Το έργο αφορά παρεμβάσεις στην περιοχή της ανατολικής εισόδου της πόλης, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνοικία του Φοίνικα και στους δημόσιους χώρους που συνδέονται με τη διαδρομή από την περιφερειακή τάφρο έως το παραλιακό μέτωπο.
Στόχος η σύνδεση της πόλης με το παραλιακό της μέτωπο
Όπως επισήμανε στα Μακεδονικά Νέα η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του δήμου Καλαμαριάς, Ελπίδα Καλπίδου, το έργο δεν αφορά μόνο τον δήμο Καλαμαριάς, αλλά το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Πρόκειται για μια ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της πόλης, με κύριο στόχο τη σύνδεση του αστικού ιστού με το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η μελέτη εκπονείται μέσω της ΜΑΘ Α.Ε. με τεχνική βοήθεια που παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Δίπλα από την περιφερειακή τάφρο θα δημιουργηθεί ποδηλατική και περιπατητική διαδρομή που θα φτάνει μέχρι τη Σχολή Δικαστών και θα γυρίζει στο παραλιακό μέτωπο. Έτσι θα γίνει προσβάσιμη στους δημότες και κυρίως στους κατοίκους του Φοίνικα και του Αϊ Γιάννη που σήμερα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα πρόσβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος.
Έκταση και δομή των παρεμβάσεων
Η προμελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε συνολικά 2.675 μέτρα δρόμων και 25.583 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων, κατανεμημένων ως εξής:
- Αθλητικές εγκαταστάσεις Φοίνικα: 13.307 τ.μ.
- Πάρκο Ιωάννη Βελλίδη: 6.752 τ.μ.
- Πλατεία Ηλία Χατζάκου: 1.475 τ.μ.
- Πάρκο Βασίλη Τζοβάνη: 1.804 τ.μ.
- Χώρος πρασίνου Ο.Τ. 2003Α: 2.245 τ.μ.
Οι οδοί που εντάσσονται στο σχέδιο ανάπλασης είναι οι: Ικάρων, Δήμητρας, Αμφιτρίτης, Νικολάου Στράτου, Οδυσσέως, Πραξιτέλους, Μουσχουντή, Θησέως, Πινδάρου, Δημοκρίτου και Κακουλίδη.
Τι προβλέπεται να υλοποιηθεί
Η παρέμβαση έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ενιαίο, λειτουργικό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει:
- Αναπλάσεις και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων
- Νέες διαδρομές πεζών και ποδηλάτων
- Φύτευση νέων δέντρων και πρασίνου σε κάθετο και γραμμικό άξονα
- Νέο δίκτυο φωτισμού με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας
- Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, στέγαστρα, κάδοι)
- Ενίσχυση της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες
- Δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις
Η ανάπλαση επεκτείνεται και στην περιφερειακή τάφρο με τη δημιουργία ενός πράσινου γραμμικού διαδρόμου, ο οποίος θα διατρέχει τον ιστό της Καλαμαριάς και θα καταλήγει στο παραλιακό μέτωπο.
Επανεξέταση της σχέσης πόλης - φύσης - θάλασσας
Η τεχνική έκθεση της προμελέτης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της σύνδεσης των εσωτερικών τμημάτων της πόλης με τα φυσικά της όρια, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση κατοίκων - δημόσιου χώρου - θαλάσσιου μετώπου.
Όπως τονίζεται, οι περιοχές επέμβασης βρίσκονται σε κομβικά σημεία με έντονη γειτνίαση σε αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει μια συνεκτική λειτουργική διασύνδεση.
Το έργο έρχεται να δημιουργήσει αυτό το πλέγμα, ενισχύοντας τη συνοχή του δημόσιου χώρου, ενώ παράλληλα ενσωματώνει πρακτικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αστικής ανθεκτικότητας και ενεργειακής εξοικονόμησης.
Βιωσιμότητα, ασφάλεια και συμμετοχικός χαρακτήρας
Το σύνολο των παρεμβάσεων βασίζεται σε αρχές βιώσιμης κινητικότητας, με στόχο την προώθηση του περπατήματος, της ποδηλασίας και της καθολικής προσβασιμότητας. Παράλληλα, σχεδιάζεται η χρήση έξυπνων συστημάτων για τη διαχείριση φωτισμού και την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον κοινωνικό χαρακτήρα της ανάπλασης, προσανατολισμένης στη δημιουργία ποιοτικών χώρων για όλες τις ηλικιακές ομάδες και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, με έμφαση στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.
Χρηματοδότηση και επόμενα βήματα
Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η εκπόνηση των μελετών, των τευχών δημοπράτησης και η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων γίνεται μέσω της ΜΑΘ Α.Ε. μετά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης με τον δήμο.
Το ποσό της τεχνικής βοήθειας που παρείχε στον δήμο Καλαμαριάς η Περιφέρεια μέσω του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών του έργου φτάνει τις 537.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ.
Η κ. Καλπίδου ανέφερε πως «η οριστική μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025 και στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί μέσα στο 2026», με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης τα τρία χρόνια, επισημαίνοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.