Η υλοποίηση του σχεδίου, που προβλέπει τη μετατροπή του ακινήτου «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας», συνολικής έκτασης 161.456,84 τ.μ., σε οργανωμένο τουριστικό και παραθεριστικό προορισμό, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και χαμηλή δόμηση, μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς ολοκληρώνεται η μεταβίβαση της έκτασης στην εταιρεία που επελέγη για την αξιοποίησή της.
Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπερταμείου και του αναδόχου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία (Matenisa Trading Co.Ltd) που πριν από περίπου ένα χρόνο αναδείχθηκε πρώτη στον σχετικό διαγωνισμό κατέβαλε τελική προσφορά, η οποία ανήλθε σε 19,5 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 140,7% σε σχέση με την αρχική υψηλότερη προσφορά ύψους 8,1 εκατ. ευρώ που αποτέλεσε την τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης - Οι τρεις ζώνες
Το σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί μέσω του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), προβλέπει τη διαίρεση της συνολικής έκτασης σε τρεις βασικές ζώνες:
1η Ζώνη (100 στρέμματα): Αφορά τη δημιουργία παραθεριστικού χωριού, με κατασκευή κατοικιών χαμηλής δόμησης (συντελεστής 0,2), εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης. Το 50% αυτής της έκτασης -περίπου 50 στρέμματα- παραχωρείται στον δήμο Θερμαϊκού για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών (πάρκα, δρόμοι, πλατείες). Σε αυτά περιλαμβάνεται και έκταση 4 στρεμμάτων για ανέγερση σχολικής μονάδας.
2η Ζώνη (40 στρέμματα): Αφορά την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με πρόβλεψη για 5άστερο ξενοδοχείο, υποδομές ευεξίας (spa, θαλασσοθεραπεία κ.ά.) και χρήση της Μαρίνας (σκάλας) που βρίσκεται μπροστά από το πρώην κάμπινγκ. Πρόκειται για την περιοχή υψηλότερης εμπορικής και τουριστικής αξίας.
3η Ζώνη (20 στρέμματα): Βρίσκεται στην πλευρά πάνω από τον δρόμο, έχει χαρακτηριστεί ως δασική και παραμένει αδόμητη. Ο χώρος θα μετατραπεί σε δημόσιο πάρκο, προσβάσιμο σε κατοίκους και επισκέπτες.
Η επιστολή του δήμου Θερμαϊκού προς το ΤΑΙΠΕΔ
Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο δήμος Θερμαϊκού είχε στείλει επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία έθετε συγκεκριμένες θέσεις και αιτήματα της δημοτικής αρχής για το εν λόγω έργο.
Μέσω της επιστολής ζητήθηκε η διαμόρφωση του δημόσιου πάρκου να γίνει από τον επενδυτή και όχι με δημοτική χρηματοδότηση. Επίσης ζητήθηκε να αυξηθεί η έκταση που θα αποδοθεί στον δήμο για σχολική χρήση, από 4 σε 8 στρέμματα.
Ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η δημοτική αρχή στη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού διαβεβαιώνει ότι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη. Προβλέπεται η κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου κατά μήκος του μετώπου, ενώ η οικοδομική γραμμή έχει οριστεί σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού.
«Δεν θα είναι ένας περίκλειστος χώρος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να μην είναι δηλαδή ένας χώρος όπου θα μπορούν να κινούνται μόνο αυτοί που θα αγοράσουν ιδιοκτησίες. Θα είναι ένας χώρος συνδεδεμένος με όλο το παραλιακό μέτωπο. Θα υπάρχει συνέχεια στο παραλιακό μέτωπο. Ήταν βασικός όρος που είχαμε θέσει», σημειώνει ο δήμαρχος.
Από μπαζότοπος σε πρότυπο παραθεριστικό προορισμό
Ο χώρος του πρώην κάμπινγκ παρέμενε επί σειρά ετών αναξιοποίητος, αποτελώντας εστία παραβατικότητας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως περιγράφει ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Τζέκο, η παρούσα πρόταση αξιοποίησης, παρότι προβλέπει και τη δημιουργία κατοικιών -κάτι για το οποίο ο δήμος είχε εκφράσει επιφυλάξεις- αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση της περιοχής.
«Ήμασταν μέχρι και τον διαγωνισμό πιο διεκδικητικοί ως προς τον χώρο που θα αποδιδόταν στον δήμο. Θεωρούσαμε πως δεν έπρεπε να γίνουν κατοικίες, αλλά να αξιοποιηθεί για τουριστικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Ωστόσο, αυτό δεν άλλαξε. Ο διαγωνισμός προχώρησε. Και το ΕΣΧΑΔΑ, οι στρατηγικές μελέτες και ο χωροταξικός σχεδιασμός παρέμεινε ίδιος», σημειώνει ο ίδιος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο εν λόγω σχεδιασμός «σίγουρα είναι προτιμότερος από τον χώρο που είναι σήμερα. Ένας χώρος παραβατικών, ένας μπαζότοπος επικίνδυνος για φωτιές. Οποιαδήποτε αξιοποίηση είναι προτιμότερη».
«Σίγουρα θα ήταν καλύτερο αν δεν υπήρχε δόμηση κατοικιών. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Πάμε σε ένα θετικό σενάριο που δεν είναι ιδανικό. Διεκδικήσαμε και πήραμε 4 στρέμματα ως δήμος από αυτή την έκταση για σχολείο, τα οποία θα χαρακτηριστούν ως σχολική στέγη, όπως επίσης και τους χαμηλούς συντελεστές δόμησης», καταλήγει.