Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης Α.Α.Ε. (ΑΝΕΘ), Θωμάς Βράνος, επισφραγίζοντας την έναρξη μιας διαδικασίας που φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μία εκκρεμότητα δεκαετιών.
Το «κουφάρι» της Ολυμπιάδας του 2004
Οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν γήπεδο ποδοσφαίρου με κερκίδες, ταρτάν για στίβο, κολυμβητήριο με δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, ωφέλιμους χώρους και περίφραξη, είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο των έργων της Ολυμπιάδας του 2004. Η κατασκευή τους ξεκίνησε, τα πρώτα μπετά έπεσαν, αλλά η πρόοδος σταμάτησε απότομα. Έκτοτε, για περισσότερα από 20 χρόνια, το σημείο θυμίζει εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, με τις ημιτελείς κερκίδες και τις ανοιχτές «τρύπες» για τις πισίνες να παραμένουν ως απομεινάρια ενός φιλόδοξου σχεδίου που δεν ευοδώθηκε ποτέ.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και σύσκεψης με τους δημάρχους της Δυτικής πλευράς της πόλης, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ημιτελή έργα, τα οποία έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Παράλληλα, ζήτησε να προτεραιοποιούνται παρόμοια έργα από τα συναρμόδια υπουργεία, αναμένοντας την ολοκλήρωση των μελετών για να προχωρήσει η κατασκευή τους.
Η χρηματοδότηση και το επόμενο βήμα
Η επικαιροποίηση των μελετών χρηματοδοτείται με 400.000 ευρώ από το κράτος, και πιο συγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τη συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Η έγκριση της δαπάνης δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ευθύνη εκπόνησης των μελετών έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Α.Ε. (ΑΝΕΘ).
«Ολοκληρώνονται πρώτα οι μελέτες και μετά ψάχνουμε να βρούμε χρηματοδοτικό εργαλείο για να βάλουμε μέσα την κατασκευή τους. Είμαστε ήδη σε διαδικασία αναζήτησης, αλλά πρέπει πρώτα να έχουμε τη μελέτη. Αν δεν έχουμε τη μελέτη, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται», σημείωσε στα «Μακεδονικά Νέα» ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Διεκδίκηση και πίεση για την ολοκλήρωση
Η διοίκηση Αλεξανδρίδη έθεσε από την πρώτη στιγμή της θητείας της ως προτεραιότητα την επανεκκίνηση των έργων. «Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά για αυτά. Περιμένουμε τις μελέτες για να τα ολοκληρώσουμε τα έργα αυτά, γιατί δεν πρέπει να είναι σταματημένα και τα χρήματα του ελληνικού λαού να κάθονται εκεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος ολοκλήρωσής τους, κάτι που θα προσδιοριστεί από τις υπό εκπόνηση μελέτες.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στις πολλαπλές διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας ότι «προχωράμε να λύσουμε προβλήματα που είναι 20 χρόνια άλυτα στον τόπο μας», κάνοντας αναφορά όχι μόνο στο στάδιο και το κολυμβητήριο, αλλά και σε άλλα παραμελημένα έργα, όπως το Ειδικό Σχολείο που ολοκληρώθηκε, η οδός Καραολή και Δημητρίου, το πάρκο Ελπίδος, το πάρκο Σμύρνης, καθώς και η σχεδιαζόμενη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου.
«Ανάσα» για τη Δυτική Θεσσαλονίκη
Το ολυμπιακών διαστάσεων αθλητικό πάρκο, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει κομβική αθλητική υποδομή για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος είχε επισημάνει σε παλαιότερή του δήλωση στα «Μακεδονικά Νέα», ότι στην περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 400.000 πολίτες χωρίς πρόσβαση σε αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου καταγράφει διαρκή πληθυσμιακή αύξηση και υψηλό αριθμό μαθητών.
«Στη Δυτική Θεσσαλονίκη κατοικούν περισσότεροι από 400.000 πολίτες, αλλά μέχρι σήμερα η περιοχή δεν διαθέτει κάποιο μεγάλο αθλητικό κέντρο. Ειδικά στον δήμο μας, ο πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς, ιδίως από νέους ανθρώπους, που έρχονται στην περιοχή μας. Σήμερα έχουμε 18.500 μαθητές, δηλαδή έναν από τους υψηλότερους κατ’ αναλογία πληθυσμό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η κατασκευή του αθλητικού πάρκου θα μας βοηθήσει να στρέψουμε τη νεολαία μας στον αθλητισμό, κάτι που μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρίδης.