Στην πρότασή της η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος ζητά τη διατήρηση και αποκατάσταση 11 ιστορικών περιπτέρων (13% της έκτασης), τη δημιουργία μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου (87% της έκτασης), ενώ παράλληλα εξακολουθεί να επιμένει στη μεταφορά των βαριών εκθεσιακών λειτουργιών στη Σίνδο.
Συγκεκριμένα η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος διεκδικεί:
- Διατήρηση και αποκατάσταση εντός της σημερινής έκτασης της ΔΕΘ ορισμένων αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικών περιπτέρων, ώστε να συνεχίσουν να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες – εννοείται χωρίς νέες κατασκευές ή επιπλέον κερδοσκοπικές χρήσεις, όπως το ξενοδοχείο ή το εμπορικό κέντρο.
- Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε κατάλληλο χώρο εκτός αστικού ιστού, και συγκεκριμένα στη δημόσια έκταση στη Σίνδο, που είχε επιλεχθεί για αυτόν το σκοπό, και μεταφορά εκεί των βαριών εκθεσιακών δραστηριοτήτων» διευκρινίζεται.
Συνολικά, πρόκειται για πέντε μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα (1, 2, 6, 7 και 8), το Κτίριο Διοίκησης της ΔΕΘ, το περίπτερο της ESSO PAPPAS, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMUS), τον Πύργο του ΟΤΕ, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Palais des Sports) και τη μνημειακή νότια πύλη της ΧΑΝΘ (σημ. ότι τα τελευταία αναφερόμενα κτίρια, δηλαδή πλην των πέντε περιπτέρων, έχουν κηρυχθεί ήδη διατηρητέα και περιλαμβάνονται και στην πρόταση της επί τόπου ανάπλασης).
«Για μια Θεσσαλονίκη που σέβεται το παρελθόν και κοιτάει μπροστά. Για μια ΔΕΘ που ανήκει στην ιστορία, την πόλη και το μέλλον! Η ΔΕΘ δεν είναι απλώς ένα σύνολο κτιρίων. Είναι ένα ιστορικό τοπόσημο, με μνήμη και πολιτισμική αξία, που σήμερα απειλείται από μια «ανάπλαση» που διαγράφει την ταυτότητά της» αναφέρει η Οργανωτική Επιτροπή.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη πρόταση όπως εξηγούν είναι:
- Για να προστατεύσουμε την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά
- Για να περιορίσουμε κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
- Για να δώσουμε στην πόλη ανοιχτούς, πράσινους δημόσιους χώρους
- Για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της ΔΕΘ
«Σε εποχή κλιματικής κρίσης, η επανάχρηση δεν είναι επιλογή – είναι αναγκαιότητα. Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη αυτό που χρειάζεται: ιστορικό εκθεσιακό δυναμικό και χώρο για πραγματικό πράσινο στο κέντρο της. Η πρόταση μας: είναι λειτουργική και ρεαλιστική ενισχύει την εκθεσιακή δραστηριότητα σέβεται το περιβάλλον και την πόλη» καταλήγει η ανακοίνωση.
Δείτε τα φωτορεαλιστικά