Σε συνέντευξή του στη New York Post, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι στις τελευταίες του συνομιλίες με τον Τραμπ, συζητήθηκε μια συμφωνία που θα ενισχύσει αμοιβαία την αεροπορική τεχνολογία των δύο χωρών, με το Κίεβο να προσφέρει τη συσσωρευμένη πολεμική εμπειρία του από την τριετή σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να φέρει σημαντική αλλαγή στις δυνατότητες του αμερικανικού στρατού και στη συνολική εθνική ασφάλεια, καθώς αξιωματούχοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνολογία των ΗΠΑ υστερεί σε σχέση με εκείνη της Ρωσίας και της Κίνας. Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιώτες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι ή εκπαιδευμένοι για να χειρίζονται UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) ή να αμύνονται εναντίον τους.
«Ο αμερικανικός λαός χρειάζεται αυτή την τεχνολογία, πρέπει να την έχετε στο οπλοστάσιό σας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη δημοσιογράφο, αναφερόμενος στα ουκρανικά drones που έχουν καταφέρει να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες, καταστρέφοντας βομβαρδιστικά και χτυπώντας στόχους έως και 1.300 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Τα drones έχουν μετατραπεί σε βασικό εργαλείο στον πόλεμο της Ουκρανίας, με εκατοντάδες επιθέσεις καθημερινά από Μόσχα και Κίεβο με UAVs που μεταφέρουν εκρηκτικά. Πολλές χώρες παρακολουθούν στενά τον πόλεμο για να κατανοήσουν το νέο πρόσωπο της σύγχρονης σύρραξης.
Η Ρωσία παράγει μαζικά τα δικά της drones τύπου «καμικάζι», βασισμένα σε ιρανικά σχέδια, ενώ η Ουκρανία έχει αυξήσει δραματικά την παραγωγή των δικών της. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χτυπήματα σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν 117 ουκρανικά drones κατέστρεψαν δεκάδες ρωσικά βομβαρδιστικά σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις.
Ένα μήνα αργότερα, ένα drone της Ουκρανίας διένυσε απόσταση 800 μιλίων και κατέστρεψε εργοστάσιο ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ιζέβσκ. Τον Μάιο, θαλάσσιο drone βύθισε ρωσικό μαχητικό Su-30 στη Μαύρη Θάλασσα — μια πρωτιά για τον πόλεμο.
Ο Ζελένσκι έπειτα τόνισε ότι είναι έτοιμος να μεταφέρει όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία του ουκρανικού στρατού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ. «Θα είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με την Αμερική και άλλους ευρωπαίους εταίρους», είπε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες και με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για το τεχνολογικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα drones. «Δεν προσφέρουμε στον Αμερικανό στρατιώτη τα μέσα που χρειάζεται για να επιβιώσει στον σύγχρονο πόλεμο», δήλωσε ο Τρεντ Εμένεκερ από τη Μονάδα Καινοτομίας Άμυνας.
Αποκαλυπτικά ήταν και τα αποτελέσματα πρόσφατης τετραήμερης δοκιμής στην Αλάσκα, όπου πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και ιδιωτικοί εργολάβοι απέτυχαν να καταρρίψουν πειραματικά drones - κάποια δεν κατάφεραν καν να απογειωθούν, ενώ ένα χτύπησε λάθος στόχο.
Το ενδεχόμενο της «mega συμφωνίας» αναδεικνύεται τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ εξέδωσε εντολή για απλοποίηση των διαδικασιών στην εγχώρια παραγωγή drone. Σε υπόμνημά του, τόνισε την ανάγκη η χώρα να συμβαδίσει με την παγκόσμια έκρηξη στην παραγωγή στρατιωτικών UAV.
«Ήρθαμε για να ανασυγκροτήσουμε τον στρατό και να εναρμονίσουμε τις δυνατότητες με τις απειλές του σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ενώ οι αντίπαλοί μας παρήγαν εκατομμύρια φθηνά drone, εμείς βουλιάζαμε στη γραφειοκρατία. Αυτό τελείωσε».
Η ανακοίνωσή του συνοδεύτηκε από βίντεο με drone της εταιρείας Neros, startup της Καλιφόρνιας που δοκίμασε τις τεχνολογίες της στην Ουκρανία και θα προμηθεύσει φέτος 6.000 UAV στο Κίεβο.