Ο υπουργός Οικονομικών Μουχάμαντ Οράνγκζεμπ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Πρέσβη Τζέιμσον Γκριρ, αναφέρει η ανακοίνωση.
«Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, που αποτελούν θεμέλιο των διμερών σχέσεων Πακιστάν-ΗΠΑ», προστίθεται.
Ο Οράνγκζεμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πακιστάν.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες θα αποδώσουν θετικά αποτελέσματα, επωφελή για τις οικονομίες των δύο χωρών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Το Πακιστάν ήταν αισιόδοξο ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε μία εβδομάδα μετά από εικονική συνάντηση μεταξύ του Οράνγκζεμπ και του Λάτνικ στα τέλη του περασμένου μήνα.
Οι διαπραγματεύσεις, που εστιάζονται σε αμοιβαίους δασμούς, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επαναπροσδιορισμού των οικονομικών σχέσεων, εν μέσω μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συμμαχιών και προσπαθειών του Πακιστάν να αποφύγει υψηλούς αμερικανικούς δασμούς στις εξαγωγές του.
Το Πακιστάν αντιμετωπίζει δασμό 29% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, βάσει των μέτρων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που στοχεύουν σε χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ.
Το πλεόνασμα του Πακιστάν το 2024 ανήλθε περίπου στα 3 δισ. δολάρια.
Για να αντισταθμίσει την ανισορροπία και να μειώσει τις πιέσεις από τους δασμούς, το Ισλαμαμπάντ προσφέρθηκε να εισάγει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου αργού πετρελαίου, και να ανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες μέσω παραχωρήσεων σε αμερικανικές εταιρείες στον μεταλλευτικό τομέα του Πακιστάν.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν ενισχύθηκαν σημαντικά όταν ο Τραμπ φιλοξένησε τον Αρχηγό του Στρατού του Πακιστάν, Στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ, στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, σε μια πρωτοφανή συνάντηση.