές. Σχολίασε ακόμη πως «στη Γαλλία όπου έζησα 15 χρόνια, δεν υπάρχουν διαπολιτισμικά σχολεία. Τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της γειτονιάς τους», συμπλήρωσε.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Έφη Θεοδωράκη, από την πλευρά της, επανέλαβε ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για να αποφασίσει για τον αριθμό αιθουσών ή τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, κάτι που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά την επιλογή της βαριάς προκατασκευής, υπογράμμισε ότι αποτελεί ασφαλή και οικονομική λύση, με διεθνή χρήση σε μεγάλα έργα.

Η αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, Δήμητρα Αγκαθίδου, εξήγησε επίσης ότι η βαριά προκατασκευή βασίζεται σε στοιχεία από προτεταμένο σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας, τα οποία συναρμολογούνται στο εργοτάξιο, εξασφαλίζοντας αντοχή, ασφάλεια και ταχύτητα στην υλοποίηση της τελικής κατασκευής.

Επαναλειτουργία σχολείου που παραμένει κλειστό από το... 2019
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νικηφορίδης -σε προγενέστερη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- είχε αναφερθεί στο γεγονός πως η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύντομα τη νέα χρήση του 44ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αγίου Δημητρίου με Ιουλιανού και παρέμενε ανενεργό από το 2019.

«Έμεινε κλειστό ολόκληρη την προηγούμενη δημοτική θητεία του Κ. Ζέρβα, μάλλον δεν το πήραν είδηση! Ζούσαν μία εικονική πραγματικότητα», είχε σχολιάσει, αναφέροντας πως, η εικόνα του σχολείου ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, με φρεσκοβαμμένους χώρους και θερμομονωτικά κουφώματα.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη νέα του χρήση, πάντα στην εκπαίδευση. Εν τω μεταξύ ο Δήμος πλήρωνε ενοίκια για νηπιαγωγεία!», είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Νικηφορίδης έκλεισε την ανάρτησή του λέγοντας πως, «στο τέλος της τωρινής θητείας θα ζητήσω από τον Δήμαρχο να καταγραφούν όλα όσα βρήκαμε και όλα όσα εξοικονομήσαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία δίτομη έκδοση!».

Για το συγκεκριμένο σχολείο ο αντιδήμαρχος είχε τονίσει στο δημοτικό συμβούλιο της 7ης Απριλίου, ότι από το 2019 που έκλεισε, κανείς δεν ασχολήθηκε. «Εγώ το επισκέφθηκα και είδα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα εκτός από την αυλή του, που μετά από τόσα χρόνια, ήταν λογικό να βρισκόταν σε εγκατάλειψη. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα. Πάντως είναι ανεξήγητο ότι ένα τέτοιο σχολείο έμενε κλειστό πέντε χρόνια χωρίς κανείς να ασχοληθεί», είχε σημειώσει.

Το σχέδιο για τη σχολική στέγη μέχρι το 2028

 

Το συνολικό σχέδιο για τη σχολική στέγη που παρουσίασε ο δήμος τον Απρίλιο έχει προϋπολογισμό 74,3 εκατ. ευρώ και έξι βασικούς άξονες:

  • Μεταστέγαση σχολικών μονάδων από ακατάλληλες εγκαταστάσεις, π.χ. διαπολιτισμικό, ειδικά σχολεία, 89ο Δημοτικό.
  • Υποστήριξη της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με νέα νηπιαγωγεία στις οδούς Λαχανά και Επιδαύρου.
  • Αντιμετώπιση συστέγασης: αποπεράτωση 10ου Λυκείου, νέα πτέρυγα στο 5ο Δημοτικό, αποσυμφόρηση του 105ου Δημοτικού.
  • Αναβάθμιση υπαρχόντων κτιρίων, π.χ. Ολυμπιάδος, Ικτίνου, ενεργειακή αναβάθμιση 28ου Γυμνασίου, 24ου και 36ου Δημοτικού.
  • Απόκτηση σχολικής γης: απαλλοτριώσεις και παραχωρήσεις σε Αλκμήνης, Ευβοίας, Φιλοθέης κ.ά.
  • Μελετητική ωρίμανση οικοπέδων για μελλοντικές μονάδες σε Παυσιλύπου, Βλατάδων, Σαπφούς κ.ά.

Από το συνολικό ποσό των 74,3 εκατ. ευρώ, τα 47,4 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί, από πηγές όπως ο δήμος (11,8 εκατ.), το ΕΣΠΑ (16,6 εκατ.), το ΕΠΑ-ΠΔΕ (8,5 εκατ.), τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο, η ΚΤΥΠ ΑΕ και το Ίδρυμα Ωνάση.

Το υπόλοιπο 36% (26,9 εκατ. ευρώ) είναι διεκδικούμενοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΚΤΥΠ ΑΕ και το ΕΠΑ-ΠΔΕ.

Δημήτρης Ευαγγελίδης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι παρεμβάσεις σε 6 άξονες που ανεβάζουν… βαθμίδα τη Σχολική Στέγη
Ελλάδα11.06.25 | 10:00
Δημήτρης ΕυαγγελίδηςΔήμος Θεσσαλονίκης: Οι παρεμβάσεις σε 6 άξονες που ανεβάζουν… βαθμίδα τη Σχολική Στέγη